Maandag 26 mei is Robèrt van Beckhoven (64), eigenaar van ‘bij Robèrt’ in Oisterwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterijsbereider. In 2010 behaalde Robèrt al zijn titel Meester Patissier, gevolgd door de titel Meester Boulanger in 2013. Na zijn inauguratie wordt Robèrt de 36e SVH Meesterijsbereider van Nederland en draagt dan drie Meestertitels. Een uitzonderlijke prestatie en een kroon op zijn reeds imposante carrière.
Hoofdfoto: Special Pixels
Het thema van de showtafel van Van Beckhoven was Mijn routekaart naar Meesterschap. Tijdens de Meesterproef lichtte hij dit thema toe: “Altijd in beweging, altijd in ontwikkeling. Als er iets van toepassing is op mijn loopbaan, is dat het wel. Tijdens mijn Meesterproef neem ik jullie mee op reis door mijn routekaart naar Meesterschap, die symbool staat voor de weg die ik heb afgelegd voor mijn Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Elk recept vertelt een verhaal: over smaak en techniek, maar ook over persoonlijke en professionele groei vanaf mijn eerste stappen in de bakkerij tot nu.”
De commissie was na twee dagen diep onder de indruk van Robèrts vakmanschap. Bijzondere creaties werden gepresenteerd, zoals het kaasdessert met gorgonzola-ijs en pâte de fruit van appelstroop, dat volgens de commissie ‘niet zou misstaan op de menukaart van een sterrenrestaurant’. Maar ook Van Beckhovens favourite verraste de commissie enorm, een ijstaart met pistache en hazelnoot.
Van Beckhoven: “Deze taart staat symbool voor mijn eeuwige zoektocht naar de beste ingrediënten. Een manier om me te onderscheiden en het maximale uit ijsbereiden te halen. Deze combinatie van smaken is een persoonlijke favoriet, vandaar de naam Robèrt’s favourite.’’
*Tekst gaat verder onder de foto.
De eerste stappen in de bakkerswereld zette Van Beckhoven in de bakkerij van zijn opa en vader. Hij kreeg daar het bakkersvak met de paplepel ingegoten en deed na zijn bakkersopleiding mee aan vakwedstrijden. Samen met Remko Dekker (SVH Meesterijsbereider sinds 2011) droomde hij 20 jaar geleden al over het behalen van de titel.
Toen Van Beckhoven in 2010 opging voor de titel Meester Patissier was ijsbereiding een onderdeel van het examen. Hij deed hiervoor al veel kennis op van ijs, maar het was tijdens de cursussen Basisijsbereider en Gespecialiseerd IJsbereider dat Van Beckhoven ontdekte dat hij zich verder wilde ontwikkelen in het ijsvak.
Nu hij de titel SVH Meesterijsbereider heeft behaald, wil hij het ijsvak in Nederland meer op de kaart zetten. Van Beckhoven: “Als SVH Meesterijsbereider wil ik de ijsbeleving in ons land meer tot leven brengen met ijscreaties van topniveau. Met grondstoffen van topkwaliteit en unieke smaken en structuren. Mijn bekendheid wil ik verder inzetten om de ijsbranche te promoten en te laten zien hoe belangrijk vakmanschap is.”
Met het slagen van Van Beckhoven heeft Nederland meer dan 300 SVH Meesters, verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer/-vrouw, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). De SVH Meestertitel staat symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen.