Nieuwe chef-kok bij Peruaans restaurant NAZKA

NAZKA gerechten en interieur

Nieuwe chef-kok bij Peruaans restaurant NAZKA

Koosh Kothari is de nieuwe chef-kok van fine diningrestaurant NAZKA in Amsterdam. Met zijn nieuwe menu zet hij de moderne Peruaanse keuken niet alleen op de kaart, hij tilt het met zijn Indiaase roots ook naar een hoger niveau.

 

Tekst: Kristi Houtkamp

 

‘Kook altijd alsof je voor je familie en geliefden kookt’. Het motto van Koosh Kothari sluit naadloos aan bij de mooie quote op de muur in het restaurant: Sabor de la Vida ofwel ‘de smaak van het leven’. Met verrassende gerechten, hoog op Koosh Kothari is de nieuwe chef-kok van fine diningrestaurant NAZKA in Amsterdam. smaak en kleurrijk, prikkelt de nieuwe chef-kok van restaurant NAZKA al je zintuigen. Het is als het geluksgevoel dat je ervaart als je samen bent met mensen die je dierbaar zijn in een fijne, gezellige omgeving.

Rijk en gevarieerd

De Peruaanse keuken is een unieke combinatie van inheemse gerechten en invloeden uit de Spaanse, Afrikaanse, Portugese, Chinese en Japanse keuken. Ook de Inca-cultuur en de teelt van maïs en quinoa in de Andes heeft bijgedragen aan de rijke en gevarieerde smaken. Verder is het land dat zich uitstrekt langs de Grote Oceaan, een eldorado voor vis en er zijn vele inheemse maissoorten, knollen, kruiden en pepers te vinden.

'Het kleurrijke Peruaanse bergmassief Vinicunca is een mooie inspiratiebron'

Ontdekkingsreis

Kothari’s nieuwe menu neemt je mee op ontdekkingsreis. Hij verrast met vernieuwende interpretaties van culinaire Peruaanse tradities, zoals coconutcurry ceviche, tiradito, ají panca, vinicunca en chiupe. Bij elk gerecht komt een kaartje op tafel met boeiende en interessante achtergrondinformatie over het gerecht. Bij de ceviche is dat bijvoorbeeld informatie over leche de tigre of tijgermelk, de friszure marinade van limoen, ui, chilipeper, zout en peper waarin de rauwe vis ‘gaart’ en een optimale smaak ontwikkelt. Bij het gerechtje met octopus lezen we welke peper voor die subtiele rooksmaak en warme kleur zorgt: de aji panca, een bordeauxrode chilipeper die aan de voet van het Andesgebergte aan de kust van Peru wordt geteeld.

NAZKA-4 NAZKA-1

En bij het kleurrijke aardappelgerechtje is er boeiende informatie over de Vinicunca of Rainbow Mountain in Peru. Pas sinds een aantal jaren en als gevolg van de klimaatverandering geeft dit hoge bergmassief - eeuwenlang volledig bedekt met sneeuw - zijn kleurrijke uiterlijk prijs: elke bergtop is bedekt met brede lijnen van blauw pastel, intens rood, groen, roze en geel. Die kleuren inspireerden Kothari voor de saus van het gerecht. Het zijn bovendien de kleuren die terugkomen in de prachtige muurschilderingen in het sfeervolle restaurant. Het menu sluit af met Amazonia, een hemels dessert waarin de beste cacao van Peru wordt gecombineerd met ají limo, een pittige peper met vleugje citrus, en orange sorbet. Smaak!

De Peruaanse keuken 2.0 staat definitief op de kaart in Amsterdam. NAZKA is een heerlijk relaxte plek waar je geniet van verfijnde interpretaties van culinaire klassiekers.

Over chef-kok Koosh Kothari

Koosh Kothari komt oorspronkelijk uit India, maar groeide op in Peru (Lima). Kothari werkte o.a. in de Peruaanse fine diningrestaurants Central en Mil (nummer 2 en 62 op de ranglijst The World’s 50 Best Restaurants) en het Peruaans-Venezolaanse restaurant Mérito in Lima. Hij wilde zijn horizon verbreden en ging recent als chef bij NAZKA aan de slag.

Artikel delen