Nieuwe chef-kok bij TOZI in Amsterdam: 'Eten is grotendeels delen'

TOZI Amsterdam

Nieuwe chef-kok bij TOZI in Amsterdam: 'Eten is grotendeels delen'

Aan de Koninginneweg in Amsterdam, vlak naast het Vondelpark, huist het Italiaanse restaurant TOZI. Giacomo Tasca is de nieuwe chef-kok. Hij heeft een plan met de keuken van TOZI. "Ik wil traditionele gerechten moderniseren."

Tekst: Nadine Muijt

Passie voor eten

“Mijn hele leven ben ik al omringd door goede koks", vertelt Giacomo Tasca. "Mijn moeder was goed in koken en ook mijn oma kon er wat van. Toen ik klein was kwamen we vaak in het weekend met de familie bij elkaar. Het eten stond dan centraal. Tafels werden gevuld met mooie gerechten en wijnen. Hier ontstond mijn passie voor eten."

De nieuwe chef-kok van het Italiaanse restaurant TOZI in Amsterdam groeide op in Rome, maar zag al veel van de wereld. "Ik heb gewoond in Rome, Londen, Bermuda, Parijs en Amsterdam. Overal deed ik ervaring op, voornamelijk in fine dining-restaurants in vijfsterrenhotels. Dat was leuk, maar het was ook hard werken."

Vier jaar geleden verhuisde hij naar Amsterdam. "Ik startte in het Renaissance Amsterdam Hotel, maar ging mij hierna vanwege de coronacrisis verdiepen in private dining. Ook toen ik later bij restaurant Va de Vi in Uithoorn startte, bleef ik hiernaast private dining doen."

Lees verder onder de foto.

TOZI - Long Table HR_0


Eten, gesprekken en momenten delen

Giacomo volgde restaurant TOZI al een lange tijd. “Ik hou van het sharing-concept. Wat mij betreft is eten grotendeels delen. Je deelt gesprekken, momenten en eten. Ik ben dan ook begonnen bij TOZI, omdat ze hier dezelfde kijk op hebben. Bij het delen van eten moeten soms de handen gebruikt worden. Je hebt dan contact met het eten.”

'Wat mij betreft is eten grotendeels delen'
Een van deze shared dining-gerechten is lamsvlees scottadito. “Scottadito betekent verbrande vingers", legt Giacomo uit. "Het lamsvlees wordt boven houtskool aan weerskanten gegrild en daarna snel met de handen van het vuur gegraaid om opgegeten te worden. Hier heeft het vlees zijn naam aan te danken. Het is de bedoeling dat gasten dit gerecht met hun handen eten.”
TOZI_cicchetti-menu Tozi - Restaurant HR_0


Traditioneel mét een moderne touch

TOZI is een plek waar gasten ongedwongen kunnen genieten van mooie gerechten en wijnen. Het restaurant is gezellig en straalt een Italiaanse sfeer uit. Ook op het door Giacomo samengestelde menu zijn de Italiaanse invloeden niet te missen: veel traditionele gerechten met een moderne touch. Zoals het eerder genoemde lamsvlees scottodito.

"Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn met smaakcombinaties en bereidingen", zegt de chef-kok. "In de keuken proberen we veel uit met nieuwe producten. Door samen met het team te sparren doen we veel inspiratie op. Maar ook op de markt of tijdens een wandeling door het Vondelpark, doe ik ideeën op." Giacomo heeft geen signature dish. “Elk gerecht dat wij serveren is een gerecht waar ik honderd procent achter sta. Eén gerecht uitkiezen is onmogelijk.”

Kwaliteit staat voorop

Kwaliteit staat voorop in de keuken van TOZI, zegt Giacomo. Naast de kwalitatief goede Italiaanse producten, wil hij ook veel gaan werken met lokale producten uit Nederland, zoals aardappelen en wortels. "Als er een mogelijkheid is tot lokale producten, heeft dit altijd mijn voorkeur. Ik wil traditionele gerechten moderniseren."

TOZI - Bar HR_0 TOZI - Food HR_0-1
Artikel delen