Topchef Pascal Jalhay nieuwe culinair directeur bij Van Oys Maastricht Retreat

Pascal Jalhay. Foto: Harold Pereira / iStock
Tags: chef

Topchef Pascal Jalhay nieuwe culinair directeur bij Van Oys Maastricht Retreat

Voormalig tweesterrenchef Pascal Jalhay is de nieuwe culinair directeur van hotel Van Oys Maastricht Retreat. Jalhay groeide op in Maastricht en bemachtigde als chef twee sterren in restaurant Vermeer in Amsterdam. Na een verblijf in Spanje keert hij nu terug naar zijn thuisstad, waar hij per 1 september aan de slag gaat bij het vijfsterrenhotel. "De cirkel is rond."

 

Foto's: Harold Pereira / iStock

 

Alleen het beste is goed genoeg

General manager Marc Alofs van Van Oys Maastricht Retreat heeft hiermee een lange en intensieve zoektocht op een succesvolle manier kunnen afronden. “Wij maken er geen geheim van dat Van Oys Maastricht Retreat ook op het culinaire vlak de lat zeer hoog legt. Alleen het beste is goed genoeg! Om die ambitie te kunnen waarmaken, ben ik op zoek gegaan naar toppers met internationale ervaring die bovendien bereid én in staat zijn om een culinaire invulling te geven aan de duurzame Cittaslow-filosofie die als een rode draad doorheen het project loopt."

"Het profiel van Pascal Jalhay beantwoordt perfect aan de strenge criteria en hoge eisen die wij hadden vooropgesteld. In zijn voordeel pleit bovendien dat hij over internationale ervaring beschikt op uiteenlopende terreinen en aspecten van het vak én dat hij een geboren en getogen Limburger is. Zijn leerschool heeft hij in Maastricht doorlopen, opengebloeid is hij in Amsterdam om vervolgens internationaal door te breken."

"Hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging en dacht dat hij die had gevonden in Zuid-Spanje. Gelukkig heb ik hem ervan kunnen overtuigen dat in zijn thuisstad een nog veel grotere uitdaging op hem wacht. Hij was meteen mee in het Cittaslow-verhaal. Ik ben er 100% van overtuigd dat zijn innovatieve cuisine du terroir gourmands uit alle windhoeken zal aantrekken en van Maastricht, internationaal, een nieuwe culinaire hotspot zal maken.”

'Keukenpersoneel stond niet hoog aangeschreven in mijn familie'

Jongste tweesterrenchef van Nederland

Hoe kijkt Pascal Jalhay zelf aan tegen de nieuwe wending die zijn carrière heeft genomen? “Kok worden was een kinderdroom, wat niet vanzelfsprekend is voor de kleinzoon van een Indonesische garnizoenssoldaat die in zijn vaderland tegen de Japanse bezetter heeft gestreden. Na de onafhankelijkheid van Indonesië is mijn grootvader naar Nederland verhuisd. In zijn familie stond keukenpersoneel niet hoog aangeschreven."

"Gelukkig heb ik mij daardoor niet laten afschrikken en ben ik vastberaden mijn eigen weg gegaan. Op mijn vijftiende ben ik van Maastricht naar het westen van het land getrokken waar ik bij grote chefs de stiel heb geleerd. Mijn echte leermeester is echter Hans Snijders van Château Neercanne. Via Roger Souvereyns van Scholteshof in Hasselt heb ik het belang ontdekt van groenten en kruiden uit de eigen tuin. Hij heeft mij geïnspireerd om Indonesische invloeden te introduceren in mijn keuken. Dat was begin van de jaren 2000 niet vanzelfsprekend maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik in 2003 in restaurant Vermeer van het Amsterdamse Barbizon Palace de jongste tweesterrenchef van Nederland geworden ben.”

*De tekst gaat verder onder de foto's.

i-stock-Pascal-jalhay
Afbeeldingen ter illustratie. Foto's: Harold Pereira / iStock
'Op mijn ontdekkingstocht is er een nieuwe wereld voor mij opengegaan'

Een nieuwe wereld

“Door een samenloop van omstandigheden had ik er op een bepaald moment geen zin meer in en ben ik in opdracht van een van ’s werelds grootste cateraars maaltijden gaan ontwikkelen voor de grote airlines. Die willen allemaal het beste voor hun passagiers, binnen een stringent budget. Mij werd gevraagd om zoveel mogelijk rekening te houden met de grote regionale verschillen in smaken en voorkeuren. Ik ben daarom on site op zoek gegaan naar de oorsprong van de regionale keukens en naar het verhaal achter traditionele gerechten."

"Op mijn ontdekkingstocht is een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Sindsdien begrijp ik beter waarom eten én koken een zo belangrijke plaats inneemt in ons leven. De kennis en ervaring die ik tijdens mijn odyssee heb opgedaan, zal mij goed van pas komen in mijn nieuwe hoedanigheid van culinair directeur van Van Oys Maastricht Retreat. Van mij wordt verwacht dat ik een culinaire invulling zal geven aan de Cittaslow-filosofie. Duurzaamheid zal dan ook de leidraad zijn bij het uittekenen van het culinaire aanbod."

"De ingrediënten zullen uit een straal van hooguit 40 à 50 kilometer komen. Ik zal ook de dagelijkse leiding hebben over het kasteelrestaurant waar ik al een naam voor heb bedacht… Maes, cuisine du terroir! Voor mij is de cirkel rond. Na veertig jaar kom ik terug thuis, boordevol ideeën en energie. Het vuur in mijn ogen brandt opnieuw, voor mij het beste ingrediënt dat er bestaat.”

Artikel delen