Nieuw Alchemist meteen bekroond met 2 sterren

Tags: chef

Nieuw Alchemist meteen bekroond met 2 sterren

Slechts zeven maanden na de opening is Alchemist in Kopenhagen in Denemarken bekroond met twee Michelin-sterren tijdens de lancering van de Michelin Nordic Countries 2020-gids.

Alchemist is het kindje van chef Rasmus Munk."Ik kan het nog steeds niet bevatten", zeg hij direct na ceremonie in Trondheim, Noorwegen.

Unicum 

Twee sterren toegekend krijgen korte tijd na opening is een zeldzame gebeurtenis in de geschiedenis van Michelin. Het is slechts één keer eerder gebeurd in Scandinavie, toen Maaemo in Oslo na iets meer dan een jaar van opening direct van nul naar twee sterren ging. "Gezien het feit dat we een nieuw restaurant zijn zonder eerdere erkenning in de gids durfde ik nauwelijks te hopen op één ster, laat staan twee!", gaat Munk verder. Munk labelt zijn stijl van koken "Holistic Cuisine", waar gastronomie de centrale rol speelt, maar wordt versterkt door kunst, drama, muziek, zintuiglijke stimulatie en visuele technologie.  "Een avondje Alchemist is iets heel anders dan dineren in een traditioneel restaurant. Ik wist heel goed toen we openden dat we het risico liepen, uitgesloten te worden door Michelin omdat de ervaring zo anders is. Ik ben erg dankbaar dat ze toch een fijne eetervaring op nieuwe en minder traditionele manieren erkennen", zegt Munk.

Met een boodschap 

Een avond in Alchemist vindt plaats in vijf verschillende omgevingen, met een planetarium het hart van het restaurant. De ervaring wordt gechoreografeerd met behulp van een dramaturg en verschillende gerechten dragen sterke politieke en milieuboodschappen – commentaar op bijvoorbeeld plasticvervuiling en orgaandonatie. "Dit is een ongelooflijke boost voor een nieuw restaurant, we hebben al zoveel lof en sympathie ontvangen van onze gasten maar natuurlijk is de erkenning van Michelin een van de topdoelen van elk restaurant.’’, zegt Lars Seier Christensen, mede-eigenaar en hoofdinvesteerder.

Groter publiek 

Alchemist werd eerder uitgeroepen tot Beste Restaurant in Denemarken (White Guide) binnen slechts vier maanden na de opening en is het hele eerste jaar uitverkocht, met meer dan 10.000 mensen die zich aanmelden voor de wachtlijst. ‘’Het is ongebruikelijk om zo snel naar twee sterren te gaan, maar het is ook een uniek en ongewoon restaurant en ik ben heel erg blij voor Rasmus en zijn team", aldus Seier Christensen.  "Ik ben erg trots en dankbaar voor alle erkenning en aandacht die we hebben ontvangen, vooral omdat het me helpt toegang te krijgen tot een groter publiek. Wat me op de been houdt als chef-kok is de mogelijkheid om mensen te beïnvloeden - mijn uiteindelijke doel is om de wereld te veranderen door middel van gastronomie. Bij Alchemist hebben we de mogelijkheid om onze gasten uit hun gewone wereld en in een dimensie buiten tijd en ruimte te vervoeren. Dat is echt een goede plek om een gesprek te beginnen", zegt Munk.

 

Artikel delen