Adrian Zarzo, culinair ondernemer van onder andere het sterrenrestaurant Zarzo* in Eindhoven, verbindt zich als culinair ambassadeur aan de Nierstichting. De sterrenchef heeft niet zomaar gekozen om ambassadeur te worden van de Nierstichting, hij is van jongs af aan zelf nierpatiënt. Zarzo mocht afgelopen maart een nieuwe nier ontvangen van zijn broer. Zarzo gaat zich, samen met een groep ambassadeurs, hard maken voor het verminderen van zoutgebruik in de horeca.
Zarzo werkte voor diverse sterrenrestaurants in en buiten Nederland. In Spanje deed hij ervaring op als kok onder leiding van chef-kok Santi Santamaria. In Nederland heeft hij gewerkt onder Jonnie Boer bij Librije*** en in Rotterdam bij Parkheuvel** onder Cees Helder. Na ervaring op te hebben gedaan in diverse sterrenkeukens koos de Spanjaard ervoor om voor zichzelf te beginnen en opende hij in 2013 restaurant Zarzo*. Meerdere restaurants in Eindhoven volgden.
Zarzo liep op jonge leeftijd nier schade op waardoor hij veel medicatie slikte, een streng dieet volgde en hierdoor een aangepast leven leidde. Nadat bekend werd dat er een nierdialyse uitgevoerd moest worden besloot zijn broer een nier af te staan. In maart is Zarzo de niertransplantatie ondergaan.
Samen met een aantal andere smaakmakers, zoals sterrenchefs Tim Golsteijn (Bougainville*), Marko Karelse (Villa la Ruche), Wilco Berends (De Nederlanden*), Menno Post (Olivijn*) en Danny van Houten (Het Bosch) zet Zarzo zich in voor minder zoutgebruik in de horeca. Ze proberen het publiek te laten ervaren dat minder zout soms meer smaak kan betekenen. En uiteindelijk een stuk beter voor je nieren is.
Maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders, zo’n 10% van de bevolking, heeft nierschade maar weet dit vaak niet. Zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Te veel zout verhoogt de bloeddruk en kan daarnaast nierschade veroorzaken of verergeren.