Librije*** weer op World's Best Restaurants

Librije*** weer op World's Best Restaurants

De lijst World's Best Restaurants 2019 kent een nieuwe nummer 1. En De Librije*** maakt haar rentree en eindigt op 46.

De sterren van de restaurantwereld kwamen gisterenavond samen in Singapore voor de World's 50 Best Restaurants 2019 awards, gesponsord door S.Pellegrino & Acqua Panna. Het evenement van dit jaar zag 26 landen op vijf continenten geëerd worden met een plaats op de lijst. En er is een nieuwe nummer 1: chef-kok Mauro Colagreco van restaurant Mirazur in het Franse Menton.

Nummer 1
Chef Mauro Colagreco neemt de eerste plek over van Osteria Francescana, die een plek in de Hall of Fame kreeg. Mirazur, tevens Europa's Beste Restaurant, kwam vanaf de nummer 3 plek in 2018. In 2017 was het restaurant nummer 4 op de lijst. De top drie is als volgt:  Noma (nr. 2) in Kopenhagen, Denemarken en Asador Etxebarri (nr. 3) in Atxondo, Spanje. Mirazur's menu getuigt van de liefde van chef-kok Colagreco voor lokale producten, waarvan het grootste deel wordt verbouwd in de drielaagse tuin van het restaurant. William Drew van de organisatie van World's 50 Beste Restaurants zei: "Dit jaar zijn we zeer verheugd om Mirazur de nummer 1 te zien claimen na  zijn debuut op nummer 35 in 2009: het is geweldig om getuige te zijn van de voortgang. We zijn even verheugd om de zeven voorgaande nr.1-restaurants te verwelkomen in de nieuw gecreëerde categorie Best of the Best." Spanje loopt voorop met zeven van 's werelds 50 beste restaurants, waaronder drie in de top 10: Asador Etxebarri (nr.3); Mugaritz (nr. 7); en Disfrutar (nr. 9). Net buiten de top 10, duikt Azurmendi in Larrabetzu 29 plaatsen op naar No.14 om de Westholme Hoogste Climber Award 2019 te winnen. Frankrijk is ook goed vertegenwoordigd met vijf restaurants in de top 50, waaronder Arpège (No.8), Septime (No .15), Alain Ducasse au Plaza Athénée (No.16), Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (No.25), evenals Mirazur. 

Hollands Glorie
Jonnie en Thèresé Boer kregen te horen dat De Librije*** op de 46e plek staat. Ze laten vanuit Singapore weten: ''Super trots op de plek 46 van de wereld!!! Dankzij ons team en alle lieve gasten. Dank jullie wel allemaal!!!'' De VS heeft zes restaurants in de lijst, waaronder Cosme (nr. 23), die wordt gehuldigd met 's werelds beste vrouwelijke chef-kok 2019, Daniela Soto-Innes, en twee nieuwe inzendingen: Atelier Crenn (No.35) en Benu (nr. .47), beide in San Francisco, Californië. Dit jaar heeft Denemarken vijf restaurants in de lijst met als koplopers het nieuwe Noma (nr. 2) en geranium (nr. 5), beide in Kopenhagen. Peru maakt ook de toptienlijst met inzendingen uit Lima waaronder Central (nr. 6), wederom uitgeroepen tot het beste restaurant in Zuid-Amerika en Maido (nr. 10). Mexico claimt ook twee plaatsen in de bovenste regionen van de lijst, waaronder Pujol (nr. 12), genaamd The Best Restaurant in Noord-Amerika, en Quintonil (No.24), beide in Mexico-Stad. Engeland, Italië, Japan, China, Thailand en Rusland zijn ook elk vertegenwoordigd met twee restaurants op de lijst. Alain Passard uit Arpège in Parijs, Frankrijk (No.8), wint de Chefs 'Choice Award, gesponsord door Estrella Damm. Voor prestigieuze onderscheiding wordt gestemd door 's werelds leidende chef-koks in de lijst. De Art of Hospitality Award, gesponsord door Legle, gaat naar Tokyo's Den (nr. 11). Het restaurant staat hoog aangeschreven vanwege zijn holistische benadering van service vanaf het moment dat gasten hun reservering maken tot het moment dat ze het pand verlaten. Gaggan (nr. 4) in Bangkok is benoemd tot The Best Restaurant in Azië.  The Test Kitchen (No.44) uit Kaapstad is The Best Restaurant in Africa.

Overige verdiensten
Schloss Schauenstein in Fürstenau, Zwitserland (nr. 50) wint de Sustainable Restaurant Award 2019. Deze prijs wordt onafhankelijk gecontroleerd door Food Made Good Global, de internationale tak van de Sustainable Restaurant Association. Nieuw in 2019, is de American Express Icon Award toegekend aan de in de VS gevestigde Spaanse chef en humanitaire José Andrés. Deze prestigieuze eer viert een persoon die tot nu toe een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan de wereld van het restaurant en wiens bereik verder reikt dan de keuken. Jessica Préalpato, chef-kok in Alain Ducasse au Plaza Athénée (nr. 16) in Parijs, ontvangt de World's Best Pastry Chef Award, gesponsord door Sosa. Het innovatieve ethos van Préalpato is gebaseerd op het creëren van natuurlijke desserts met seizoensgebonden producten met een hoge smaak, maar arm aan suiker en vet. Tot slot neemt Lido 84 in Gardone Riviera, Italië, de Miele One To Watch Award in ontvangst, die een wereldwijd rijzende sterrenrestaurant erkent uit de uitgebreide ranglijst die in de toekomst mogelijk invloed zal hebben op de lijst.

Het stemproces
De 50 beste restaurants ter wereld 2019 lijst wordt gestemd door meer dan 1.000 internationale restaurant-industrie-experts en fijnproevers die deel uitmaken van 's werelds 50 beste restaurants Academy. De Academie bestaat uit 26 afzonderlijke regio's over de hele wereld, die elk 40 leden hebben, waaronder een voorzitter. Geen enkele sponsor van het evenement heeft invloed op het stemproces. De 50 beste restaurants ter wereld worden onafhankelijk beoordeeld door Deloitte, een adviesbureau voor professionele dienstverlening. Deze beoordeling zorgt ervoor dat de integriteit en authenticiteit van het stemproces en de resulterende lijst van 's werelds 50 beste restaurants 2019 wordt beschermd. 

Restaurants die hun sporen al hebben verdiend en één of meerdere jaren de lijst hebben aangevoerd, staan op de zogenaamde Best of the Best lijst. Hiermee dingen zij niet mee naar een plek bij de beste 50 en geven zo de ruimte aan nieuwe talenten en ondernemingen. Die restaurants zijn:
El Bulli (2002, 2006-2009)
The French Laundry (2003-2004)
The Fat Duck (2005)
Noma (originele locatie) (2010-2012, 2014)
El Celler de Can Roca (2013, 2015)
Osteria Francescana (2016, 2018)
Eleven Madison Park (2017)

Zie hieronder de volledige lijst 

 

Artikel delen