Frans ten Oever catert voor presidenten en Formule 1-coureurs: 'Het is altijd anders'

Frans ten Oever catert voor presidenten en Formule 1-coureurs: 'Het is altijd anders'

Frans ten Oever (56) zette twee jaar geleden in het WestFriese Hem een vooruitstrevend smaakcentrum op. Daarnaast kookt en catert hij overal ter wereld voor koninklijke huizen, presidenten en Formule 1-coureurs. Ook in de keuken houdt hij graag de vaart erin en daarbij komt Debic Cream Plus Mascarpone heel goed van pas.

Foto's: Pim Ras

Chef-kok Frans ten Oever zit al 41 jaar in het vak en nog steeds komt hij al caterend op de gekste plekken. “Omdat ik het al zo lang doe, ben ik goed in plannen en improviseren. Laatst hadden we een klus voor 115 man op een locatie met een keukentje van drie vierkante meter. Tja, dan moet je het ermee doen. Aan het eind van de avond hebben we er toch mooi 660 gerechten uitgegooid.”

Alles in eigen huis

In totaal telt Tocat Culinair, het cateringbedrijf van Ten Oever, vier medewerkers. Sinds twee jaar gevestigd in zijn eigen, educatieve smaakcentrum in het NoordHollandse Hem. Met een grote kas, een kookschool en een enorme groenten- en kruidentuin. “Alles zit erin. We hebben nu zo’n 100 tot 140 cursisten per maand. In onze tuin van 6.000 vierkante meter hebben we dit voorjaar dertig verschillende soorten groenten en twintig tot dertig soorten kruiden staan. En dan nog tien fruitsoorten. Dus als je kookt loop je gewoon even naar buiten om je kruiden te plukken. Sommige opdrachtgevers komen van tevoren bij ons kijken of we echt onze eigen groenten en kruiden kweken. Ze zijn van harte welkom!”

Culinaire masterclass Debic Cream Plus Mascarpone

Bekijk nu de gratis online masterclass van Debic met de Cream Plus Mascarpone. In 10 minuten neemt culinair adviseur van Debic Tom van Meulebrouck je mee in de bereiding van een Ravioli en Risotto met gebruik van de Cream Plus Mascarpone.

Bekijk hier de gratis masterclass!

Voor zoet én hartig

Deze kruiden vinden ook hun weg in de borrelhappen en het fingerfood dat hij graag serveert tijdens cateringpartijen. “Ik zocht daarbij naar een mooi basisproduct waar ik mijn eigen inbreng in kwijt kan. Waar ik mijn eigen stempel op kan drukken. Zo kwam ik bij Debic Cream Plus Mascarpone terecht. Hier kan je alle kanten mee op, zoet én hartig. Met een paar druppels dille, peper en zout kan het bij vis. Met wat suiker en gehakte munt, misschien een scheutje crème de menthe erbij, heb je een heerlijk dessert. Of wat dacht je van bij een vegetarisch gerecht? Ik klop de mascarponemix op met muhammara, peper en zout. Dat gaat perfect bij tortilla’s met gegrilde groenten. Die serveer ik als borrelhap.”

‘Ik maak nu in twee uur tijd vier keer vijftig desserts!’
Debic Advertorial_2

Affiniteit met autoracen

Cream Plus Mascarpone is een voorgemengd basisproduct van room en mascarpone. Rijk en vol van smaak, met een perfecte textuur. “Voor mij is het de ideale middenweg tussen vers en kanten-klaar”, zegt Ten Oever. “De kwaliteit is altijd goed, je voegt zelf je smaak toe en het werkt zoveel sneller. Je hebt minder koks nodig. In mijn eentje maak ik in twee uur tijd vier keer vijftig desserts!” Catering draait om snelheid en de affiniteit die hij heeft met autoracen is daarom een logische. Vanaf 2000 reisde hij de wereld over met endurance-raceteams, van circuit naar circuit, en kookte hij voor de coureurs. Gek als hij is van de sport haalde Ten Oever in samenwerking met voormalig F1-coureur Jan Lammers zijn racelicentie en reed zelf een 24-uurs race!

Elke dag is anders

Of hij verder nog wensen heeft? “Ik wilde altijd meesterkok worden, dat is niet gelukt. Wat ik nog wel heel graag zou willen is een keer bij het F1-team van Red Bull achter de schermen kijken. Niet voor de race of bij Max Verstappen, maar hoe ze daar koken. Met welke diëten ze rekening houden, hoe ze het ter plaatse aanpakken in de keuken, dat soort dingen. Het proces eromheen vind ik interessant. Dat is nog wel een droom.” Even terug naar de realiteit. De gekte van alledag. “Wat ik mooi vind aan mijn werk is de afwisseling van werk en van producten. Dan hebben we een lunch, dan een kookclub, dan een familiefeestje - het is altijd anders.”

Debic Advertorial_4 Debic Advertorial_3
Debic_Masterclass
Artikel delen