Met haar Lily of the Valley en foodpairing behaalde ze de 3e plek tijdens het World Cocktail Championship in Kopenhagen. Bartender Sharai Rodrigues, van trainingsbureau ISAAC Company in Amsterdam, creëert speciaal voor Entree deze cocktail- en foodpairing.
Tekst: Britt van Os
Na een periode van mannelijke winnaars, liet Sharai Rodrigues tijdens de Nederlands Kampioenschap Cocktails van de Nederlandse Bartenders Club in juni zien dat de dames niet onderdoen. Ze won en mocht Nederland vertegenwoordigen op het WK Bartending in Kopenhagen. Ook dat was een succes: ze eindigde op de derde plaats. Voor de internationale finale kreeg ze de Deense Geranium gin toegewezen, een vrij florale gin gebaseerd op geraniumolie. “Toen ik de gin voor het eerst rook, kreeg ik direct associaties met parfum en bloemen”, begint Rodrigues. “Dat inspireerde mij en dus heb ik er een variatie op de Aviation cocktail van gemaakt, met daarbij mijn eigen siroop van Catz Dry Gin, verse frambozen, suikersiroop, vlierbloesem en viooltjes.” Ook bedacht ze er, in samenwerking met een bevriende chef-kok, een foodpairing bij. “Normaal gesproken maak je tijdens de wedstrijd een garnering of decoratie bij je cocktail. Je ziet de mooiste snijwerken, maar niemand durft daar eigenlijk vanaf te stappen. Ik wilde iets unieks.”
Bloementuintje
Het gerechtje bestaat uit avocadopuree, met daaroverheen geraspte pure chocolade, sinaasappelzest, gepofte rijstkorrels met daarop een viooltje. Het is een aperitiefhapje dat volgens de bartender oogt als een vrolijk bloementuintje. “Zonder overheersende smaken, want het hoofdingrediënt van de cocktail, de Geranium gin, wilde ik goed tot zijn recht laten komen. Samen hebben we uitgebreid geproefd om te kijken welke smaken er goed bij passen. De cocktail en het gerechtje gaan heel mooi samen, ze versterken elkaar.”
Cocktails & spijs
Volgens Rodrigues wordt er in Nederland voornamelijk bier, wijn en gin-tonic gedronken. “Dankzij foodpairing kun je cocktails juist goed introduceren. Gasten krijgen iets bij hun drankje, dat werkt altijd goed.” Sowieso vindt ze dat cocktails in de horeca wel een boost kunnen gebruiken. “Een frisse, lichte cocktail gaat net zo goed samen bij een voorgerecht of visgerecht als een witte wijn. Of een daiquiri of margarita bij een Aziatisch gerecht.”
Lily of the Valley
Libbey 1924 Coupe-glas (ontwikkeld door bartender Richard Zijlstra tijdens de Glassology Competitie)
45ml Geranium Premium London Dry Gin
25ml Monin creme de violet liqueur
20ml Homemade siroop (een siroop gemaakt van Catz Dry Gin, verse frambozen, suikersiroop, vlierbloesem en viooltjes)
10ml verse citroensap
3 verse blaadjes citroenverveine
Werkwijze
Vul je shaker met alle ingrediënten, doe er ijs bij en shake het minimaal 8 seconden. Schenk uit met een strainer en een fine strainer in een voorgekoeld coupeglas. Serveer op het glas het bordje met de foodpairing of zet het glas op een plankje met de foodpairing ernaast.