Zaterdag 27 januari vond de vijfde editie van de European Culinary Trophy plaats in de Kookfabriek Amsterdam. Op dit culinaire evenement strijden de keuken- en serviceteams van nationale- en internationale hotels tegen elkaar voor de felbegeerde trofee. Het Crowne Plaza Amsterdam South ging uiteindelijk naar huis met de European Culinary Trophy.
Dit jaar stond de European Culinary Trophy in het teken van 0 waste en Young Talent. Deelnemers werden onder andere gejureerd op de hoeveelheid afval die zij overhielden na het koken en het gebruik van seizoensproducten. Oprichter van Wastewatchers, Thomas Luttikhold was gastspreker en deelde zijn visie over hoe waste verminderd kan worden binnen de horeca.
Jury
Om 09:00 stroomde de Kookfabriek Amsterdam vol met enthousasiste horecatalenten, allen met maar één missie: het naar huis brengen van de felbegeerde trofee. Samen met Milton Verseput (Vrienden van Jacob*) en Casper Westerveld (Vinkeles*) leidde hospitalityprofessional- spreker Maarten Wessels de Service Jury.
De serviceteams werden gejureerd op hun gasterheerschap, maar net zo meer op hun gastronomische kennis en natuurlijk, de aansluiting met het thema 0 waste.
Keukenjury
Dit jaar werd de keukenjury wederom geleid door Culinair Journalist Felix Wilbrink en bestond de keuken jury verder uit:
Marcel De Leeuw, SVH Meesterkok en Manager Nestlé Professional
Theo Van Rensch, SVH Meesterkok & Nationale Equipe Leermeesters
Onno Kokmeijer, Executive Chef Ciel Bleu**
Blackbox
De chefs kregen allen dezelfde ‘black box’ met hierin vooraf bepaalde seizoensgerechten, wat de lijdraad voor hun 4-gangenlunch zou zijn. Verder waren de chefs vrij om van de aanwezige foodmarket ingredienten te zoeken voor de gerechten. Bekende Amsterdamse hotels als het Art’otel Amsterdam en Apollo Hotel Amsterdam deden mee, maar ook het Crowne Plaza Heidelberg.
Afsluitend zei Felix Wilbrink dat er wederom op enorm hoog niveau werd gekookt en dat werd aangetoond dat hotel restaurants absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Het Crowne Plaza Amsterdam South ging uiteindelijk naar huis met de European Culinary Trophy, dankzij hun sterke combinate van perfecte gerechten en een ontzettend hoog niveau van gastheerschap.