Amstel Bock is terug van weggeweest en meer biernieuws
In de rubriek Bier & Zo bespreken we het biernieuws van deze week. In dit wekelijkse overzicht lees je over Amstel Bock, het boek van Fiona de Lange, de Hop Trophy en groente & bierpairing.
Tekst: Gerard Molenaar
1. Amstel Bock is terug
Het oudste nog gebrouwen bier in Nederland, Amstel Bock (sinds 1872), leek even te zijn verdwenen, maar nu blijkt dat het bier gewoon weer in de horeca verkrijgbaar is, exclusief op fust. Amstel Bock wordt gezien als een schoolvoorbeeld van de Nederlandse herfstbock. Bockbier kwam hier in de 19e eeuw vanuit Duitsland, maar de Nederlandse brouwers gaven er een eigen draai aan. Bockbier ontstond in München als voorjaarsbier. De Nederlandse versie was lang een winterbier maar kwam sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw steeds vroeger op de markt. Op een gegeven moment spraken de Nederlandse brouwers af dat bockbier op de eerste maandag van oktober zou worden geïntroduceerd, maar veel brouwers hebben dat al lang geleden losgelaten. Begin september zijn er tegenwoordig al bockbieren beschikbaar.
2. Boek van Fiona de Lange herdrukt
Het gebeurt niet vaak dat een boek over bier in herdruk gaat, maar van het boek ‘Wat je als bierliefhebber moet weten’ is nu een tweede druk verschenen met een vernieuwd omslag. Een boek dat in iedere horecazaak met hart voor bier een handige vraagbaak is voor de medewerkers. Fiona heeft 350 wetenswaardigheden over bier verzameld.
Andere boeken van Fiona zijn ‘Bier & Spijs’, ‘Ontdek de smaak van bier’ en ‘Cafés’.
3. De Hollands Hophuis Hop Trophy is van start
Hollands Hophuis is gestart met de Hop Trophy: een tour langs brouwerijen door heel Europa waarbij ze de beste hop van Europese bodem meenemen om een mooi bier mee te brouwen, samen met de brouwerijen die ze bezoeken. De eerste stop is bij Rock City Brewing in Amersfoort waar een New England IPA is gebrouwen.
Het idee voor de Hop Trophy ontstond vanuit de gedachte dat bier verbindt en verbinden is waar Hollands Hophuis voor zegt te staan. In dit geval worden er bierbrouwers verbonden, want bij elke stop wordt er aan de betreffende brouwerij gevraagd een volgende bestemming te nomineren. Zo bepalen de bierbrouwers mee waar de Hop Trophy naartoe gaat. Daarnaast nomineert het team van Hollands Hophuis een select aantal brouwerijen die het verdienen de Hop Trophy te mogen ontvangen.
Zo ging dat ook met Rock City Brewing uit Amersfoort. Er werden 3 fruitige hoppen geselecteerd voor het te brouwen bier: Wolf, Ernest en Cardinal. Wolf is een hop uit Slovenië en heeft een tropisch aroma met geuren van passievrucht, mango en banaan. Ernest komt van Britse grond en het aroma is te omschrijven als abrikoos met peperige grapefruit. Cardinal. zorgt voor een krachtig aroma van citrus en multi-vruchtensap. Het uiteindelijke bier is een Double Dry Hopped Double IPA geworden, wat betekent dat er dubbel zoveel hop is gebruikt tijdens de dry-hop voor een rijke, volle hopsmaak zonder extreme bitterheid.
4. Nieuw restaurant met hart voor bier
In Utrecht opent op 28 oktober het nieuwe restaurant FEU, dat groente bereidt op open vuur. De ondernemers achter FEU, gevestigd op de Veilinghavenkade, zijn horecaondernemer Jeffrey de Vries (eigenaar van onder andere De Bierkantine en Kaffeetaria) en chef-kok Ernst de Witte (De Parade, Bar Clara en Circus Citroen). Feu serveert een zesgangen groentemenu, waarbij bier wordt geserveerd. Het bierarrangement bestaat uit grote namen. Volgens de ondernemers past bier heel goed bij de op open vuur bereide groenten.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen