Jan van Lissum stopt bij Gault&Millau

Jan van Lissum stopt bij Gault&Millau

Jan van Lissum zegt de samenwerking met Gault&Millau op en stopt met de gelijknamige hotel- en restaurantgids. De oorzaak is het groeiende verschil van mening. Bekend is dat Gault&Millau Benelux de gids blijft voortzetten. Het team en de exacte invulling ervan wordt binnenkort bekendgemaakt.

"De oorzaak is het groeiende verschil van mening over de wijze waarop de Franse organisatie steeds verder wil commercialiseren en de verplichtingen die daaruit zouden voortvloeien", aldus Van Lissum. Van Lissum gaf de eetgids sinds 2007 uit. Onder leiding van Van Lissum was er veel aandacht voor de jonge talenten en de ermee samenhangende awardnominaties. Naar de mening van Van Lissum moeten restaurantgidsen consumenten op een objectieve en onafhankelijke manier informeren over de kwaliteit van de gerechten in restaurants. "Dat is en was vanaf 2007 tot op heden het belangrijkste principe van Gault&Millau Nederland."

Koerswijziging
Gault&Millau Frankrijk en België, de licentiegevers, denken daar in toenemende mate anders over waardoor het inhoudelijke aspect plaats dreigt te maken voor het financiële, aldus Van Lissum. "Zo’n koerswijziging is funest voor het vertrouwen dat de Nederlandse Gault&Millau geniet in de nationale restaurantsector. Dat is de reden waarom ik geen volgende edities meer zal maken."

Reputatie
The Wine & Food Association van Jan van Lissum bestaat inmiddels dertig jaar, waarin twaalf keer een gids is gemaakt. "We zien de (internationale) ontwikkelingen binnen Gault&Millau dan ook met lede ogen aan."

Commerciële activiteiten
Van Lissum zegt niet mee te willen werken aan allerlei commerciële activiteiten namens Gault&Millau, zoals het organiseren van events als galadiners en de verkoop van artikelen. "De onafhankelijkheid en objectiviteit van The Wine & Food Association maar ook die van de gids komen naar zijn mening daardoor in het geding."

Bedanken
Van Lissum betreurt de gang van zaken, maar wil de internationale Gault&Millau organisatie bedanken voor 12 hele mooie jaren. Hij stelt in het vooruitzicht dat de Nederlandse gastronomie op hem kan blijven rekenen 'maar dan wel op een eerlijke, transparante en opbouwende manier'.

Artikel delen