De Librije op eerste plaats in restaurantgids Lekker500

Tags: chef

De Librije op eerste plaats in restaurantgids Lekker500

Jonnie Boer is terug op de eerste plaats van de Lekker Top-100 van Lekker500. De Zwolse chef versloeg zijn collega’s met kwalificaties als ‘rotsvast’ en ‘vernieuwend’. Dit jaar zijn er 32 nieuwe chefs aan de lijst toegevoegd, waaronder een nieuwkomer in de top-10. De gehele Lekker Top-100 lijst is te vinden onderaan dit bericht.

Jonnie Boer op eerste plaats Lekker Top-100

Jonnie Boer die al ruim dertig jaar scoort met zijn restaurant De Librije, versloeg zijn collega’s met kwalificaties als ‘rotsvast’ en ‘vernieuwend’. Op de tweede plaats landde een innoverende snelle stijger: Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Gevolgd door Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Drie van de vijf boegbeelden uit ‘de provincie’ aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie.


Lekker500 - Hans van Wolde
Foto: Kyonne Leyser

Hans van Wolde

In deze editie van Lekker500 zijn ook 32 nieuwelingen te vinden. Eén daarvan is restaurant Brut 172 van chef-kok Hans van Wolde in het Limburgse Reijmerstok: hij is dit jaar binnengekomen op de vierde plaats van de Top-10. Ook betrekkelijk nieuw in de lijst zijn het Amsterdamse Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, afkomstig uit voorheen Bord’eau in Hotel de l’Europe (op 7), en chef-kok Fred Mustert van restaurant Fred in Rotterdam (op 10). Dat betekent stapjes terug voor Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen (naar 6) en (door een aanstaande ingrijpende verbouwing) Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van het Amsterdamse restaurant Ciel Bleu (naar 9). Naast kleine stijgingen voor de jonge chef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand (naar 5) en Sidney Schutte van restaurant Spectrum in het Amsterdamse Waldorf Astoria Hotel (naar 8).

Lekker500

Lekker500 beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Al 43 jaar weet Lekker waar je moet zijn voor een heerlijk diner, van bistro tot sterrenzaak. De meer dan 300 pagina’s tellende gids boordevol recensies, dé Top-100 lijst, vele interessante interviews, achtergrondverhalen, kooktips en heerlijke recepten is vanaf 30 november verkrijgbaar.

Lekker Top-100

1: De Librije, Zwolle
2: Tribeca, Heeze
3: Inter Scaldes, Kruiningen
4: Brut 172, Reijmerstok
5: Resto-Bar Pure-C, Cadzand
6: De Lindehof, Nuenen
7: 212, Amsterdam
8: Spectrum, Amsterdam
9: Ciel Bleu, Amsterdam
10: Fred, Rotterdam
11: FG Restaurant, Rotterdam
12: Joelia, Rotterdam
13: Da Vinci, Maasbracht
14: De Lindenhof, Giethoorn
15: Beluga Loves You, Maastricht
16: Flore, Amsterdam
17: De Groene Lantaarn, Staphorst
18: De Treeswijkhoeve, Waalre
19: De Kromme Watergang, Hoofdplaat
20: Sabero, Roermond
21: Kasteel Heemstede, Houten
22: De Bokkedoorns, Overveen
23: De Leuf, Ubachsberg
24: Parkheuvel, Rotterdam
25: Bij Jef, Den Hoorn
26: De Nieuwe Winkel, Nijmegen
27: t’ Nonnetje, Harderwijk
28: Katseveer, Wilhelminadorp
29: Aan de Poel, Amstelveen
30: Meliefste, Wolphaartsdijk
31: Zarzo, Eindhoven
32: Cordial, Oss
33: Merlet, Schoorl
34: l’ Atelier, Gulpen
35: Calla’s, Den Haag
36: Vermeer, Amsterdam
37: Vinkeles, Amsterdam
38: De Heeren v. Harinxma, Beetsterzwaag
39: Bridges, Amsterdam
40: De Vlindertuin, Zuidlaren
41: Le Restaurant, Amsterdam
42: Het Roode Koper, Ermelo
43: FG Food Labs, Rotterdam
44: Vista, Willemstad
45: De Gieser Wildeman, Noordeloos
46: Wollerich, Sint-Oedenrode
47: Valuas, Venlo
48: HMB, Rotterdam
49: Bolenius, Amsterdam
50: Yamazato Restaurant, Amsterdam
51: Het Koetshuis, Bennekom
52: Perceel, Capelle a/d IJssel
53: De Kromme Dissel, Heelsum
54: Aan De Zweth, Schipluiden
55: Bougainville, Amsterdam
56: The White Room, Amsterdam
57: ‘t Lansink, Hengelo
58: De Nederlanden, Vreeland
59: Basiliek, Harderwijk
60: Olivijn, Haarlem
61: Smink, Wolvega
62: Eden, Valkenswaard
63: DeRozario, Helmond
64: Amarone, Rotterdam
65: Vigor, Vught
66: Herberg de Loohoeve, Schoonloo
67: Latour, Noordwijk
68: Piloersemaborg, Den Ham
69: Onder de linden, Aduard
70: Rijks, Amsterdam
71: Aubergine, Steyl
72: Kaatje bij de Sluis, Blokzijl
73: O&O, Sint Willebrord
74: Alma, Oisterwijk
75: Noble, Den Bosch
76: La Provence, Driebergen-Rijsenburg
77: Wolfslaar, Breda
78: t’ Havenmantsje, Harlingen
79: In den Doofpot, Leiden
80: Chateau Neercanne, Maastricht
81: Zout & Citroen, Oosterhout
82: Zeezout, Rotterdam
83: Plantage 87, Oude Wetering
84: Mijn Keuken, Wouw
85: Brienen aan de Maas, Well
86: Lastage, Amsterdam
87: Waterproef, Scheveningen
88: Nastrium, Helmond
89: Joann, Enschede
90: De Ertepeller, Papendrecht
91: Mos, Amsterdam
92: De Burgemeester, Linschoten
93: The Millen, Rotterdam
94: Steenen Tafel, Arnhem
95: ’t Raedhuys, Duiven
96: Karel V, Utrecht
97: Daalder, Amsterdam
98: Lars, Amsterdam
99: Amused Food & Wine, Hardenberg
100: De Harmonie 23, Rotterdam

Artikel delen