Franse keuken in het zonnetje

Franse keuken in het zonnetje

Op 21 maart vindt voor het vijfde jaar op rij Goût de / Good France plaats. Het evenement, dat de Franse keuken in het zonnetje zet, vindt in meer dan 150 landen plaats op initiatief van het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken. Restaurants kunnen zich vanaf nu inschrijven.

De inschrijving voor de 2019-editie van Goût de / Good France in geopend en loopt tot 15 februari. De Ambassade van Frankrijk in Nederland en haar partners nodigen alle Nederlandse restaurants, van haute cuisine tot bistro, uit om deel te nemen aan deze wereldwijde viering van de Franse gastronomie, door op 21 maart aanstaande een Frans menu te serveren aan hun gasten. 

Thema 2019
Dit jaar draait het thema om duurzame ontwikkeling door middel van verantwoorde gastronomie en de inzet van chef-koks voor het behoud van de planeet. Ook een Franse toeristische bestemming zal in het zonnetje staan: de Provence. In 2019 zal de Provence de gastronomische bestemming bij uitstek zijn. In dit kader zal deze regio in de schijnwerpers worden gezet tijdens de evenementen van Goût de/Good France zowel in Frankrijk als in het buitenland. 

Richtlijnen
Het menu, dat iedere chef zelf mag afstemmen op zijn of haar eigen markt en kwaliteitsproducten, dient de Franse gastronomie in al haar diversiteit naar voren te brengen. De enige richtlijn die voor iedereen geldt, is het respecteren van de opbouw van een Franse maaltijd bestaande uit vier gangen:
• Voorgerecht(en)
• Hoofdgerecht(en)
• Een selectie van kazen
• Dessert(*)
Dit alles voorafgegaan door een aperitief en vergezeld met Franse wijnen en champagnes. 

Het grootste Franse diner ter wereld
Voor 2019 is het doel vastgesteld op 5.000 deelnemende chefs om de uitmuntende Franse keuken in de wereld onder de aandacht te brengen. Dit internationale evenement, waarvan de eerste editie plaatsvond in 2015, is ontstaan nadat de ‘Franse gastronomische maaltijd’ op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO is geplaatst. In 2018 hebben 3.500 restaurants meegedaan, het dubbele van het aantal in 2015. In totaal ging het om bijna 300.000 mensen in 152 landen verspreid over vijf continenten.

Artikel delen