ABT-icoon Carel Oomes wil De Vlaamsche Reus loslaten
Op 1 januari 2024 bestaat Alliantie van Biertapperijen café De Vlaamsche Reus in Wageningen veertig jaar. Maar oprichter en eigenaar Carel Oomes hoopt dat jubileum niet mee te maken, althans niet als eigenaar. Hij is toe aan zijn pensioen en de zaak staat te koop.
Tekst: Gerard Molenaar
Het is een begrip bij Nederlandse bierliefhebbers: De Vlaamsche Reus in Wageningen, een echt biercafé met de focus op Vlaamse bieren. Een café met gastheerschap en rust, waar je nog een gesprek kunt voeren.
Carel Oomes had destijds een hele andere toekomst in gedachten. Hij studeerde biologie aan de Universiteit van Wageningen, maar was begin jaren tachtig slachtoffer van zinloos geweld. Uit het niets werd hij in elkaar geslagen waardoor hij heel lang niet kon lezen en dat betekende meteen het einde van zijn studie.
Frietje eten, café kopen
"Ik werkte als student al in de horeca maar moest dus gaan nadenken over mijn toekomst. Toen ik op een dag een frietje zat te eten in een Wageningse snackbar en met de eigenaar in gesprek raakte, bleek hij ook nog een kroeg te hebben. Dat was een kroeg letterlijk om de hoek van de snackbar en toen hij vertelde dat hij eigenlijk niet wist wat hij ermee moest, zei ik: ik wil hem wel kopen. En zo was de deal gesloten. Althans mondeling. Ik liep meteen naar de bank om geld te regelen en daar kwam ik erachter dat het zo eenvoudig niet was. Ik kon dat geld niet zomaar krijgen, maar de medewerker van de bank vond dat ik een sympathiek verhaal had en uiteindelijk is het goed gekomen Dat was in december 1983. op 1 januari 1984 opende ik café De Vlaamsche Reus en vanaf 1987 runde ik de zaak samen met mijn vrouw Conny.”
Lange dagen
Al bijna veertig jaar maken ze lange dagen. “Rond het middaguur starten we op en om drie uur gaan we open. Rond middernacht, vaak nog later, sluiten we af. Na al die jaren vind ik het wel mooi geweest en wil ik tijd hebben voor mijn hobby's.” Oomes was vanaf de oprichting lid van de Alliantie van Biertapperijen (ABT), de geselecteerde zaken met een brede bierkaart en veel kennis over bier.
Vlaams
De Vlaamsche Reus is niet zomaar een naam. “Ik kom uit Breda en we gingen heel vaak met mijn ouders naar België en dan dronk je natuurlijk ook Belgische bieren. Mijn eerste Belgische bier was de Westmalle dubbel, herinner ik mij. Thuis hadden we ook wel Piedboeuf tafelbier. Zo kreeg ik een band met Vlaanderen, waar ik ook familie had. Ik wist dus wel wat meer van bier dan de gemiddelde Nederlander die voornamelijk pils dronk. Ik wilde met mijn café bovendien een reus worden in Vlaamse bieren.”
Wisselen van brouwerij
De Wageningse horecaondernemer heeft een heel eigen kijk op de bierselectie. “We hebben hier uiteraard de Vlaamse bieren die vast onderdeel zijn van de kaart. Verder kijken we naar diverse brouwerijen en als we denken dat een brouwerij mooie bieren brouwt, dan koop ik eigenlijk een groot deel van het assortiment van de brouwerij in, omdat ik vind dat mijn gasten een brouwerij niet mogen beoordelen op één bier. Stel dat je nou net dat ene bier niet lekker vindt. Daarom hebben we altijd meerdere bieren van een brouwerij, soms wel zes of zeven. Die bieren staan dus tijdelijk op de kaart. En als een bier echt in de smaak valt kan het zijn dat hij op de kaart blijft staan. Hebben we die brouwerij gehad, dan ga ik weer naar een volgende brouwerij. Als we een brouwerij kiezen hebben we natuurlijk hier wel voorgeproefd. We nemen geen risico’s.”
Geen verzamelaar
Oomes en zijn vrouw selecteren voor de gasten dus steeds een andere Nederlandse brouwerij. “Het gaat mij er niet om zoveel mogelijk verschillende bieren op de kaart te hebben want ik ben geen verzamelaar. Dat zie je hier natuurlijk ook, mensen die eerst op Untappd kijken of ze een bier al een keer gedronken hebben en dan pas hun bestelling doen. Daar heb ik echt niets mee.”
Door de coronalockdowns verloor de Vlaamsche Reus ervaren personeel en dus ook de opgebouwde bierkennis. Dat betekent dat Carel en Conny hun kennis aan een nieuwe ploeg moeten overdragen. “Ik werk nu met studenten, maar die leren gelukkig snel en ik ben altijd in de buurt dus ze kunnen direct vragen stellen.”
Gemoedelijke sfeer
De sfeer in de Vlaamsche Reus is gemoedelijk. We hebben hier nooit harde muziek aanstaan en het is ook nooit uptempomuziek. Hiphop zul je hier niet horen. Mijn gasten moeten hier tot rust kunnen komen en als je hier zit zal het je opvallen dat we vrijwel altijd hele cd’s draaien. We hebben hier zes boxen die per set afzonderlijk regelbaar zijn qua volume, zodat je ook nog kunt zorgen voor zones in het café waar de muziek nauwelijks te horen is.
Gasten die alleen zijn en bij de Vlaamsche Reus een plek aan de bar innemen, kunnen er zeker van zijn dat ze snel een leuk gesprek hebben. “Mensen met elkaar in contact brengen vind ik het mooiste van de horeca”, zegt Oomes. "Als ik even met iemand praat heb ik hem of haar zo in contact gebracht met iemand anders aan de bar, als ik aanvoel dat die twee wel een klik kunnen hebben. Zo ontstaan er ook weer vriendschappen.”
Generaties
Het publiek dat de Vlaamsche Reus bezoekt is zeer divers. “Het is een mix van heel Wageningen dus studenten, ouderen, jongeren, gewoon een doorsnee van de Wageningse bevolking. Een heel natuurlijke mix. We hebben geen specifieke doelgroep. Het mooie is dat sommige gasten hier al zo lang komen dat ze later met hun kinderen of zelfs met hun kleinkinderen bij de Vlaamsche Reus komen."
Microkeuken
Een keuken tref je niet aan bij de Vlaamsche Reus of het moet de twee vierkante meter grote ruimte zijn waar hapjes worden klaargemaakt. “We serveren met name kaas en worst. We zorgen dat we voorportioneren en vacumeren, zodat we snel de kaas, worst en olijven kunnen uitserveren. We hebben dus mogelijkheden genoeg voor iets lekkers bij het bier. We hebben voornamelijk kazen uit West-Vlaanderen geselecteerd. Als we zien welk bier de gasten hebben besteld, kijken we zelf welke kaas daar het beste bij past.”
Tijd voor hobby’s
Hoe leuk het ook allemaal is, met zijn 68 jaar vindt Oomes het mooi geweest. Het is tijd voor iets anders, tijd voor hobby’s. Het besluit om de zaak over te doen aan een nieuwe eigenaar is al genomen. Nu moet zich nog iemand melden. Een afscheid betekent natuurlijk ook afscheid van een iconisch café en van een bepaalde sfeer, want het is duidelijk dat Carel Oomes en Conny Indemans heel bepalend zijn voor hoe het er toe gaat in het ABT-café. “Het werken in de horeca wordt voor ons nu te vermoeiend, dus we zien uit naar ons pensioen en hopelijk zet een nieuwe eigenaar ons café voort. Ik denk ook dat een nieuwe eigenaar er goed aan doet de zaak (iets) te veranderen en een eigen uitstraling te geven, want het werk voortzetten zoals Conny en ik gedaan hebben is moeilijk te kopiëren omdat onze persoonlijke betrokkenheid zo bepalend is.”
De kick-off voor Nederlands Favoriete Bierlijst van Bierconnaisseurs, vond onlangs plaats bij De Vlaamsche Reus.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen