Deze zeven topchefs nemen plaats in de jury van de Nederlandse finale Bocuse d'Or

Bocuse d'Or
Tags: chef

Deze zeven topchefs nemen plaats in de jury van de Nederlandse finale Bocuse d'Or

Maandag 18 september vindt de Nederlandse finale plaats van Bocuse d’Or tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Zeven topchefs nemen plaats aan de vakjurytafel, onder wie Richard van Oostenbrugge (212**, Amsterdam), Stefan van Sprang (Aan de Poel**, Amstelveen) en Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**, Staphorst). Aan hen de eer om de chef te kiezen die Nederland culinair mag vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in het Noorse Trondheim. Vijf finalisten en hun commis gaan de strijd met elkaar aan.

François Geurds, voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, heeft een imposante jury voor de Nederlandse finale samengesteld. “Het is geweldig om samen met deze topkoks te mogen jureren. Het is een vakjury van SVH Meesterkoks en chefs die geëerd zijn met vele Michelinsterren. Fantastisch dat zij 18 september acte de presence geven bij de Nederlandse finale op Gastvrij Rotterdam. Uiteindelijk kiezen zij de winnaar die Nederland mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Trondheim volgend jaar maart.”

De juryleden:

  • Cees Helder, SVH Meesterkok en de eerste driesterrenchef van Nederland
  • Stefan van Sprang, Aan de Poel**, Amstelveen
  • Jarno Eggen, SVH Meesterkok, De Groene Lantaarn**, Staphorst
  • Alain Caron, Café Caron (Bib Gourmand), Petit Caron, Cantine de Caron en de Gouden Reael, Amsterdam
  • Richard van Oostenbrugge, 212**, De Juwelier*, Bistro de la Mer*, De Mark, Amsterdam
  • Jan Smink, Smink*, Wolvega
  • François Geurds, SVH Meesterkok, FG Restaurant**, FG Food Labs*, Rotterdam

*Tekst gaat verder onder de foto

Jurylid-Francois-Geurds-Bocuse-Dor
Bocuse d'Or jurylid Francois Geurds

Keukenjury

De vakjury zal op de wedstrijdvloer worden bijgestaan door een keukenjury. Deze bestaat uit SVH Meesterkok André van Doorn en SVH Meesterkok Marco Poldervaart ('t Havenmantsje in Harlingen). Poldervaart is tevens de wedstrijdleider in Rotterdam. Van Doorn en Poldervaart kennen de wedstrijd als geen ander: ze waren ooit zelf deelnemer/coach en commis.

Hygiëneprijs

Ook wordt er dit jaar weer een hygiëneprijs namens partner Tork uitgereikt tijdens de finale. Deze prijs is voor de chef-kok die tijdens de wedstrijd het meest hygiënisch te werk gaat.

Presentatie

De presentatie van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or ligt in handen van televisiekok Mounir Toub. Net als voorgaande editie verzorgt hij de presentatie van de prestigieuze wedstrijd. Mounir Toub is bekend van 24Kitchen, Kook mee met MAX en andere programma’s.

Finalisten en commis deelnemers:

Chef: Louis CraninckxCommis: Yop HuskenRestaurant: Odille, Sint-OedenrodeChef: Jos van der NollCommis: Valentijn van RouwendaalRestaurant: Le Nord, BilthovenChef: Djailany van de LaarschotCommis: Nick SlegersRestaurant: Nastrium, HelmondChef: Mitchell TrompCommis: Sven FaasenRestaurant: Cuisine d' Amis, OostvoorneChef: Marco van der WijngaardCommis: Stijn de JongRestaurant: ’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht

De opdracht: vis- en vleesgerecht

De opdracht die de finalisten moeten uitvoeren is het bereiden van een vis- en een vleesgerecht met verplichte ingrediënten zoals zalm, mosselen, kalfshaas, zwezerik en kalfswang. Beide gerechten moeten worden begeleid door drie garnituren en een saus.

*Tekst gaat verder onder de foto

Gerecht Bocuse d'Or 2022
Gerecht Bocuse d'Or 2022

Over Bocuse d’Or

De grote wereldfinale om Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals Bocuse d’Or Europe in Europa, Copa Azteca voor Zuid-Amerika en Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Artikel delen