Hij werd bekend als tv-kok van Koffietijd, deed mee aan Expeditie Robinson en behoort tot het team van Allerhande-chefs. Met Kwie Kwie in Amsterdam-Noord is London Loy (50) nu voor het eerst mede-eigenaar van een restaurant. Dit doet hij samen met de vijf eigenaren van het populaire visrestaurant Barracuda en met Noni Kooiman. “Een fijne plek waar we Surinaams koken.”
Tekst: Iris Kranenburg
“Ik droomde altijd van een eigen kleine casa, zo’n gezellig Surinaams eethuisje zoals New Draver in Amsterdam-Oost. Maar het liep anders. De eigenaren van het populaire visrestaurant Barracuda, Noni Kooiman en ik hebben nu restaurant Kwie Kwie in Amsterdam-Noord. De jongens van Barracuda zijn goede bekenden van me, een paar ken ik al jaren en Joey al ruim twintig jaar. Die vriendschap voel je terug in het restaurant."
"Kwie Kwie is toegankelijk, sfeervol en vol energie. En groot, er is plek voor ruim honderdvijftig gasten. Een van de hardlopers is de Johnny Cake: een Antilliaans gefrituurd broodje dat we beleggen met kippenleversambal en zoetzuur. Onze pom doet het ook goed. Die is vegetarisch - met portobello, tomaat en natuurlijk rijst. Ik begin het ondernemerschap in de horeca steeds leuker te vinden. Koken was bekend terrein, maar ondernemen is nieuw en een toffe uitdaging.”
*Tekst gaat verder onder de foto.
“De Surinaamse keuken is veelzijdig en rijk aan smaken. In Nederland is die wel bekend maar vaak vooral van roti, nasi, bami of snel afhalen bij de toko. Soms met te veel smaakversterkers. Ik probeer dat te verminderen door bijvoorbeeld meer inkoken, en te werken met verse kruiden en specerijen. Als kok geef je altijd je eigen draai aan gerechten. Een zuurtje, zoetje, of beetje pit - ik hou daarvan. Het hoeft niet altijd traditioneel, als je de herkomst maar respecteert."
"Veel Surinamers eten bijvoorbeeld geen rauwe vis, maar bij Kwie Kwie serveren we toch ceviche van zeebaars, met zoute lemmetje - een licht pittige, frisse Surinaamse chutney van ingelegde limoenen. Waar Surinaams eten vaak snel of afhaal is, blijven gasten - net als bij Kwie Kwie - steeds vaker lekker lang zitten en genieten. Ik wil ze verrassen, met smaak én sfeer.”
*Tekst gaat verder onder de foto's.