Finalisten Amsterdam Food Pitch bekend

Finalisten Amsterdam Food Pitch bekend

Op donderdag 19 april 2018 heeft de vakjury de 11 finalisten bekendgemaakt van de Amsterdam Food Pitch. Ruim 70 enthousiaste deelnemers hebben zich aangemeld om mee te dingen naar de felbegeerde titel ‘Lekkerste product van 2018’ en in de schappen te komen bij groothandel De Kweker.

Gert Blaauw, algemeen directeur De Kweker en juryvoorzitter Amsterdam Food Pitch: “We waren onder de indruk van de diversiteit en de kwaliteit van de inzendingen. Bij de inzendingen zagen we veel foodtrends terug op het gebied van glutenvrij, vegan en suikervrij. Er zijn 11 finalisten geselecteerd die het allemaal verdienen om te winnen. We kijken enorm uit naar de finaleronde op 25 juni waar zij hun product pitchen.”

De 11 finalisten
Boerenkaasfondue | Ray Heistek
Een speciaal recept belegen boerenkaasfondue in blik, au bain-marie op te warmen en overal mee naartoe te nemen. De kaasfondue bevat geen chemische toevoegingen.

Beurre de Mer | Sebastiaan Knottnerus
Beurre de Mer is een delicate lijn van drie soorten luxe boter waarin vis is verwerkt. De ansjovisboter, sardineboter en bottargaboter komen uit de handen van een kok die op Michelin niveau heeft gewerkt.

Bokken bouillon | Annelies Hermsen
Het gebruikmaken van restproducten is populair onder foodies. Deze krachtige bouillon speelt in op de bone broth-trend én wordt gemaakt van de botten van bokjes, waarvan we het vlees ook steeds vaker terugzien in restaurants.

Dough-to-go | Meike Schaling
Gekoeld, kant-en-klaar, geportioneerd deeg dat een maand houdbaar is. Het deeg wordt ambachtelijk bereid en kent verschillende soorten, zoals chocolate chip cookie, oatmeal, speculaas, zandkoekjes, kruidnootjesdeeg en gingerbread. Het deeg hoeft alleen in de oven worden gezet en binnen enkele minuten staat een ambachtelijk vers koekje op tafel.

Easy Veg's | Jan van der Wal
Gemak dient de mens. Easy Veg’s zijn kant-en-klare voorgeblancheerde groentemixen die op maat geproduceerd kunnen worden. Scheelt veel snijden en koken, en dus tijd!

Joost & Paul jus de veau | Joost Brugman & Paul Jonker
Twee chefs willen met hun basisjus van kalfsbeenderen onmisbaar worden in iedere keuken. De prefab jus scheelt urenlang zelf in de keuken staan en maakt de mise-en-place en service eenvoudiger.

Lemon curd | Sandra Troost
In een scone, op een taart, in de yoghurt, op een beschuitje of op een Franse crêpe. De lemon curd is heel veelzijdig en gemaakt van eieren, citroensap- en schil, boter en suiker. Less is more!

Make-everything-better-sauce | Megan Vasko
Deze op mayonaise en pepers gebaseerde saus maakt volgens de maker alles lekkerder en is romig, kruidig, rokerig en pittig. Gaat goed op taco’s, pizza’s en broodjes. Alleen het gebruik in desserts is op eigen risico. Bijna everything dus.

Mama Kenia Samosa | Elizabeth ‘Mama Kenia’ Njeru
Een samosa is een driehoekige, knapperige, gevulde snack. In de Mama Kenia-samosa proef je Oost-Afrika terug. Ze zijn tot de nok toe gevuld met onder andere vlees, kip, groenten of zoetigheden.

Mama Madina's glutenvrij zuurdesembrood | Madina Mamedova
Gemaakt van onder andere maismeel, rijstmeel, boekweitmeel en maïzena. Het zuurdesembrood is niet zo zwaar als de meeste glutenvrije broden volgens de bakker, die zelf een glutenallergie heeft.

Pepesan | Willem van Huissteden
Dit Indische bijgerecht met makreel kan zowel warm als koud gegeten worden. Het is een diepvriesproduct dat pittig gekruid is en lang houdbaar.

Over Amsterdam Food Pitch
Amsterdam Food Pitch is een verkiezing op initiatief van De Kweker voor (hobby)koks, foodies, lekkerbekken en smulpapen die ervan dromen om hun food product professioneel onder de aandacht en op de markt te brengen. De Kweker maakt zich al 50 jaar sterk voor innovatieve producten van startende producenten. Om dit jubileum te vieren, bieden ze deelnemers van Amsterdam Food Pitch de kans om hun product ook daadwerkelijk in productie te nemen. Geïnteresseerden konden zich inschrijven voor de verkiezing gedurende 8 januari t/m 22 maart 2018. Op 19 april zijn de 11 finalisten bekendgemaakt.

Stemmen
Vanaf dit moment is het online stemproces op www.amsterdamfoodpitch.nl/stemmen/ van start gegaan zodat ook het publiek een stem heeft. Deze stemmen wegen voor 25% mee in de eindbeoordeling. Tot de finale worden de producten en de makers op verschillende manieren in de spotlights gezet, zowel on- als offline. Op 25 juni 2018 pitchen de finalisten hun product voor de vakjury. Bij deze finale in de zelfbedieningsvestiging van De Kweker worden pers, vrienden en familie uitgenodigd. De stem van de vakjury is doorslaggevend en de winnaar wordt tijdens de finale bekendgemaakt.

De vakjury
In de vakjury zitten, Gert Blaauw algemeen directeur De Kweker en juryvoorzitter, culinair journalist Felix Wilbrink, foodtrendwatcher Marjan Ippel van Talkin’ Food, lifestyle editor Maartje Diepstraten van Barts Boekje en vooraanstaande chef-kok Tjitze van der Dam, chef van restaurants Persijn en Juniper & Kin in Hotel QO Amsterdam.

De hoofdprijs
De winnaar wint de titel ‘Lekkerste product van 2018’ en een geldbedrag van € 1.500. Het winnende product wordt gepresenteerd tijdens de Horecava 2019 en opgenomen in het schap van De Kweker. Daarnaast krijgt de winnaar ondersteuning bij de ontwikkeling, branding en lancering van het product op basis van consultancy uren van verschillende adviesbureaus, waaronder PR- & marketingbureau MissPublicity, ontwerpbureau Dedato en community platform Amsterdam Made.

Artikel delen