Lekker snacken: bitterbal, maar ook vega(n)

Tags: vega(n)

Lekker snacken: bitterbal, maar ook vega(n)

De bitterbal blijft de ongekroonde koning van de borrelplank. Maar de snack krijgt in 2021 volop gezelschap van vega en vegan varianten. Ook bij andere klassieke borrelhappen gaan we meer diversiteit zien.

Tekst: Janneke Vermeulen

“Natuurlijk hebben gasten wensen voor de borrelplank, maar uiteindelijk moet-ie vooral het moment van gezelligheid en samenzijn ondersteunen”, aldus Jorik Boerstal van Vandebovensteplank, specialist in borrelplanken.

snacken bitterbal

Hollandse kazen

De bitterbal blijft een ongekend populaire snack. Maar volgens Boerstal zijn er een paar duidelijke trends: “Vega en vegan zijn in opkomst. Binnen het vega-palet blijven volgens Boerstal de blokjes kaas, olijven, gebrande nootjes en brood met pesto en hummus geliefd, maar gaan we daarin meer variëteit zien, waaronder olijven in de mix met cranberries en dille, en Hollandse kazen met vegetarisch stremsel.

 

snacken vega burger

Nieuwe soorten tafelzuren doen het ook goed. Amsterdamse uitjes en klassieke cornichons staan al sinds jaar en dag op tafel als frisse tegenhanger van worst en kaas, maar nieuwe pickles zoals ingemaakte bloemkoolroosjes, biet en wortel zijn rijzende sterren.

Jackfruit-bitterbal

Ook de traditionele bitterbal kan in 2021 rekenen op weer een paar nieuwe broertjes en zusjes, vermoedt snackliefhebber Eke Bosman, alias De Snackspert: “De afgelopen jaren zagen we al de hitterbal, de rendangkroket, de vegetarische bieterbal en de bitterbal van oesterzwammen. Snacks die in eerste instantie huisgemaakt op een restaurantmenu verschenen en vervolgens in rap tempo door de industrie werden geadopteerd en geproduceerd. Onlangs at ik in een restaurant een kroketje van wildzwijn; die ligt ongetwijfeld binnenkort bij de groothandel. Ook bitterballen van jackfruit kunnen niet uitblijven.”

snacken pulled oats

Bosman verwacht dit jaar tevens meer vegetarische en vegan varianten van vleessnacks. “De eerste vegan minifrankdellen liggen net in de schappen en van kipsnacks verwacht ik snel een plantaardig alternatief.” Ook combisnacks gaan hoge ogen gooien: “Neem de nieuwe Winky, een kruising tussen een bamischijf en een kroket en een dikke hit op de Brabantse borrelplank. Met een beetje fantasie ontwikkel je zo een paar nieuwe snacks.”

Artikel delen