Op pad met de beroemde chefkok Marco Pierre White: 'Ik een bullebak?'

Entree - Tasting Redefine Meat met culinair adviseur chef Linda Steen en Marco Pierre White
Tags: chef

Op pad met de beroemde chefkok Marco Pierre White: 'Ik een bullebak?'

De legendarische Britse topchef Marco Pierre White was op uitnodiging van Redefine Meat en Sligro een dag in Nederland. Entree was erbij en kreeg een exclusief interview: “Ik een bullebak? In de keuken is er geen tijd voor een theekransje.”

Foto's: Pim Ras

“Aan luie mensen heb je niets. Ze kunnen nog zo aardig zijn of goed in hun werk, aan het eind laten ze je altijd zitten.” De Britse voormalige topchef Marco Pierre White neemt geen blad voor de mond tijdens een gesprek met Entree voor de rubriek De Zeven Zonden, dat in de november-editie zal verschijnen.

"Aan luie mensen heb je niets"

Masterclass

Het enfant terrible van destijds – Sex, pain and madness luidt niet voor niets de ondertitel van het boek The devil in the kitchen over zijn leven - is inmiddels een serene zestiger die alles heeft meegemaakt en rustig over zijn leven praat. Nadat hij de top van de Olympus bereikte toen Michelin zijn restaurant bekroonde met drie sterren, stopte hij op z’n 38ste met koken. De uitdaging was weg, het zou een herhaling van zetten worden.

Hij is nog altijd druk als restaurateur en jurylid van Masterchef Australië en is nu als ambassadeur van Redefine Meat een dag in Nederland. Het is een strak schema: in de ochtend een tasting met Redefine Meat in restaurant Graphite* in Amsterdam en een interview en fotoshoot voor Entree. Daarna plankgas naar het inspiratielab Zin van Sligro in Veghel waar hij een masterclass geeft. Aan het eind van de middag wacht een groep genodigden in Ron Gastrobar* in Amsterdam, waar iedereen de vier gerechten met Redefine Meat die chef-kok Ron Blaauw op zijn menu heeft staan, kan proeven.

Artiest

Goedgemutst ondergaat White deze dag alle aandacht van pers en andere genodigden. Hij vertelt over zijn liefde voor de natuur, dat het nieuwe vlees de toekomst is en over de kunst van het werken in de keuken. “Als je iets doet met je handen ben je een maker, als je iets doet met je handen en hoofd ben je een schepper en als je iets doet met je handen, hoofd en hart ben je een artiest.” Het lijdt geen twijfel in welke categorie hij valt.

Meer lezen over Marco Pierre White?

In de november-editie van Entree verscheen een exclusief interview, Topchef Marco Pierre White: "Michelin weet meer van banden dan van eten", over zijn zeven zonden. Hierin vertelt hij onder meer over de pijn na het vroege overlijden van zijn moeder, waarom hij al jong stopte met koken, zijn imago als bad boy en uiteraard komen alle zeven zonden aan bod: “Jaloerse mensen zijn gewoon onzeker.” Tussen neus en lippen door deelt hij ook nog diverse tikken uit; zo moeten Michelin en collega’s als Jamie Oliver en zijn voormalig protegé Gordon Ramsay het ontgelden. “Ik liet Gordon niet huilen, dat deed hij zelf. Het was zíjn keuze om te gaan huilen.”

Entree_Marco Pierre White preview_Pim Ras_2
Interview Entree met Marco Pierre White in Graphite* in Amsterdam
Artikel delen