Jet Loos en Mats Blankestein naar Bocuse d’Or-finale in Marseille 2026

Mats Blankestein, Jet Loos en Arjan Speelman
Tags: chef

Jet Loos en Mats Blankestein naar Bocuse d’Or-finale in Marseille 2026

Chef Jet Loos en commis Mats Blankestein vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese finale van de prestigieuze kookwedstrijd Bocuse d’Or, die op 15 en 16 maart 2026 plaatsvindt in het Parc Chanot in Marseille. Nederland is één van de twintig geselecteerde landen die strijden om een plek in de wereldfinale van 2027 in Lyon.

Foto's: o.a. Buro Food
Hoofdfoto: Mats Blankestein, Jet Loos en Arjan Speelman

De Europese finale is een belangrijk kwalificatiemoment: alleen de tien best scorende landen krijgen toegang tot de wereldwijde eindstrijd. De selectie van Nederland onderstreept de professionele en culinaire ontwikkeling van het team, dat onder meer wordt beoordeeld op presentatie, receptuur, communicatie en teamstructuur.

Reacties vanuit het team

François Geurds, president van Bocuse d’Or Nederland, noemt de selectie een belangrijke erkenning: “De organisatie kijkt verder dan alleen prestaties uit het verleden. Dat Nederland wederom is toegelaten, zegt veel over de kwaliteit en inzet van het team.”

'De organisatie kijkt verder dan alleen prestaties uit het verleden'

Chef Jet Loos kijkt enthousiast vooruit: “We zijn enorm gemotiveerd. De selectie geeft ons de kans om ons volledig te focussen op de voorbereiding richting Marseille.”

*Tekst gaat verder onder de foto's. 
Bocuse-dOr-Nederland-geselecteerd-2026 (2) Bocuse-dOr-Nederland-geselecteerd-2026 (1)

Terugblik en toekomst

In 2024 wist Nederland zich tijdens de Europese editie in Trondheim nog niet te plaatsen voor de wereldfinale. Met een vernieuwd team krijgt Nederland in 2026 opnieuw de kans om zich te meten met de Europese top.

De deelnemende landen aan de Europese finale zijn: België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is de afwezigheid van Duitsland en Turkije, die in eerdere edities sterke indruk maakten.

Over Bocuse d’Or Nederland

Bocuse d’Or Nederland is opgericht om de Nederlandse gastronomie internationaal te vertegenwoordigen en talentvolle chefs een platform te bieden op het hoogste niveau. De stichting werkt samen met diverse partners uit de horecabranche die deelname aan de nationale en internationale wedstrijden mogelijk maken.

Artikel delen