Analyse: Onafhankelijke brouwers domineren Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge
Tags: bier

Analyse: Onafhankelijke brouwers domineren Dutch Beer Challenge

De suggestie dat grote brouwerijen de Dutch Beer Challenge kunnen ‘kopen', vorig jaar hier en daar geuit nadat Bavaria Pils tot het beste bier van Nederland werd uitgeroepen, is niet alleen absurd, maar ook aantoonbaar onjuist. Een analyse van de resultaten van de Dutch Beer Challenge (DBC) 2025 toont aan dat onafhankelijke brouwers het podium domineren.  Uit de cijfers blijkt dat zowel grote als kleine brouwers medailles kunnen winnen en dat ook de leeftijd en de omvang van brouwerijen er niet toe doen. 

Tekst: Gerard Molenaar

Ondanks de tegenwind die de biersector heeft, waren er dit jaar toch 462 inzendingen - net iets minder dan vorige jaren - en daarmee blijft de DBC een zeer belangrijke graadmeter in de Nederlandse bierwereld. Het concept is eenvoudig maar doeltreffend: brouwers zenden hun bieren in voor beoordeling door een vakkundige jury die blind proeft en een gestructureerd oordeel velt op basis van alle technische aspecten. 

DBC top 10 geconsolideerd

Dutch Beer Challenge 2025 top 10 met grote brouwerijen als groep. 

Anders dan bij consumentenplatforms zoals Untappd, waar beoordelingen subjectief zijn worden de bieren bij de DBC in een 'laboratorium'-omgeving geproefd door minstens vier juryleden. Een medaille bij de DBC vertegenwoordigt daardoor een betrouwbaar kwaliteitsoordeel, al betekent dit niet automatisch dat elke bierdrinker het bekroonde bier ook zal waarderen. Bij waarderingen op Untappd worden bieren beoordeeld door consumenten, zonder vergelijking met andere bieren in die stijl, en ze worden gedronken in de horeca of thuis met vrienden, dus in een sfeer die van invloed kan zijn op de beoordeling. Overigens zijn d egebruiker van Untappd doorgaans echte liefhebbers en niet te vergelijken met de gemiddelde consument die weleens ‘een speciaalbiertje’ drinkt. 

Tekst loopt door onder afbeelding

 DBC Top 10 gewogen losse entiteit

Dutch Beer Challenge top 10 met brouwerijen als individuele entiteiten 

Volwassen 'craft'-brouwerijen zijn het meest succesvol

“Volwassen craft” excelleert 

De resultaten van de DBC 2025 spreken boekdelen: terwijl grote brouwerijgroepen zoals Swinkels (met 15 medailles) en Heineken (met 8 medailles) indrukwekkend presteren, gaat tweederde van alle gouden medailles naar onafhankelijke brouwers. Van de in totaal 93 uitgereikte medailles (27 goud, 32 zilver en 34 brons) gaat bijna driekwart naar de kleinere, onafhankelijke brouwerijen. 

Opvallend is dat het vooral de "volwassen craft" brouwerijen — die tussen de 10 en 19 jaar bestaan — het meest succesvol blijken (zie afbeelding). Deze groep verzamelde zowel het hoogste aantal medailles als het meeste goud, met het hoogste gewogen gemiddelde. Toch tonen de resultaten aan dat leeftijd geen doorslaggevende factor is: ook zeer jonge brouwerijen (0-4 jaar), gevestigde (20-99 jaar) en historische brouwerijen (ouder dan 100 jaar) behalen significant succes. 

Tekst loopt door onder afbeelding

 DBC score op leeftijdsgroep

DBC-score op leeftijdsgroep 

Gooische successen 

In het rijtje winnaars valt één brouwerij bijzonder op: de Gooische Bierbrouwerij. Als enige brouwerij in Nederland heeft zij tweemaal het beste Bier van Nederland gebrouwen. Wanneer we de gouden medaille en met de Mitra Award (Beste Bier van Nederland 2025) bekroonde inzending van Stichting Slotbier op Seyst (gebrouwen bij de Gooische) meetellen, voert de Gooische de lijst aan van de 17 meest succesvolle onafhankelijke brouwers van de Dutch Beer Challenge 2025. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Slobier Gooische

 

Tekst loopt door onder afbeelding

17 meest succesvolle onafh-brouw

De onafhankelijke brouwerijen met goud. Bij de Gooische Bierbrouwerij is de gouden medaille voor Slotbier Blond meegerekend.

Innovatie komt van onafhankelijke brouwers 

Waar onafhankelijke brouwers echt excelleren, is in de categorieën voor innovatieve bieren. In deze "Innovatie/speciaal" categorieën (exclusief alcoholvrij en -arm) is de dominantie overduidelijk: terwijl grote brouwerijgroepen samen slechts 3 medailles verzamelden (2 goud, 1 zilver), behaalden onafhankelijke brouwers er maar liefst 18 (4 goud, 7 zilver, 7 brons). 

Deze verdeling laat zien wat veel bierliefhebbers al vermoedden: de innovatiekracht en experimenteerdrift liggen voornamelijk bij de kleinschalige brouwers. Zij durven nieuwe wegen in te slaan en worden daarvoor met medailles beloond. 

Tekst loopt door onder afbeelding

DBCmedailles hoogste Untappd score

DBC-medailles met de hoogste Untappd-score 

Untappd versus vakjury 

Een interessante vergelijking tussen de DBC-medailles en de scores op Untappd laat zien dat er een zwakke correlatie bestaat. De gemiddelde Untappd-scores voor goud, zilver en brons liggen verbazingwekkend dicht bij elkaar (rond 3,5 op een schaal van 5). Alleen bieren van historische brouwerijen (ouder dan 100 jaar) scoren iets lager met gemiddeld 3,36. Ook dat is te verklaren, omdat bijvoorbeeld Swinkels het alcoholvrij en alcoholarme segment domineerde bij deze editie. En die bieren scoren doorgaans relatief laag op Untappd. 

Opvallend is dat in sommige categorieën de consumentenwaardering op Untappd zelfs omgekeerd evenredig lijkt met de jurybeoordeling. Zo heeft in de categorie Houtgelagerd een bronzen medaillewinnaar (Dukaat #1) met 4,27 een hogere Untappd-score dan de gouden (4,07) en beide zilveren medaillewinnaars. 

Bij de 'innovatie/speciaal'-bieren onder 6% alcohol valt op dat de gouden medaillewinnaar (Grape Ale) juist de laagste Untappd-score (3,26) heeft van alle gouden medaillewinnaars. Dit laat nog eesn zien hoe verschillend de beoordelingen van vakjury's en bierliefhebbers kunnen zijn. 

Tekst loopt door onder afbeelding

DBC gemiddelde Untappd score

DBC gemiddelde Untappd-score per medaillegroep 

Innovatie/speciaal: speciaal ‘speciaalbier’? 

De term ‘speciaalbier’ is al heel lang onhoudbaar, maar blijft hardnekkig aanwezig. Idealiter heeft de horeca een bierkaart, met hardloper pils en heel veel andere bierstijlen. Opmerkelijk is dat juist bij de Dutch Beer Challenge veel innovatiecategorieën zijn, die als ‘innovatie/speciaal’ worden bestempeld. Dus eigenlijk toch weer 'speciaalbier'. Een interessante vraag is welke speelruimte de creatieve onafhankelijke brouwers hebben binnen de klassieke stijlen. Als je een tripel creatief benadert en bijvoorbeeld fruit gebruikt, maak je dan kans in de geëigende categorie of maak je meer kans op een medaille in de innovatie/speciaal categorieën? 

De dominantie van onafhankelijke brouwers in deze "innovatie/speciaal" categorieën (exclusief alcoholvrij en -arm) van de Dutch Beer Challenge 2025 is heel duidelijk. 

De grote brouwerijgroepen (Heineken en Swinkels) behaalden in deze categorieën gezamenlijk 2 gouden en 1 zilveren medaille. De onafhankelijke brouwers behaalden 4 gouden, 7 zilveren en 7 bronzen medailles. Dit betekent dat onafhankelijke brouwers niet alleen significant meer medailles in totaal wonnen (18 tegenover 3), maar ook het dubbele aantal gouden medailles. De innovatiekracht en de bekroonde kwaliteit binnen deze categorieën zijn echt het domein van ‘craft’ en dat is niet verrassend. 

Voor elke brouwer een kans 

De Dutch Beer Challenge bewijst dat kwaliteit uit elke hoek kan komen. Of een brouwerij nu groot of klein is, decennia ervaring heeft of pas net begonnen is – iedereen maakt kans op erkenning. De resultaten ontkrachten definitief het idee dat de wedstrijd beïnvloed zou worden door grote brouwers. 

Voor consumenten bieden zowel Untappd-scores als DBC-medailles waardevolle richting, zij het vanuit verschillende perspectieven. Waar de Dutch Beer Challenge staat voor een vakkundig, objectief oordeel, vertegenwoordigt Untappd de subjectieve mening van enthousiaste bierliefhebbers – die overigens geen grote fans blijken te zijn van pilsener en alcoholvrije bieren. 

De Dutch Beer Challenge bevestigt dat de Nederlandse biercultuur, ondanks brouwerijsluitingen, bloeit en dat innovatie en kwaliteit uit alle hoeken van de brouwwereld komen – maar vooral uit de ketels van onafhankelijke brouwers. 

 Dutch beer challenge

Brouwerijen met meer dan 1 medaille

Brouwerijen DBC meerdere medailles

 

Artikel delen