Veiling Oosterscheldekreeft brengt 22.500 op

Veiling Oosterscheldekreeft brengt 22.500 op

In de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat heeft de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft 22.500 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar War Child. Als eregast van de Kring van de Oosterscheldekreeft kreeg tweesterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang** de eerste kreeft overhandigd van Jannis Brevet***.

Vinke wist als gelegenheidsveilingmeester veel geld los te krijgen voor de gewilde primeur en daarmee voor het goede doel. Eerder op de dag had hij de eerste Oosterscheldekreeft ontvangen uit handen van driesterrenchef Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes. Als eregast van de Kring van de Oosterscheldekreeft had hij de eerste kreeft opgevist. De eerste Oosterscheldekreeft kreeg hiermee een ware vijf sterren-behandeling.

Koude start seizoen
Het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft begint overigens met schaarste. De kou van de afgelopen weken zorgt voor een extreem lage watertemperatuur. De meeste kreeften houden zich hierdoor nog in winterslaap en gaan niet al op zoek naar voedsel. Het vandaag gestarte seizoen duurt 15 weken en loopt tot 15 juli. De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoensproducten van Nederland.

Topchef Edwin Vinke veilt kreeft voor War Child
Gelegenheidsveilingmeester Edwin Vinke heeft een warme betrokkenheid bij het werk van War Child en zet zich vaker in voor deze organisatie. War Child werkt in 14 landen aan een beter leven voor honderdduizenden oorlogskinderen. De organisatie helpt hen onder meer met het verwerken van ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met andere mensen en het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast begeleiden War Child, Save the Children en UNICEF Nederland binnen het TeamUp project, gezamenlijk ook kinderen die in asielzoekerscentra (AZC’s) verblijven. Tijdens de veiling deed Ernst Suur van War Child een speciale oproep voor het werven van vrijwilligers om hen te helpen bij hun werk in AZC’s in Zeeland.

Unieke Zeeuwse delicatesse
De aanwezigheid van de twee topkoks van de Zeeuwse gastronomie onderstreepte nog eens de bijzondere positie van de Oosterscheldekreeft. De Oosterscheldekreeft is qua structuur, smaak en kleur heel anders dan de Canadese kreeft of de gewone Europese kreeft. Dat het seizoen van de Oosterscheldekreeft een vastomlijnd begin en eind heeft, maakt het extra bijzonder.

Vraag naar exclusieve producten neemt toe
De vooruitzichten voor de handel zijn gunstig. “Met de horeca in België en Nederland gaat het goed. De vraag naar exclusieve producten als de Oosterscheldekreeft neemt al jaren toe,” aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van United Fish Auctions, verantwoordelijk voor de kreeftenhandel op de afslag van het Zeeuwse Colijnsplaat.

Tip Edwin Vinke: serveer zo naturel mogelijk
Topchef Edwin Vinke die in zijn met 2 Michelinsterren bekroonde restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat vrijwel uitsluitend met producten uit de streek werkt, kijkt altijd weer uit naar het kreeftenseizoen. “Wij werken alleen met Oosterscheldekreeft, en nooit met Europese of Canadese kreeft. Dus voor ons is het seizoen erg belangrijk. Wij serveren de Oosterscheldekreeft zo naturel mogelijk. De smaak is fantastisch en verfijnd, die heeft niet veel nodig.”

Artikel delen