“Daardoor zie je ook dat de wens om kwaliteit is toegenomen de afgelopen jaren. De manier van verkopen, adviseren én de manier van presenteren speelt een grote rol. Je kunt een schaal bitterballen neerzetten met een likje mosterd óf je kleedt het wat feestelijker aan. Bij dat laatste scenario heeft een gast een hogere kwaliteitsbeleving.”
Kennis is kassa
Maar ook hierbij geldt: kennis is kassa. Biersommelier Mathijs Schippers hoopt dat horecapersoneel steeds kundiger wordt als het gaat om pairings van bier en borrelsnacks. “Zodat je, als een gast een bier bestelt, kunt zeggen: als u dit samen eet, dan gebeurt er dit of dat. Dan is de beleving van je gasten vele malen beter en groter. En zorg je voor een langere houdbaarheid van je gasten in je zaak.”
Aan Schippers, als sommelier gespecialiseerd in bieren, de vraag welk bier het beste past bij welke borrelsnacks. Hij noemt de Kaas Borrelmaatjes®, een smaakvolle mix van vier populaire kaassnacks, elk met een uniek profiel. De mix bevat een Mini Nacho Cheese-bite van Mora, een Mini Kaaskroket van De Bourgondiër, een Mini Kaassoufflé van Souflesse en een Mini Chili Cheese Nugget van Mora.
Wat daar goed bij aansluit? “Bij de Mini Nacho Cheese-bite past alcoholvrij bier het beste of een bier met een lage intensiteit”, legt hij uit. Thijssen: “Bij de Mini Kaassoufflé van Souflesse kun je kiezen voor Vrijwit van Brouwerij ’t IJ. Die twee zijn perfect in balans. De Mini Kaaskroket van De Bourgondiër past goed bij een Weizen-bier, waarbij het koolzuur van het bier in feite het vet aanvalt. Dat zorgt voor een unieke smaakbeleving.” Schippers tipt een IPA of een mooi blond bier bij de Mini Chili Cheese Nugget van Mora.