Sterrenchef Hans van Wolde gaat hotel openen tegenover Brut172**

Entree - Hans van Wolde gaat hotel openen

Sterrenchef Hans van Wolde gaat hotel openen tegenover Brut172**

Deze week in onze ondernemersrubriek: sterrenchef Hans van Wolde. Hij heeft nieuwe plannen met Brut172**. Zo breidde hij het sterrenrestaurant uit met vijf lodges aan het eind van de straat en kocht hij nog acht extra lodges die vanaf 1 november verbouwd gaan worden. Daar blijft het niet bij, want hij heeft ook een hotel gekocht dat aan de overkant van het sterrenrestaurant zit.

Tekst: Madelief de Weerd

Foto's: Kyonne Leyser en Guy Houben

Lodges, een hotel, luxe suites en meer

Vorig jaar vertelde Van Wolde in een interview aan Iris dat hij Brut172** wilde uitbreiden met suites, kassen en groente-, fruit en kruidentuinen. Hij is al druk bezig met het doorvoeren van al die plannen. “We kochten vijf lodges aan het eind van de straat. Die zijn nu af. Ze zijn volledig Scandinavisch ingericht en hebben een luxe badkamer en sauna. Het is, al zeg ik het zelf, een hele mooie inrichting. Verder hebben we nog acht extra lodges gekocht. We gaan die op 1 november verbouwen, zodat we straks dertien lodges in totaal hebben.”

Van Wolde heeft nog veel meer plannen, want hij kocht ook nog een hotel én een pension. “Het hotel gaat ‘En Suite’ heten en zal tien luxe suites hebben. Daarbij komt een groot Mergelland huis met een kleine brasserie en een lounge. We willen dit half 2024 allemaal klaar hebben. Ook hebben we een pension gekocht, waarin vijf pensionkamers komen voor grote groepen of voor onze stagiairs. Volgend jaar beginnen we met de kassen.”

'Het hotel gaat 'En Suite' heten en zal tien luxe suites hebben'

Energiekosten betalen

Over het bekostigen van de huidige energieprijzen heeft Van Wolde een duidelijke mening: “Verhoog de prijzen op de menukaart. Doe het gewoon, je kunt niet altijd alles zelf betalen. De horeca heeft genoeg klappen gevangen. Gasten blijven betalen voor gezelligheid en dan maakt het echt niet uit of ze nu een rekening betalen van 325 euro of een rekening van 345 euro. Ik betaal met liefde twee kwartjes meer voor een kop koffie op het terras. Maar als de heaters uitstaan om energie te besparen, dan ben ik héél snel weg.”

Jonge mensen willen iets opbouwen

Wanneer we hem vragen hoe hij ervoor zorgt dat hij een aantrekkelijke werkgever is, vertelt hij dat je aardig moet zijn voor de staff. “Betaal ze goed, zorg voor een prettige werksfeer en luister naar ze. Ga niet overbieden in salarissen, daarmee trek je de verkeerde werknemers. Rupsjes-nooit-genoeg, noem ik ze. Je geeft ze een scooter en daarna willen ze een tandem. Nee, daar doe ik niet aan mee”, vertelt Van Wolde resoluut. Hij vindt dat praten met de staff en hen belonen het belangrijkst is. “Geef ze wat ze verdienen. Ik ben geen ondernemer die een boot op Ibiza wil. Ik werk net zo hard mee. Jonge mensen willen iets opbouwen en daaraan moet je meehelpen.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Hans-van-Wolde-en-team-Brut172
Hans van Wolde en zijn staff

Parel in het zuidelijkste puntje van het Mergelland

Van Wolde vertelt dat hij Brut172** in vijf jaar tijd wil uitbouwen tot een parel in het zuidelijkste puntje van het Mergelland. “Het moet een plek zijn waar iedereen samenkomt om groentes te plukken, plezier te hebben en om te leren."

Hoe gaat het met Brut172**?

Brut172** ligt midden in het heuvellandschap van het Limburgse dorp Reijmerstok en is het droomproject van Van Wolde. Het sterrenrestaurant opende vlak voor één van de lockdowns, maar het gaat het erg goed nu. “We zijn een mooie en drukke tijd in gegaan. Het team breidde uit van veertien naar 21 man én we voerden een drieënhalfdaagse werkweek in.” Die werkweek is onderdeel van Van Woldes visie. Hij wil de horeca een nieuwe draai geven. “We moeten goed luisteren naar jonge werknemers. Zij willen minder werken en meer genieten. Bij Brut172** werken zij zich dus drieënhalve dag de ballen uit hun broek. De rest van de week genieten ze van hun vrije tijd."

'De staff werkt zich drieënhalve dag de ballen uit hun broek'

Tip voor horecaondernemers

In de afgelopen jaren openden er veel nieuwe restaurants. Voor die horecaondernemers heeft Van Wolde een tip: “Luister naar wat de gast écht wil. De gast moet vooraan staan. En denk dan niet aan een goede beleving. Dat woord is zó overrated. Ik noem het liever een herinnering. Als een gast hier is geweest, moet hij naar huis gaan met een volwaardige herinnering en niet denken: ‘Oh nee, ik heb 350 euro uitgegeven per persoon.’ Het moet elke euro waard zijn geweest. Het geld gaat tenslotte niet in de zak van de ondernemer.”

Artikel delen