Jan Smink pakt 3de prijs int. kookwedstrijd

Jan Smink pakt 3de prijs int. kookwedstrijd

 

Jan Smink pakt derde prijs internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire.

Chef Jan Smink heeft de derde prijs gewonnen bij de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de internationale jury met zijn coquillegerecht. Winnaar werd het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk eindigde als tweede.

Vele technieken 

Jan Smink (31 jaar) heeft de derde prijs behaald in de finale van de befaamde kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. Na een intensieve dag moest hij winnaar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk (tweede plaats) voor laten gaan.
Jan Smink, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, maakte op de jury indruk met zijn gerecht met coquille, dat als een van de beste gerechten van de wedstrijd werd beoordeeld. Het gerecht bestond uit diverse bereidingen met coquille, waaronder een rouleau van coquille, paddenstoel, merg, truffel, hazelnoot en ponzu en een side dish met coquille en aardpeer. Als saus maakte Smink een beurre blanc. Naast de smaak roemde de jury de vele technieken die hij toepaste.

Pithivier

Het tweede gerecht dat de koks binnen wedstrijdtijd van vier uur moesten maken werd pas de avond tevoren bekend. Het bleek de Franse klassieker pithivier te zijn, een dichte taart van bladerdeeg, die Jan vulde met groente. Jan Smink: “Ik had er nog nooit van gehoord en ben vanaf maandagavond tot diep in de nacht bezig geweest om te bedenken hoe ik hem zou uitvoeren. Uiteindelijk was de taart, samen met het coquillegerecht goed voor een podiumplaats, iets waar ik supertrots op ben.”

Strijd van jonge koks

Jan Smink streed tegen koks tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden, waarvan de meeste ruime ervaring in sterrenrestaurants hebben. Met zijn derde plaats wint hij, naast Taittinger champagne, een geldbedrag van 2500 euro.

 

Artikel delen