Ambachtelijke bierbrouwers van Nederland knokken zich door de crisis

AMBACHTELIJKE BIERBROUWERS
Tags: bier

Ambachtelijke bierbrouwers van Nederland knokken zich door de crisis

Ze zijn al jaren verenigd in CRAFT, de lokale ambachtelijke brouwers van Nederland. Regelgeving, inflatie, accijnzen, grondstof- en energieprijzen zijn de hobbels die ze moeten nemen in 2023. Wat zijn de gevolgen voor de horeca?

Tekst: Gerard Molenaar

Ze zijn nooit de pilsleverancier, maar ze kleuren wel de bierkaart van heel veel horecazaken, de ambachtelijke brouwers van Nederland. Jarenlang groeiden ze in aantal, maar die groei stagneert in de huidige crisis en het aantal is nu 937, waarvan 471 met eigen ketels. Jos Oostendorp, voorzitter van CRAFT, ziet grote uitdagingen, maar is ook een optimist, die in de kracht van het collectief gelooft.

Accijns

De afgelopen maanden is er vanuit Den Haag geen beweging geweest in het dossier rond de voorgenomen wijziging op de accijnsheffing. Oostendorp noemt dat dossier als grote uitdaging. De nieuwe meetmethode en de gewijzigde tarieven raken juist de ambachtelijke brouwers, die vaak ook de meer alcoholische bieren brouwen. “Als die plannen doorgaan volgt er meteen een prijsverhoging en dat zal de horeca merken. In 2023 geldt nog het huidige systeem van accijnsheffing. We blijven bezig met dit dossier en uiteraard is onze inzet dat het niet doorgaat.”

Brouwketels bij de Stadshaven Brouwerij
Brouwketels bij de Stadshaven Brouwerij

Statiegeld

De invoering van statiegeld op blikjes gaat ook gevolgen hebben. Veel kleine brouwers vullen af in blik. ‘Wij gaan ervan uit de horeca het wel redt. Je moet er slim mee omgaan. Wie bij de groothandel inkoopt, betaalt statiegeld. De ondernemer kan zelf de lege blikken weer gaan inleveren of als innamepunt gaan fungeren.”

Energieprijzen

Ook de energieprijzen raken de ambachtelijke brouwerijen hard. Oostendorp ziet hier een rol voor CRAFT weggelegd. “We kunnen als vereniging samen kijken hoe we dat gaan managen, hoe je als lokale brouwer je kosten kunt drukken. Als die kosten fors hoger zijn, betekent dat minder marge of een hogere prijs voor het bier. Als vereniging kijken we hoe we dat kunnen voorkomen, door bijvoorbeeld kennis over met name duurzaamheid te delen.”

Alcoholpreventie

Na het roken zal de overheid ook alcoholgebruik onder de loep nemen. “Dat is niet alleen een thema voor grote brouwers. CRAFT is ermee bezig en wil met de staatssecretaris praten. We hebben als kleine brouwers een goede landelijke dekking en kunnen daardoor lokaal programma’s ontwikkelen. Veel bieren die CRAFT-leden brouwen zijn de genietbieren, die je niet drinkt om te slempen. Het ‘van gieten naar genieten’ is ons op het lijf geschreven. Het thema gaat ons zeker aan het hart."

Artikel delen