Tv-kok London Loy zet met Kwie Kwie Surinaamse keuken op de kaart

London-Loy-Kwie-kwie

Tv-kok London Loy zet met Kwie Kwie Surinaamse keuken op de kaart

Hij werd bekend als tv-kok van Koffietijd, deed mee aan Expeditie Robinson en behoort tot het team van Allerhande-chefs. Met Kwie Kwie in Amsterdam-Noord is London Loy (50) nu voor het eerst mede-eigenaar van een restaurant. Dit doet hij samen met de vijf eigenaren van het populaire visrestaurant Barracuda en met Noni Kooiman. “Een fijne plek waar we Surinaams koken.”

Tekst: Iris Kranenburg

Kwie Kwie

“Ik droomde altijd van een eigen kleine casa, zo’n gezellig Surinaams eethuisje zoals New Draver in Amsterdam-Oost. Maar het liep anders. De eigenaren van het populaire visrestaurant Barracuda, Noni Kooiman en ik hebben nu restaurant Kwie Kwie in Amsterdam-Noord. De jongens van Barracuda zijn goede bekenden van me, een paar ken ik al jaren en Joey al ruim twintig jaar. Die vriendschap voel je terug in het restaurant."

"Kwie Kwie is toegankelijk, sfeervol en vol energie. En groot, er is plek voor ruim honderdvijftig gasten. Een van de hardlopers is de Johnny Cake: een Antilliaans gefrituurd broodje dat we beleggen met kippenleversambal en zoetzuur. Onze pom doet het ook goed. Die is vegetarisch - met portobello, tomaat en natuurlijk rijst. Ik begin het ondernemerschap in de horeca steeds leuker te vinden. Koken was bekend terrein, maar ondernemen is nieuw en een toffe uitdaging.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

London-Loy-Kwie-Kwie-1

Surinaamse keuken

“De Surinaamse keuken is veelzijdig en rijk aan smaken. In Nederland is die wel bekend maar vaak vooral van roti, nasi, bami of snel afhalen bij de toko. Soms met te veel smaakversterkers. Ik probeer dat te verminderen door bijvoorbeeld meer inkoken, en te werken met verse kruiden en specerijen. Als kok geef je altijd je eigen draai aan gerechten. Een zuurtje, zoetje, of beetje pit - ik hou daarvan. Het hoeft niet altijd traditioneel, als je de herkomst maar respecteert."

"Veel Surinamers eten bijvoorbeeld geen rauwe vis, maar bij Kwie Kwie serveren we toch ceviche van zeebaars, met zoute lemmetje - een licht pittige, frisse Surinaamse chutney van ingelegde limoenen. Waar Surinaams eten vaak snel of afhaal is, blijven gasten - net als bij Kwie Kwie - steeds vaker lekker lang zitten en genieten. Ik wil ze verrassen, met smaak én sfeer.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

London-Loy London-Loy-Kwie-Kwie


Koken voor de camera

“Op straat word ik best vaak herkend, dat is leuk, maar het mooiste blijft: mensen iets leren over eten, over de Surinaamse keuken en andere keukens die ze misschien nog niet kennen. Sinds 2018 maak ik kookvideo’s voor Allerhande. Daarvoor werkte ik jarenlang in verschillende restaurants en hotels. Ik heb de SVH-koksopleiding gedaan en gewerkt met Robert Kranenborg in het Amstel Hotel. In die tijd werkten daar ook Pascal Jalhay, Luc Kusters en Chris Naylor - stuk voor stuk topchefs. Inmiddels heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld."

"Wat ik hoop? Dat ik met collega’s de Surinaamse keuken nog meer op de kaart mag zetten. En dat er met smaak geëxperimenteerd wordt, met liefde voor het gerecht én de cultuur. Want eten is niet alleen vulling, het is verbinding. En als mensen blij naar buiten lopen - dan is mijn missie geslaagd.”
Artikel delen