Verras je gasten met Slow Food: ambacht op tafel

Kazen

Verras je gasten met Slow Food: ambacht op tafel

Gasten hechten steeds meer waarde aan mooie ambachtelijke producten, lokaal geproduceerd en vol smaak. Een borrelplank met karaktervolle kazen pairen met wijnen met een verhaal zijn een voorbeeld van deze Slow Food-trend.

Slow Food is eigenlijk geen trend, maar een beweging die zich jaren geleden al manifesteerde in Italië. Buono, pulito e giusto ofwel goed, puur en eerlijk eten en drinken, daar draait het om. De tijd nemen om te genieten van mooie producten bomvol smaak. Het is een belangrijke pijler van Gastrovino, de coöperatie van wijn- en delicatessenwinkels die uitgroeit tot een formule waarin horeca en delicatessenwinkel samenkomen.

Kazen uit Noord-Italië

Arjan Rosendaal, directeur van Gastrovino: “We willen (horeca)ondernemers inspireren met producten die iets losmaken bij hun gasten. Wat je proeft in het glas of op het bord, moet je ook mee naar huis willen nemen.” Tijdens een proeverij zet Gastrovino de wijnen, kazen én hazelnoten uit de Noord-Italiaanse streek Piëmonte in de spotlights.

'We willen (horeca)ondernemers inspireren met producten die iets losmaken bij hun gasten'

Piëmonte is het land van Barolo en truffels, maar ook van de karaktervolle kazen Occelli. In deze kaasmakerij liggen de kazen op planken van verschillende houtsoorten, denk aan: kersen-, appel-, peren- en beukenhout. Elke houtsoort geeft een ander aroma aan de kaas. In combinatie met het microklimaat van de kelder – berglucht en een beekje dat erlangs stroomt – zorgt dit voor bijzonder smaakvolle kazen.

No Name: wijn met een verhaal

De Occelli-kazen worden gepaired met de Slow Wines van Bogogno, waaronder een Tamorasso DOC, Barbera D’Alba DOC en verschillende Barolo’s. Mooi is het verhaal van de No Name DOC Nebbiolo: dit is een onvervalste Barolo, alleen mag deze wijn die naam niet dragen. Door een conflict met de wijnkeuring bracht het wijnhuis deze wijn zonder officiële benaming op de markt: No Name.

Sindsdien is de naam een statement en de wijn een hit. Krachtig, gelaagd en heel geschikt om het gesprek aan tafel op gang te brengen. En als je dat verhaal aan je gasten vertelt, kun je meteen aandacht geven aan de kaas Occelli al Barolo, die je er wellicht op een borrelplank bij serveert. Deze kaas wordt gemaakt van koe- en geitenmelk en rijpt op houten planken. Daarna wordt hij bedekt met druivenschillen van de Nebbiolo-druif, wat zorgt voor een diepe en volle smaak. Een smaak om langzaam van te genieten.

Gastrovino-event-2025 (2) Gastrovino-event-2025 (1)

Smaakbommetjes

De hazelnoten die tijdens het borrelmoment worden geserveerd, komen uit het gebied Langhe in Piëmonte. “De meeste hazelnoten komen uit Turkije,” vertelt Rosendaal, “maar Italiaanse hazelnoten zijn ware smaakbommetjes. Kleiner dan we gewend zijn, maar met een romig mondgevoel en intens aroma.” Een veelzijdige noot die zowel zoete als hartige gerechten extra karakter kan geven.

Artikel delen