De 7 zonden van Ruben Nicolai

De 7 zonden van Ruben Nicolai

De 7 zonden van Ruben Nicolai: ‘Ik heb de bijnaam pretdictator’.  Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. De horeca kent vele verlokkingen en Entree gaat op zoek naar de hoofdzondes van prominente Nederlanders. Deze keer in de biechtstoel: ‘mister Entree’ Ruben Nicolai. Hij is niet alleen tv-presentator en cabaretier, hij is ook vaste host van de jaarlijkse Entree Awards. “Mijn dochter dacht vroeger zelfs dat ik bij Toscanini werkte, omdat ik er zo vaak kwam.”

Tekst Femke Wolthers  

Kijk hier voor een exclusieve behind the scenes-video 

Gulzigheid
“Toen mijn dochter 5 jaar was vroeg iemand aan haar: ‘Wat doet je vader?’ Zij antwoordde: ‘Hij werkt bij restaurant Toscanini’. Toen diegene vervolgens vroeg: ‘Is dat zo?’, zei zij: ‘Ja, want hij is daar altijd.’. En dat is precies de spijker op zijn kop! Ik kom heel graag in de Amsterdamse horeca. Maar ik vind het ook leuk om het thuis gezellig te maken. Dat heb ik van mijn vader. Ik zorg altijd dat iedereen het naar zijn zin heeft en ik let op de glazen, heeft iedereen nog wel genoeg te drinken? Mijn moeder zei altijd: ‘Je moet een feest op het hoogtepunt verlaten.’ Eh, dat kan ik dus niet. Ten eerste, dat vind ik onbeleefd. En ten tweede, ik ben qua eten en drinken dus best wel mateloos.”

IJdelheid
“Ik versta onder ijdelheid dat iemand supergraag in het middelpunt van de belangstelling staat. En dat is bij mij zéker niet het geval. Ik hou wel van aandacht, anders kan ik dit vak ook niet beoefenen. De weken die ik bij Boulevard werk, grijp ik wel aan om een beetje regelmaat in mijn dagritme aan te brengen. Dan eet ik gezonder en val ik zomaar in een week 2 kilo af. Verder weet ik dat alles wat ik in mijn mond stop, direct onder mijn kin gaat zitten. Maar gelukkig kunnen we dat camoufleren met make-up.”

Woede
“Woede, op een kleine irritatie hier en daar na, ken ik niet. Het enge aan mij is: als ik kwaad op iemand ben, kan ik zomaar resoluut afstand van zo’n iemand nemen. Dat is natuurlijk niet goed. Ik moet, voordat ik met iemand breek, daar beter over nadenken. Daar werk ik aan. Ik ben verder ook absoluut niet negatief ingesteld. Ik herken me niet in klagende mensen, ik focus liever op de leuke dingen. Ik probeer altijd bij te dragen aan een goede sfeer, waar ik ook ben. Dat is soms best hard werken.”

Lust
“Ik ben nu 5 jaar vrijgezel en ik heb wel gedatet, maar ik heb geen ‘echte’ relatie meer gehad. Dat komt ook omdat mijn kinderen en werk respectievelijk op de eerste en tweede plek komen. Daarnaast ben ik veel tijd kwijt aan mijn werk. Natuurlijk kom ik wel eens in de verleiding als ik een mooie vrouw ontmoet. Maar het is niet zo dat ze zich massaal aanbieden. Sterker nog, het zijn vaker vrouwen met een slokje te veel op die overmoedig raken en op mij afstappen, dan leuke vrouwen die oprecht in mij geïnteresseerd zijn. En het Gooische matras? Dat ligt niet in Amsterdam hoor, kan ik je vertellen!”

Jaloezie
“Van alle zondes heb ik het minst last van jaloezie, durf ik te zeggen. Ik ben niet jaloers in een relatie en niet op de successen van iemand anders. In een relatie wil je toch juist dat je partner happy is? En als dat is omdat ze aandacht krijgt van andere mannen, wie ben ik dan om daar tussen te gaan staan? Ook als iemand meer verdient of een mooi zakelijk aanbod krijgt, dan weet ik gewoon; diegene is om een miljoen redenen op die plek en heeft dat bepaalde succes door zo veel factoren, daar kan ik mijzelf toch niet mee vergelijken? Als diegene blij is daardoor, dan ben ik heus niet afgunstig. Waarom zou ik?”

 Hebzucht
“Ik hecht geen waarde aan een mooie auto of kleren. Ik heb pas een huis gekocht en dat is dan ook meteen het verstandigste dat ik ooit met mijn geld heb gedaan. Ik ben blij en dankbaar dat ik genoeg verdien om straks mijn kinderen te kunnen laten studeren. Verder geef ik heel makkelijk geld uit. Aan de horeca ja, haha. En aan leuke uitjes met mijn dochters. Mijn motto is: als je iets doet, maak het jezelf dan zo comfortabel en aangenaam mogelijk. En dat breng ik ook graag, met lichte dwang, op anderen over. Daar dank ik de bijnaam ‘pretdictator’ aan. Altijd zorgen dat je een natje en een droogje bij de hand hebt, want als je iets doet, moet je het goed doen.”

Luiheid
“Ik ben niet zozeer lui, maar ik weet dondersgoed van mijzelf dat ik niet altijd even gedisciplineerd ben. Als er iets moet gebeuren, maar ik kan ook iets leukers doen, kies ik vaak voor het laatste. Door mijn kinderen ben ik wel meer in het gareel gekomen, want als vader kun je je geen luiheid permitteren. Je bent niet even ‘vader af’. Vroeger was ik een kei in het kiezen van de makkelijkste en leuke weg. Ik stelde graag dingen uit. Verder vind ik dat ik best hard werk, maar dat vind ik ook leuk. Op het moment dat vrienden zeggen dat ze mijn kop heel vaak op de buis zien, denk ik weleens: misschien moet ik een beetje doseren.”

 

Artikel delen