De 58ste Gouden Koksmuts gaat naar het team van Restaurant De Loohoeve in Drente. Chef-kok Marleen Brouwer, haar man Jeroen Brouwer en sous-chef Jorgo Tzanos kookten volgens de jury de sterren van de hemel.
“Een fantastische forel, gevolgd door een geweldig groentegerecht bracht ze ver op voorsprong en die wisten ze vast te houden. Heel knap”, aldus juryvoorzitter Felix Smulders. Hoewel De Loohoeve geen Michelinster heeft, is Marleen Brouwer is al 2 jaar lang de leading lady op het gebied van Beste Leermeester en mocht daarom aan deze vakwedstrijd deelnemen. “Ik kan het niet geloven, besef het helemaal niet, het is supergaaf”, geeft ze als eerste reactie terwijl de tranen van blijdschap in haar ogen staan. Haar man Jeroen vult aan: “We gingen hier gewoon naar toe om te koken, hadden natuurlijk gehoopt te winnen, maar dit is echt niet te geloven. Ik ben sprakeloos.” En sous-chef Jorgo blijft die nuchtere, Drentse flow houden: “Ik voel me gewoon goed. Het is geweldig.”
Blackbox
Het team van De Loohoeve bereidde het volgende menu uit de blackbox:
* Scheermes met pompoen, artisjok, boemboe, fregola
* Lage temperatuur gegaarde forel met venkel, zuring, basilicumjus, bosui-olie, bloedsinaasappel
* Knolselderij en citrus
* Kalfsbloemstuk met wintergroentjes, specerijenjus en Madeirasaus
* En een Hollands dessert met yoghurt, hazelnootkeien en pure chocolade