Zo werkt Bert Boer van het Eemshotel in Delfzijl slimmer, eenvoudiger én sneller

Bert Boer van het Eemshotel in Delfzijl

Zo werkt Bert Boer van het Eemshotel in Delfzijl slimmer, eenvoudiger én sneller

Meer doen met minder mensen, de huidige situatie in de horeca vraagt erom. Debic helpt je eenvoudiger, slimmer en sneller te werken in de keuken, zegt chef-kok Bert Boer van het Eemshotel in Delfzijl. “Je kunt het iedereen leren en je eigen fantasie toevoegen.”

Foto's: Pim Ras

Op hoge poten torent het Eemshotel in het Groningse Delfzijl boven het water van de Eems uit. Stevig verankerd in de zeebodem van De Bocht van Watum, een van de drie belangrijke vaargeulen in de Eemsmonding. Het zeegat uit vaar je zo de Waddenzee op. Aan de overkant ligt het Duitse vasteland. Behalve een hotel runt eigenaar Bert Boer er met zijn echtgenote een restaurant en grand café.

Eigen fantasie toevoegen

Op goed bezochte dagen door dagjesmensen en toeristen geeft dat heel wat druk op de keuken. “Wanneer het moeilijk is om aan koks te komen, kies je de weg van de minste weerstand. De producten van Debic helpen mij om met minder werk meer te produceren. Het mooie is, je kunt het iedereen leren en je eigen fantasie aan het basisproduct toevoegen. Alles aan deze producten is goed: de kwaliteit, het onderzoek wat erachter zit en de chefs die het uitzoeken.”

'De producten van Debic helpen mij om met minder werk meer te produceren'

Kortom, Debic maakt het leven van de chef makkelijker. Bert zet het vooral in bij desserts en voor het verrijken van sauzen en soepen. Soms als basis, soms als aanvulling. “De plantaardige Debic Végétop Culinair gebruik ik veel, dat is mijn basis om hollandaisesaus te maken.”

*Tekst gaat verder onder de foto.

Het Eemshotel-Debic-2

Iedereen kan het leren

Bert is sinds 2009 eigenaar van het Eemshotel en staat dagelijks in de keuken, met zes man in totaal. Een keuken waar elke twee weken een wisselend viergangenmenu uitrolt. “Dat is pittig", geeft Bert toe. "Maar ik doe dat om het voor de gasten afwisselend te houden, dat vinden ze leuk. Ik doe sowieso alles voor mijn gasten.” Die zes personeelsleden in de keuken hebben verschillende achtergronden, niet iedereen spreekt even goed Nederlands. Toch wil Bert dat ze wél allemaal snappen hoe bepaalde gerechten bereid moeten worden. “Dat is de reden dat ik het eerst voordoe én foto’s maak van mijn producten. Ik schrijf de receptuur wel op, maar die hoef ik dan niet te vertalen in het Engels. Iedere collega werkt anders, maar zo laat ik het zien en dan kunnen zij het ook.”

*Tekst gaat verder onder de foto's.

Het Eemshotel-Debic-3 Het Eemshotel-Debic-4

Altijd vooroplopen

Bert werkt inmiddels al zo’n 25 jaar met de producten van Debic. “Ik ben begonnen met de kookroom en slagroom. Sinds enige tijd werk ik ook met de Shapes. Die zijn superhandig want je hoeft er niet veel mee te doen om er iets leuks van te maken. Het is gemakkelijk en iedereen kan er mee werken.”

Debic Shapes is een assortiment aan diepgevroren desserts waarmee je op een eenvoudige manier prachtige nagerechten maakt. Dat bespaart tijd en geeft je ruimte voor je eigen creativiteit. Die creativiteit, daar is Bert dag en nacht mee bezig. “Ik lig wakker van het zoeken naar combinaties. Ik bedenk veel zelf, dat maakt het leven leuk. Dan schrijf ik het ‘s nachts op, pak het de volgende dag erbij en ga aan de slag. Tja, je wil toch steeds voorop lopen.”

Inspelend op de trends en de hang naar lokale producten heeft Bert een, zoals hij zelf zegt, apart dessertje bedacht en gemaakt van Debic Shapes en mascarpone met asperges en een espuma van hollandaise. “Gaaf hé? De asperges groeien hier vijftien kilometer verderop. Dat verwacht je niet, in de ziltige grond van Noord-Groningen. Zo hebben we wel meer speciale dingen hier. Bijzondere vissoorten die je bijna alleen hier in en om het wad vindt, zoals harder.”

Meer inspiratie opdoen?

Ontdek meer slimme tips van andere chefs met de gratis inspiratiebrochure van Debic.

Download hem nu

Artikel delen