Eerste opleiding koks op hbo-niveau

Eerste opleiding koks op hbo-niveau

Als eerste in Nederland start MBO College Centrum, onderdeel van het ROC van Amsterdam, met een opleiding op hbo-niveau voor koks. Met deze Associate Degree behalen de koks een diploma op het niveau van het hoger beroepsonderwijs.

De Associate Degree Culinary Professional is een praktijkgerichte vakopleiding en biedt getalenteerde koks, leidinggevenden in de keuken en mbo-studenten niveau 4 de mogelijkheid een hbo-kwalificatie te verwerven. Vernieuwend, want een hbo-kwalificatie voor koks bestaat in het huidige onderwijssysteem nog niet. De opleiding Associate Degree Culinary Professional start in september 2020. Ondernemen en het ontwikkelen van nieuwe technieken zijn daarbij belangrijke aandachtsgebieden. 

Koksambacht centraal

Het praktische koksambacht blijft centraal in de opleiding. Daarnaast is er veel aandacht voor innovatie, voedseltechnologie en ondernemerschap. De studenten brengen gemiddeld één dag per week op school door. Deze schooldagen zijn ingericht als masterclasses waar de studenten specifieke kennis en vaardigheden opdoen. Vaak in een labachtige omgeving, waar ook geëxperimenteerd kan worden met de kennis en vaardigheden. De rest van de week werken de studenten in een erkend leerbedrijf aan opdrachten die verbonden zijn aan de masterclasses. 

Opleiding op maat

De studenten kunnen de opleiding in hun eigen tempo doen. Als richtlijn wordt twee jaar aangegeven. Afgestudeerden zijn mede verantwoordelijk voor het keukenconcept van het bedrijf waar hij of zij werkt. Daarnaast kunnen de studenten na afronding ook een eigen horecaonderneming te beginnen, of verdere hbo-opleidingen verkort volgen. Het diploma wordt erkend in heel Europa. 

 

Artikel delen