Zo stimuleert terrastopper Spijkerman uit Purmerend de snackverkoop

Snacks die uitgedeeld worden in Spijkerman

Zo stimuleert terrastopper Spijkerman uit Purmerend de snackverkoop

Sinds Spijkerman Eten & Drinken in Purmerend in 2023 een zevende plek behaalde in de Terras Top 100, ligt de lat hoog. Gelukkig zit gastvrijheid de ondernemer en de medewerkers in het bloed. Maar voor een succesvol terrasseizoen moet álles kloppen, inclusief goede snacks.

Spijkerman Eten & Drinken in Purmerend is met recht een all-day zaak: het café-restaurant opent elke dag al om 7 uur haar deuren. “Zo stralen we uit: de deur staat hier altijd open. Gastvrijheid staat hier dus hoog in het vaandel,” aldus Frans Spijkerman, al 38 jaar eigenaar van de zaak. In de loop der jaren verbouwde hij de zaak meermaals. Acht jaar geleden bouwde hij het pand zelfs helemaal opnieuw. Behalve een restaurant (met plek voor 110 gasten) heeft de zaak ook een feestzaal (voor 90 man) én een prachtig terras aan het Noordhollandsch Kanaal, waar nog eens ruim 100 gasten kunnen genieten.

'Een schoon terras, correcte bediening en natuurlijk goed eten. Dan scoor je punten'

De lat ligt hoog

Het terras werd in 2023 bekroond met een eervolle zevende plek in de Terras Top 100, en werd zelfs eerste van Noord-Holland. Voor zo’n prestatie moet alles kloppen volgens Spijkerman: “Een schoon terras, correcte bediening en natuurlijk goed eten. Dan scoor je punten.” Met de mooie plek in de Terras Top 100, ligt de lat hoog. Spijkerman: “Daarom gaan we voor de start van het terrasseizoen, halverwege april, met de medewerkers zitten om te bespreken hoe we minimaal op hetzelfde niveau kunnen blijven presteren.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Spijkerman-Snacks-Van-Geloven-1

Groots inkopen

Goede snacks helpen om de hoge standaard te behouden, weet Spijkerman. Zo zijn de Van Dobben bitterballen een groot succes. Ze worden geserveerd op het speciale Van Dobben schaaltje, met wat grove mosterd in het midden. “De Van Dobben bitterballen kopen we steevast groots in. Zo kunnen we onze marge wat verhogen, en ze gaan toch altijd op.”

Een andere favoriet is het gemengd bittergarnituur (12 of 24 stuks): een dubbele of tweedubbele portie van de Borrelmaatjes®. “Die zijn gewoon goed, daar kan ik kort over zijn. En alle Borrelmaatjes® moeten precies even lang in de frituur. Dat werkt voor ons superhandig en snel.” Voor de grote variant van de bittergarnituur wordt bij Spijkerman een mooie etagère gebruikt. “Mosterd, sweet chilisaus en mayonaise erbij en snacken maar!”

Behalve groots inkopen, past Spijkerman ook andere manieren toe om zijn marge op snacks te vergroten én de verkoop te stimuleren: “Ik prijs de snacks niet te hoog. Zo verkoop je meer, merken wij. En we trainen onze terrasmedewerkers in upsellen, dat helpt natuurlijk ook.” Een laatste tip van de ervaren ondernemer: “Wees actief op social media. Sinds wij dat doen, is er nóg meer toeloop op ons terras. En meer gasten betekent: meer snacks op tafel.”

Artikel delen