Sterchef Cas Pikaar: 'Het is een must om als chef-kok altijd in de keuken te zijn'

Cas Pikaar

Sterchef Cas Pikaar: 'Het is een must om als chef-kok altijd in de keuken te zijn'

Cas Pikaar (26) is chef-kok en ondernemer van Pikaar* in Hilvarenbeek. Afgelopen jaar kookte de jonge chef zijn eerste Michelinster. Hoe is het daarna gegaan met het restaurant? En welke veranderingen merkte hij op? Je leest het in onderstaand interview.

Tekst: Madelief de Weerd

Brabantse gemoedelijkheid

In het pittoreske Hilvarenbeek vind je Pikaar* van chef-kok en ondernemer Cas Pikaar. Hij opende in 2021 samen met zijn vrouw Kelly Pikaar de sterzaak. Gasten worden hier meegenomen op een gastronomische reis waar klassiekers met wereldse invloeden worden geserveerd. En dat alles in een warme en gezellige sfeer van 'Brabantse gemoedelijkheid'. Of Pikaar de ster had verwacht? Helemaal niet, vertelt hij. “We waren er niet vanuit gegaan. Het is een jongensdroom die uitkomt, maar we waren vooral bezig om elke dag een goede dag te draaien.”

'De Michelinster is een jongensdroom die uitkomt'

De jonge chef-kok vertelt dat hij erg trots is op het feit dat ze met zo’n klein team een Michelinster hebben gekregen. “We hebben het echt samen gedaan, want alleen ben je niks. We zien ook ruimte voor groei: we willen een nog constanter team en hogere kwaliteit leveren. Zo worden we elke dag een stukje beter.”

Veranderingen na een Michelinster

Na de Michelinster merkte Pikaar meerdere veranderingen op. Met name op het gebied van gasten, media en personeel. “Je krijgt ander soort gasten en je cliëntèle is breder. We hadden al veel vaste gasten die wekelijks terugkeerden, maar na de ster werden dat er nog meer. Natuurlijk heb je ook de bekende ‘sterhoppers’”, vertelt Pikaar. “Zij zijn kritischer en dat is geen probleem, maar wij blijven trouw aan onszelf en doen wat we al deden. Als gasten met een norse houding binnenkomen dan helpen we hen juist door onszelf te zijn. Met een glimlach maak je al veel goed en het is de kunst om juist die gasten tevreden naar huis te laten gaan.”

Pikaar* zit in Hilvarenbeek, een dorp in Noord-Brabant vlak bij de Belgische grens, wat niet per se een drukke plek is. De ondernemer vertelt: “Door media-aandacht is Pikaar* en Hilvarenbeek wat bekender geworden. We hebben meer aandacht te pakken van mensen die hier eventueel willen werken. Intern gezien heeft het ook een positieve invloed, want iedereen vindt het supergaaf om hier te werken.”

Cas en Kelly Pikaar-Pikaar-Michelinuitreiking
Cas en Kelly Pikaar tijdens de Michelin-uitreiking

Vermoedens Michelinster

We vroegen Pikaar hoe hij naar de aankomende uitreiking kijkt en of hij al een vermoeden heeft. “Ik heb geen flauw idee”, antwoordt hij. “Dit jaar is het echt lastig, omdat er veel kanshebbers zijn die al een aantal jaar meedraaien. Het valt me op dat er nu veel jonge chefs zijn met een eigen unieke stijl. Er worden nieuwe keukens gevormd en dat is een hele gave ontwikkeling. Het is aan Michelin om daar iets van te vinden, maar als je het aan mij vraagt, vind ik hen ware kunstenaars.”

Toekomstplannen

Als het gaat over de toekomstplannen met het restaurant geeft Pikaar aan dat ze onlangs een kleine verbouwing hebben gehad. “We hebben nieuw meubilair en een nieuwe vloer. Het is nu wat lichter en transparanter.” Daarnaast geeft de chef aan dat hij idolaat is van goede producten. Hij is altijd bezig om de allerbeste spullen binnen te halen. “Met die producten kunnen we onszelf stapje voor stapje verfijnen. We willen elke dag een volle zaak draaien met tevreden gasten en in de toekomst het team uitbreiden. Kelly staat nu elke dag aan de voorkant mee te buffelen. We hebben twee jonge kids en Pikaar* is vier dagen per week open. Ik ben nooit uit de keuken en als chef-kok is dat een must. Je moet er zijn, want alleen dan kun je de kwaliteit waarborgen en jezelf verbeteren.”

Cas Pikaar-Pikaar-2
Artikel delen