nNea zet pizza terug op een voetstuk

nNea zet pizza terug op een voetstuk

Traditie x science x passie is de formule die nNea volgt voor haar pizza. Deze nieuwe generatie Napolitaanse pizza is vanaf nu te ervaren in Amsterdam.  

Geboren in Napels, maar inmiddels eigendom van de wereld – pizza. Ondanks haar vele gedaantes bleef de traditionele Italiaanse pizza hét boegbeeld van perfectie. Tot nu. Een nieuwe generatie Napolitaanse deegmeesters is opgestaan. En een daarvan beheert de pizzaoven van nNea: een nieuw restaurant op de Amsterdamse Bilderdijkstraat. De pizza van nNea kleurt buiten de lijntjes van de traditie, vormt met bakery science haar eigen regels en zet een ware pizzarenaissance in gang.

Geen fastfood
Het recept voor traditionele Napolitaanse pizza stamt uit het begin van de 18e eeuw. Al die tijd was er geen Italiaan die het in zijn hoofd haalde om deze traditie te verbreken. Maar nu, met een groeiende populatie 21e-eeuwse foodies, experimenteert de nieuwe generatie pizzaioli met deeg. Een beweging die afwijkt van de traditie en varieert met elk onderdeel – van het type graan tot de fermentatie van het deeg. Deze nieuwe generatie pizza is dan ook geen fastfood, volgens medeoprichter en deegmeester Vincenzo Onnembo. Zijn deeg rijst maar liefst 38 uur. Met nNea treedt hij in de traditionele voetstappen van Napolitaanse deegmeesters, maar voegt een eigen stukje bakery science toe. Onnembo's optimale experiment zorgt voor een licht deeg met hoog opstaande rand. Fluffy, not crunchy – en even smaakvol als de toppings die erop gaan.

Wijn uit Campanië
Het grotendeels vulkanische gebied rondom Napels, Campanië, is een van oudste Italiaanse wijnregio’s met druivensoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Medeoprichter Salvatore Lioniello schakelde daarom sommelier Gianluca Pio in om zowel de bekende als de vergeten, kleinschalige wijnen uit de regio te combineren met de pizza. Een eeuwenoude combinatie die onaangetast blijft. Maar hoewel Napolitanen geen brouwers zijn van origine, is er voor de liefhebber bij nNea ook een biertje te bestellen. Zowel uit Campanië, als lokaal Amsterdams. Want bij nNea mogen locals geen vreemden zijn. Ze ervaren de Napolitaanse cultuur, maar maken hier tegelijk ook deel van uit.

New Neapolis
nNea – een afkorting van New Neapolis – houdt bepaalde tradities in stand. Zo wordt de pizza gekknipt  in plaats van gesneden. En drinken de chefs na 11 uur ’s ochtends geen cappuccino meer. Maar met haar menu van 10 tot 15 new generation pizza’s en haar opvallende design breekt nNea met alle clichés. Het restaurant geeft ruimte aan 65 gasten en heeft, afgezien van de handgemaakte Fazzone pizzaoven, een modern en kleurrijk interieur. De karakteristieke koningsblauwe gevel, roze betegelde bar en marmeren werkbladen lijken in de verste verte niet op de pizzeria’s van Napels. Dat is niet erg, want nNea creëert haar eigen regels.

 

Artikel delen