Bierbrouwerij Duits & Lauret is het kloppend hart van Fort Everdingen

Fortbrouwerij Duits en Lauret in Everdingen
Tags: bier

Bierbrouwerij Duits & Lauret is het kloppend hart van Fort Everdingen

Fortbrouwerij Duits & Lauret maakt ambachtelijke bieren waarin je de ingrediënten kunt herkennen. Dat gebeurt op een unieke locatie met veel beleving. Een sociale brouwerij op een historische plek in Fort Everdingen, midden in de Utrechtse natuur.

Tekst: Gerard Molenaar
Foto's: Pim Ras

Een mooi natuurgebied, wandelpaden, een fort dat tot 2012 door defensie werd gebruikt, een brouwerij met proeflokaal, een camping en ruimten om seminars of bedrijfsactiviteiten te organiseren. Dat is Fort Everdingen. Het is de thuisbasis van de veelvuldig onderscheiden Fortbrouwerij Duits en Lauret. Een zorgbrouwerij, want een van de doelstellingen is om mensen die beschermd wonen hier werkzaamheden te bieden die hen helpen te ontdekken wat ze leuk vinden. Uiteindelijk zou dat dan moeten leiden tot uitstroom naar een reguliere baan.

Vastgelopen in de zorg

De brouwerij werd in 2009 opgericht door de GZ-psycholoog Daniëlle Duits en fysiotherapeut Marco Lauret. Ze ontmoetten elkaar via hun levenspartners en deelden de liefde voor bier. Marco was al thuisbrouwer en leerde Daniëlle brouwen. Omdat ze beiden vastliepen in de zorg, onder meer door de toenemende administratieve plichten, ontstond het idee om professioneel met brouwen aan de slag te gaan. In 2009 gingen ze een dag per week aan de slag als brouwerijhuurder.

Fort voor 1 euro

In 2012 ontstond de wens om een eigen plek te hebben als brouwerij en begon de zoektocht naar een locatie. Toen Daniëlle in een advertentie zag dat Fort Everdingen te koop stond, begonnen ze met het ontwikkelen van een businessplan dat ze vervolgens indienden. Van de 18 ingezonden plannen werd het plan van Duits en Lauret gekozen. Voor een euro konden ze het historische fort in 2015 overnemen, uiteraard met een aantal verplichtingen. In 2017 werden de eerste gasten ontvangen.

Er kwamen subsidies voor het opknappen van het defensieterrein, waaronder de 145 jaar oude gebouwen. De investering in de brouwerij kwam uit eigen middelen. Naast de brouwerij waren er plannen voor een camping, een winkel en dagbesteding. Alle plannen zijn gerealiseerd en zo is er een oase ontstaan in het Utrechtse polderlandschap. De provinciegrens met Gelderland loopt dwars door het fort.

*Tekst gaat verder onder de foto's

Fortbrouwerij-Everdingen
Fortbrouwerij Everdingen

Onderscheidingen als wanddecoratie

Anno 2023 staat Marco Lauret er, wat het leiden van Fort Everdingen betreft, alleen voor. Danielle Duits is niet meer actief en heeft haar aandelen te koop staan. "Ik ben niet de verkopende partij, maar een nieuwe aandeelhouder moet wel gevoel hebben bij dit project en meewerkend zijn in de dagelijkse praktijk," zegt Marco Lauret terwijl we in het proeflokaal naast de brouwerij zitten.

Aan de wand hangen de vele onderscheidingen die de brouwerij in de wacht heeft gesleept. Verwacht van Marco Lauret geen excessieve bieren of gekke experimenten. Liever gaat hij aan de slag met meer klassieke bierstijlen en houdt hij ze zo clean mogelijk. Hij wil dat bierdrinkers de ingrediënten herkennen en is daarmee een geestverwant van de Rotterdamse brouwer Peter Rouwen. "Wij willen het karakter van het bier naar voren laten komen en de ingrediënten laten spreken. Onze bieren moet je echt ontdekken en ik zie dat mensen er steeds meer voor openstaan."

*Tekst gaat verder onder de foto's

Onderscheidingen-Fortbrouwerij Everdingen Onderscheidingen-Fortbrouwerij Everdingen-2

Kloppend hart

Bier is het kloppend hart van het fort. "De naam Duits en Lauret geeft sommige mensen het idee dat er Duitse bieren worden gebrouwen," vertelt Lauret. "Niets is minder waar, hoewel Duitse bierstijlen zoals de ongefilterde Kölsch Wiess, de Alt, de Doppelsticke, Black Emperor (Imperial Schwarz) en Swarte Kray (Schwarz) op innovatieve wijze aandacht krijgen. Het allereerste bier van de brouwerij was een stout. "Er is veel aversie tegen die stijl, daarom hebben we er destijds voor gekozen. Als mensen proeven, zijn ze om." Deze stout is veelvuldig onderscheiden, en met de Winterstout deed de brouwerij er nog een schepje bovenop.

'De naam Duits en Lauret geeft sommige mensen het idee dat er Duitse bieren worden gebrouwen'

Na de stout kwam er een blond, gevolgd door seizoensbieren, waarvan de Rook dubbelbock furore heeft gemaakt. Met de lentebock Kiem en de Bière de Garde Brune zetten Duits en Lauret de brouwerij verder op de kaart. Ook de Smoked Porter kan rekenen op fans. Bieren zoals een tripel of een IPA, die de brouwerij niet kunnen onderscheiden, worden niet gebrouwen door Duits & Lauret.

StiBON

Het is belangrijk om open te staan voor smaken, vindt Lauret. Hij is dan ook blij dat bier aan tafel gemeengoed is geworden. Belangrijker nog, vindt hij dat passie voor en kennis over bier wordt overgedragen op nieuwe generaties. Als voorzitter van de Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) kan hij wat dat betreft zijn passie overdragen.

"Ik wil samen met alle andere mensen binnen StiBON het kennisniveau omhoog brengen," vertelt hij. Hij doet dat niet alleen in zijn rol als voorzitter, maar ook als docent. Het is dan ook geen verrassing dat toen er een StiBON Summercamp in het leven werd geroepen, de camping van Fort Everdingen werd gekozen. Een geweldige locatie, naast de brouwerij. "StiBON is een integraal deel van mijn bierbestaan," vertelt hij.

*Tekst gaat verder onder de foto

Lauret-Fortbrouwerij-Everdingen

Beleving

We maken een wandeling over het fort. Het is een indrukwekkend geheel. Binnen stap je terug in de tijd en wie dat wil beleven kan op zondagen een rondleiding krijgen. Fiona de Lange, bekend bierauteur, heeft in het fort haar vintage bieren liggen en verzorgt meerdere keren per jaar proeverijen in het proeflokaal van Duits & Lauret. Bas Schampers van de Bourgondische Bierkelder in Breda heeft sinds kort ook opslagruimte in het fort. De constante temperatuur is zeer geschikt voor rijping van bieren.

Dan is er de camping, de brouwerij, het proeflokaal en de winkel, die een bezoek tot een beleving maken. En om het fort prachtige natuur. Een wereld op zich. Dan zijn er nog de activiteiten, zoals bijvoorbeeld een slow food markt. Na een wandeling is het fort een mooi eindpunt om van een goed glas bier te genieten.

*Tekst gaat verder onder de foto's

Fortbrouwerij Everdingen Binnenkant Brouwerij Everdingen

 

Organische groei

Vanuit dit historische fort wil de brouwerij organisch groeien. "Bij de gespecialiseerde horeca komen we goed binnen, maar de meer algemene horecazaken zitten vaak vast aan grote brouwers. De mensen moeten ons verhaal kennen, dus we moeten er een lange adem voor hebben."

Omdat lang niet alle bieren van Duits & Lauret worden afgevuld op fles en dus niet in de retail verkrijgbaar zijn, hebben horecazaken de mogelijkheid hun gasten exclusieve Duits & Lauret bieren aan te bieden. Lauret merkt dat de belangstelling voor de fortbieren groeit. Hij ambieert geen sterke positie in de retail. "Die is voor mij te anoniem. In de horeca is het belangrijk dat men ons verhaal kent en het de gasten vertelt."

Plannen

De Everdingse brouwers hebben al veel mooie bieren ontwikkeld en er zijn genoeg plannen: een krachtige amber, een Dortmunder Export. En natuurlijk samenwerkingen (collabs), zoals in het verleden al vaker gebeurde. Een bekend voorbeeld is de Imperial Schwarz met de onlangs helaas failliet verklaarde Utrechtse brouwerij De Leckere. Als binnenkort de genie, de voormalige bewoner van het Fort, 275 jaar bestaat, krijgen de lagertanks namen van tanks, waardoor de link met het verleden van het fort nog wat sterker wordt. Maar de Fortbrouwerij is vooral een plek om te genieten van historie, natuur en een goed glas bier.

Artikel delen