Vijf inspirerende driesterrenrestaurants in het buitenland

Plénitude parijs

Vijf inspirerende driesterrenrestaurants in het buitenland

Op dit moment zijn er wereldwijd 3236 restaurants in het bezit van een of meerdere MICHELIN Sterren. Van al deze sterrenrestaurants hebben er 137 drie MICHELIN Sterren. Wat maakt deze restaurants zo bijzonder? We noemen vijf inspirerende voorbeelden in het buitenland.

Tekst: Nadine Muijt

Eleven Madison Park – Verenigde Staten

Het fine dining-restaurant Eleven Madison Park huist in het centrum van New York. Eigenaar en chef-kok Daniel Humm besloot vorig jaar het roer om te gooien: het restaurant werd volledig veganistisch. Humm is van mening dat de voedselketen zoals die nu is, niet meer duurzaam genoeg is en wil hier wat aan veranderen. Vlees en vis werden vervangen door groenten, paddenstoelen, peulvruchten en granen. Eleven Madison Park is hiermee het eerste driesterrenrestaurant dat geheel afziet van het gebruik van dierlijke ingrediënten. Het vernieuwde menu straalt van ongerepte ingrediënten die met indrukwekkende creativiteit worden behandeld. Het patisserie team zorgt ervoor dat elke maaltijd op een hoog niveau eindigt. De precisie van Humm is, naast de gerechten, ook terug te zien in het restaurant zelf. Alles is op maat gemaakt, van de personeelskleding tot de handgeblazen watervazen. Bekijk hieronder een video met Humm waarin hij meer vertelt over zijn visie.

Noma – Denemarken

Driesterrenrestaurant Noma in Kopenhagen is al vijf keer uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld. Deens chef-kok en eigenaar René Redzepi wil zijn gasten een unieke ervaring bieden. Hierin staat de zoektocht naar wat dat ‘eten van het Noorden’ zou kunnen zijn centraal. De naam Noma is dan ook niet voor niets een samentrekking van de Deense woorden ‘Nordisk’ (Scandinavisch) en ‘mad’ (eten). Het restaurant heeft door het aanbod van lokale ingrediënten geen vaste menukaart en de gerechten verschillen per jaargetijde. De keukenbrigade van Noma is controversieel, duurzaam en verassend. Naast gefermenteerde groenten en verse schelpdieren worden er levende insecten en garnalen opgediend.

Boury – België

Na vier jaar lang twee MICHELIN Sterren te hebben, werd Boury in Roeselare afgelopen maandag bekroond met een derde ster. Boury is daarmee het derde restaurant in België met drie sterren. Het restaurant huist in een historische villa op de grens tussen Roeselare en Rumbeke. Eigenaar en chef-kok Tim Boury staat voor eigentijdse gastronomie. Op de kaart van het restaurant staan onder andere langoustine, wagyu, hartzwezerik en tartaar van onglet. “Hij is een meester in het sublimeren van luxeproducten. Of dat nu met een complex samenspel van smaken en texturen gebeurt of straight-forward met een verbluffende saus: elk gerecht benadert de perfectie”, aldus de Michelin gids. Boury leerde het vak bij Comme chez Soi en bij Oud Sluis (Sergio Herman). Nu wil hij de nieuwe generatie topchefs, obers en sommeliers de kans bieden om te leren over en ervaring op te doen in zijn team en richtte daarom de Boury Academy op.

Restaurant Boury_Studio JPO
Restaurant Boury | © Studio JPO

Plénitude - Frankrijk

Op de eerste verdieping van het Cheval Blanc hotel in Parijs bevindt zich het gastronomische restaurant van chef-kok Arnaud Donckele: Plénitude. Met maar 26 zitplaatsen en het uitzicht over de Seine hangt er in het fine-dining restaurant een intieme sfeer. Plénitude werd in één keer bekroond met drie MICHELIN Sterren en ontving daarnaast vijf koksmutsen en een 19/20 rating door Gault & Millau. "Aan tafel wordt niet alleen de ziel van de Franse keuken opgeroepen en verheven, maar omgekeerd omdat de sauzen, bouillons en vinaigrettes, niet alleen dienen als bindmiddel, maar nemen een prominente plaats in op het menu en in elk gerecht", aldus de Michelin gids.

Plénitude Parijs Plénitude Parijs

 

Core by Clare Smyth - Engeland

Core by Clare Smyth huist in het hartje van Londen. Clare Smyth is eigenaresse en chef-kok. Voorheen werkte ze bijna een decennium lang in de keuken van Restaurant Gordon Ramsey. In 2017 opende ze haar eerste solo restaurant. Smyth werd uitgeroepen tot The World's Best Female Chef en haar restaurant werd in 2021 bekroond met drie MICHELIN Sterren. Hiermee was Smyth de eerste vrouwelijke chef-kok in het Verenigd Koninkrijk die drie MICHELIN Sterren op haar naam draagt. Natuurlijk en duurzaam voedsel staat bij Core hoog in het vaandel. De gerechten op de kaart worden bereid met technieken uit de Franse keuken terwijl de ingrediënten van Britse producenten komen. Zo staat er zeeduivel en Morecombe Bay-garnalen uit Noordwest-Engeland op de kaart.

 

Volg de bekendmaking van de Michelin sterren

Maandag 30 mei worden de MICHELIN Sterren in Nederland uitgereikt. Bekijk op de website van Entree welke restaurants dit jaar de MICHELIN sterren hebben behaald en lees interviews met de winnaars. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang alle artikelen maandagmiddag in je inbox.

Ja, meld mij aan voor de nieuwsbrief

Artikel delen