Sterrenchef Erik Tas verhuist Bij Erik naar het pand van Bistro Nr. 11 in Leidschendam

Erik Tas over de verhuizing van Bij Erik
Tags: chef

Sterrenchef Erik Tas verhuist Bij Erik naar het pand van Bistro Nr. 11 in Leidschendam

Deze week in onze ondernemersrubriek spreken we sterrenchef Erik Tas. Hij is eigenaar van ‘t Ganzenest* in Rijswijk dat negen maanden na opening al een Michelinster kreeg. Deze week verhuist zijn andere restaurant Bij Erik (Bib Gourmand) naar het pand van Bistro nr. 11 in Leidschendam, waarmee hij besloot te stoppen.

Tekst: Madelief de Weerd

Met Bij Erik wil Tas groeien

We spraken Tas en vroegen hem waarom hij stopt met de bistro. Hij vertelde: “We hebben in het pand van Bistro Nr. 11 ruimte om te groeien met Bij Erik. Met dat restaurant hebben we al een Bib Gourmand en we willen het naar een nog hoger niveau tillen. Daarnaast ligt mijn hart bij Bij Erik. We hebben elke maand een nieuw menu met signatuurgerechten en een wijnkaart met meer dan driehonderd wijnen.” Zijn ambitie is om Bij Erik uit te bouwen tot een zaak waar je toegankelijke wijnen drinkt en mooie spijzen proeft. Deze week gaat het restaurant open.

'Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet nog een Michelinster wil'

De Michelinster van ‘t Ganzenest

Zijn sterrenrestaurant ‘t Ganzenest* kreeg negen maanden na opening al een Michelinster. Het was daarna gekkenhuis, vertelt Tas. “Er komt zoveel op je af. Het is waar dat er veel meer bij het restaurant komt kijken, zodra je een Michelinster hebt. Het is altijd superdruk en ik sta continu in the picture. Je moet dat kunnen en natuurlijk willen dragen.”

Wanneer we Tas vragen of hij de ambitie heeft om nog een Michelinster binnen te harken, is hij duidelijk: “Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet nog een Michelinster zou willen. Bij Erik heeft nu een Bib Gourmand, maar die bekroning kunnen én willen we uitbreiden. Dat is ook de reden waarom we het restaurant verhuizen naar een nieuw pand. Daar hebben we meer werkruimte en is alles nieuw. En natuurlijk wil ik ook graag een tweede ster bij ‘t Ganzenest.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Ganzenest-Erik-Tas-buiten
Buiten bij 't Ganzenest
Ganzennest-Erik-Tas-eten Ganzennest-Erik-Tas-interieur

Wat gebeurde er na de Michelinster?

Toen ‘t Ganzenest* haar eerste Michelinster kreeg, kwam Tas in een rollercoaster terecht. Nieuwe leveranciers boden zich aan en Tas kreeg veel vragen over het restaurant. “In nog geen 48 uur hadden we vierhonderd e-mails met reserveringen. Ja, dan heb je het héél druk.” Verder merkt de ondernemer dat gasten niet meer alleen uit de regio komen, maar ook van verre plekken. We vroegen hem of hij een verandering opmerkte in de doelgroep. “De gasten zijn niet anders, maar misschien zijn ze iets kritischer en hebben ze een hogere verwachting. Maar we zijn daardoor niet veranderd: we blijven doen wat we al die tijd al deden.”

Energiekosten en personeel

We vroegen de ondernemer ook hoe hij omgaat met de hoge energiekosten en personeelstekorten. Hij vertelt: “De energiecontracten van beide zaken lopen tot 2023. Soms maak ik me druk over wat er daarna gaat gebeuren. We hebben nog niet bedacht hoe we de kosten gaan dekken. We zien het dan wel weer, er gaat nog een hoop gebeuren. En wat betreft het personeel: ik voel mij geen werkgever. Ik werk net zo hard mee als elke andere medewerker. De teams bestaan uit gedreven mensen die dezelfde passie delen voor goed eten en drinken.”

Artikel delen