Puur natuur! Bij Jef breidt uit met moestuin

Tags: chef

Puur natuur! Bij Jef breidt uit met moestuin

De mooist denkbare zaak neerzetten: dat was de ambitie waarmee Michelinchef Jef Schuur en SVH Meestergastvrouw Nadine Mögling 25 jaar geleden hun zaak op Texel openden. Sindsdien geldt Bij Jef Restaurant & Hotel internationaal als hét adres om kennis te maken met het mooiste van het Wad. Wanneer de horeca weer open kan serveert Bij Jef gerechten met ingrediënten uit eigen moestuin van 3000m2.

Uitbreiding Bij Jef

Op hun lauweren rusten is echter niet aan hen besteed. Afgelopen jaar draaide Bij Jef zelfs het drukste seizoen ooit. Na de complete make-over van het restaurant en de luxe hotelsuites en de succesvolle lancering van de traiteurservice, pakken dé culinaire ambassadeurs van de Wadden dit bijzondere jubileumjaar extra groots uit met een eigen moestuin van 3000m2 . Hiermee brengen Jef en Nadine de natuur in 2021 nóg dichter bij de gasten.

moestuin bij jef 3000m23000m2 moestuin

Van het land op het bord mag je bij Bij Jef letterlijk nemen want de afstand van de keuken naar de moestuin is nog geen 25 meter. Twee jaar heeft het geduurd voordat Jef vorig jaar eindelijk het door hem zo felbegeerde stuk grond wist te bemachtigen. Dat hij juist in het jubilieumjaar met ingrediënten uit de eigen tuin kan gaan koken maakt dit dan ook extra bijzonder.

Bijgestaan door twee tuinmannen, die onder meer de zaai- en teelplannen ontwikkelden, werd de afgelopen maanden hard gewerkt om het perceel van 3000m2 gereed te maken voor het verbouwen van kruiden en oude groenterassen. De eerste gewassen zullen naar verwachting eind februari/begin maart geoogst worden en deze zullen de basis vormen voor nieuwe gerechten en groentesapjes – ditmaal van eigen grond – die Jef de komende maanden verder zal ontwikkelen.

Natuur meer in de keuken brengen

Jef: ‘Stilstaan is niet ons ding en we waren al een tijdje op zoek naar manieren om de natuur nog meer onze keuken in te brengen. Toen ik de eigenaar eindelijk zover kreeg dit stuk grond aan ons te verkopen viel alles op zijn plek. Ik wil in onze moestuin de flora van Texel – waar Jac. P. Thijsse zo door betoverd werd – naar het bord brengen. Terug naar oersmaken: spruitjes die naar spruitjes smaken, dat werk. We worden bijgestaan door twee fantastische tuinmannen: een jonge gozer die is opgeleid bij biologisch-dynamische bedrijven en een herintreder met honderd jaar ervaring. Ik krijg zó veel energie van die jongens.’

Aperitief in de moestuin

Daar waar de schrijver en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse (1865-1945) zijn liefde voor ‘de bijzondere flora der Noordzee-eilanden’ via boeken aan de man bracht, vertaalt de liefde van Jef zich al 25 jaar via het bord. Met de moestuin biedt hij gasten komend jaar – naast de smaaksensatie van kraakverse, biologisch verbouwde producten op het bord – bovendien nog een extra beleving.

Gasten kunnen straks in de moestuin genieten van het aperitief en de ingrediënten op hun puurst direct van het land proeven, zoals ze zijn bedoeld.

Op de hoogte blijven van nieuws uit de horeca? Meld je aan voor de Entree nieuwsbrief!

Artikel delen