Vier experts over de kanshebbers voor de Michelinsterren 2022

Vier experts over de kanshebbers voor de Michelinsterren 2022

Op maandag 30 mei staat de uitreiking van de Michelinsterren én de Groene Michelinster in het DeLaMar Theater in Amsterdam op de planning, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Thijs Meliefste, Ron Blaauw, Guus Thijssen en Jacques Hermus spreken hun verwachtingen uit.

Tekst: Kristi Houtkamp

 


Bij Jef* in Den Hoorn, Texel

 

Kanshebber: Bij Jef* in Den Hoorn, Texel

Topchef Thijs Meliefste van restaurant Meliefste* (Wolphaartsdijk) mocht in 2020 eindelijk zijn eerste ster in ontvangst nemen. Het was voor hem de spreekwoordelijke kers op de taart. Meliefste heeft grootse ambities: “We zijn nu keihard aan het werk voor die tweede ster en misschien komt er ooit een derde.” Als het aan hem ligt krijgt restaurant & hotel Bij Jef* in Den Hoorn op het eiland Texel dit jaar een tweede ster. “Dat gun ik ze oprecht. Jef Schuur en Nadine Mögling werken allebei al jaren op topniveau en varen een heel eigen koers. Met lokale producten en harmoniërende combinaties blijft Jef zich onderscheiden en inspireren. Een tweede ster: ze zijn er klaar voor.”

 


Studio in Maastricht

 

Kanshebber: Studio in Maastricht

Ron Blaauw, eigenaar van Ron Gastrobar (Amsterdam), Oriental Downtown (Amsterdam), Indonesia (Ouderkerk en Laren) en het Ron Blaauw College/Ron Blaauw Centraal Station, hoeft niet lang na te denken over zijn kanshebber. “Er is veel (jong) kooktalent en ik zou er zo nog drie kunnen noemen, maar Studio in Maastricht springt er nu voor mij uit. Chef en eigenaar Gilbert von Berg, voorheen chef de cuisine van Château Neercanne, en zijn sous-chef Cas Driessen zorgen voor vernieuwing in het easy fine dining-segment. De smaken en combinaties raken je hart en geven je het gevoel dat je iets heel speciaals eet. De twist die Gilbert zijn gerechten meegeeft; heel gedoseerd, totaal niet overheersend, maar een fantastische toevoeging. Hij heeft veel potentie en kan tot grote hoogte uitgroeien. Het totaalplaatje is sterwaardig.”

 


Choux in Amsterdam

 

Kanshebber: Choux in Amsterdam

Guus Thijssen, gastronomisch verhalenmaker, co-founder Buro Eetkunde, en jurylid van de Entree Awards in de categorie Best New Dining Experience, hoopt dat de inspecteurs bij de toekenning van de Michelinsterren de omstandigheden waarin de restaurants het afgelopen jaar moesten opereren, zwaar laten meewegen. “Het merendeel zit al langer in de overlevingsmodus, hoe eerlijk is dan een Michelinverkiezing?” Als hij al vindt dat er iemand een ster zou moeten krijgen, dan noemt Thijssen restaurant Choux in Amsterdam. “Merijn van Berlo en zijn team koken hier normaalgesproken al de sterren van de hemel met prachtige gerechten, maar de takeaway (Choux at Home) die hij de afgelopen jaren noodgedwongen heeft bedacht, verdient wel drie sterren. Tot in de puntjes uitgewerkt én met geweldige instructievideo van de chef zelf. Zij hebben die game helemaal uitgespeeld. Ik kan niet anders zeggen: Choux is ook at home qua stijl, qua eten, qua invulling echt topkwaliteit.”

 


Smink in Wolvega

 

Kanshebber: Smink in Wolvega

Culinair journalist Jacques Hermus noemt restaurant Smink in Wolvega van chef Jan Smink absoluut sterwaardig. “Onopgemerkt door een groot deel van de culinaire schrijverswereld werkt Jan Smink in het restaurant dat zijn naam draagt, aan een vernieuwend culinair oeuvre.” Het restaurant is gevestigd in een voormalig bankgebouw, waar zwarte tonen worden verzacht door natuurlijk materialen. “Smink paart in zijn keuken klassieke technieken, gerechten en sauzen aan innovatieve concepten. Met zijn voedselprinter maakt hij fraaie vormen die het bord culinair opsieren. Ingrediënten uit de streek - het rijke boerenland rond Wolvega – verrijkt hij met specerijen uit vooral het Midden-Oosten die een zekere zwoelheid toevoegen. Klassiek en innovatief, Fries met een zweem van exotiek.”

Op de hoogte blijven van alle trends in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Artikel delen