Jonathan Zandbergen 150ste SVH Meesterkok

Tags: chef

Jonathan Zandbergen 150ste SVH Meesterkok

Jonathan Zandbergen, executive chef van Restaurant Merlet* in Schoorl, is geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Hij mag na zijn inauguratie, de titel SVH Meesterkok als 150ste chef voeren.  

SVH Meesterkoks Dennis Kuipers (Restaurant Vinkeles*, The Dylan Amsterdam) en Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**, Staphorst) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de SVH Meesterproef van Jonathan Zandbergen af in Restaurant Merlet. Het restaurant serveert normaliter buiten het seizoen geen lunch op donderdagen, maar was speciaal voor de Meesterproef van Jonathan geopend voor de lunch, een vast onderdeel van de Meesterproef. 

Klassieke technieken 

Na de lunch volgde het meesterlijk menu, waarna de commissie aan Jonathan bekendmaakte dat hij absoluut Meesterwaardig is en geslaagd is voor zijn SVH Meesterproef. "Jonathan is heel jong chef geworden, is enorm leergierig en heeft zichzelf geleerd om technisch perfect uitgevoerde gerechten te bereiden en te serveren. Hij gebruikt klassieke technieken, waaruit zijn Meesterschap ook blijkt en zijn gerechten stralen een bepaalde herkenbaarheid uit, hebben een fijne smaak en zien er uiterst verzorgd uit. Gerechten als de Sint-Jakobsmossel en de Ree van de Veluwe zijn, naast dat ze prachtig zijn om te zien, ook een streling voor de tong", aldus de commissie.  

Grote eer  

Zandbergen begon zijn carrière in Het Polmans Huis in Utrecht. Via Het Veerhuys in Almere startte hij in juli 2015 als executive chef bij Restaurant Merlet in Schoorl. Ook liep hij verschillende stages bij Nederlandse toprestaurants zoals De Bokkedoorns**  en De Librije***. Een grote bekroning op zijn carrière was het winnen van de Prix Culinaire Taittinger International in 2014. Hij was de vierde Nederlander die deze prijs ooit won. Nu hij als 150ste chef de titel SVH Meesterkok behaalt, gaat een lang gekoesterde droom in vervulling. "Ik vind het een enorme eer om de titel SVH Meesterkok te mogen dragen en het is geweldig om hiermee mensen te inspireren en jonge koks enthousiast te maken voor ons mooie vak! Ik werk al lange tijd met leerlingen en zo heb ik zelf ook kunnen leren wat belangrijk is in een werkgever/werknemers-relatie. Zonder mijn team ben ik nergens. Onder alles wat de keuken uit gaat, staat onze naam. Die van mij als chef, maar ook die van mijn souschefs en die van de leerlingen. Hun aandeel draagt bij aan de beleving van de gast en de reputatie van Merlet," aldus de 150ste SVH Meesterkok. 

SVH Meestertitels  

Met het slagen van Jonathan Zandbergen heeft Nederland in totaal 295 SVH Meesters, die samen 312 SVH Meestertitels hebben behaald, verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meesterkok, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. Benieuwd naar SVH Meesters in de eigen regio: check de app SVH Meesterzoeker.  

 

Artikel delen