Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire

Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs.

Morgen is een spannende dag, dan strijdt Jan Smink van restaurant Smink in Wolvega tegen zeven internationale topchefs tijdens Le Taittinger Prix Culinaire om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Smink in de voetsporen treden van onder meer Jonathan Zandbergen en Lars van Galen, die de wedstrijd eerder voor Nederland wonnen.

Wedstrijdarena 

Smink staat dinsdag 28 januari in de wedstrijdarena van de finale van de kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De ervaren wedstrijdkok, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, heeft de opdracht om een gerecht met coquille te maken en een gerecht dat een dag tevoren bekend wordt gemaakt. Smink strijdt tegen koks tussen de 24 en 39 jaar uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden, waarvan de meeste ruime ervaring in sterrenrestaurants hebben. De organisatie van de wedstrijd koos voor Smink als kandidaat omdat de opzet van de wedstrijd veranderd is en er geen voorronde meer opgenomen is. Sander van Zandvliet vertegenwoordigde Nederland de twee voorgaande edities.

Verplichte kost

Smink: “Na een bezoek aan onder meer het champagnehuis Maison Taittinger wordt op maandagavond 27 januari bekendgemaakt wat voor soort gerecht en met welke verplichte ingrediënten er in de finale gekookt moet worden. Het gaat in ieder geval om een Franse klassieker, waar je je eigen twist aan mag geven. Na de bekendmaking van dat gerecht krijg je een ingrediëntenlijst en is er één uur tijd om te bedenken welke extra ingrediënten van die lijst je verder nog wilt gebruiken. Op dinsdag 28 januari tijdens de wedstrijd is de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht met coquilles te koken én het gerecht dat we de avond ervoor doorgekregen hebben, alles voor 6 borden. Na de presentatie van beide gerechten vindt er een jurygesprek plaats waarin onder meer je aanpak ter sprake komt. De wedstrijd vindt plaats in de Ecole Ferrandi, waar prachtige kachels staan waar we op koken. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het galadiner dat op de avond van de finale plaatsvindt.” 

De kandidaten worden beoordeeld door een keukenjury en een proefjury bestaande uit internationale sterrenchefs van statuur. In de keukenjury zitten de Nederlandse chefs Jonathan Zandbergen (Merlet*) en Lars van Galen (’t Lansink*), die in respectievelijk 2014 en 2011 de internationale finale wonnen. Jef Schuur (Bij Jef*) neemt plaats in de proefjury. 

Artikel delen