Voor veel horecaondernemers bezorgt het onderwerp glaswerk hoofdpijn en slapeloze nachten. Moet je nu echt voor elk bier het ‘eigen’ glaswerk gebruiken, of kun je met minder soorten toe? Hoe onderhoud je dat glaswerk, en wat zijn 'do’s en don’ts' als je het over glaswerk hebt? Rick Kempen, bierambassadeur bij Bier&cO, geeft in deze vierdelige rubriek antwoord op deze vragen. "De vorm heeft ontegenzeggelijk invloed op de smaakbeleving."
Foto's: Pim Ras
Bier schenken we in een glas - maar wat voor glas? Elke brouwer suggereert op blik, fles of website een bepaald glastype waarin zijn bier het best tot zijn recht komt. Maar ook hier loert de marketeer: die wil graag de merknaam in ons geheugen prenten. Zo kunt je de meest exotische bierglazen tegenkomen: de bierlaars en het hoornglas zijn daar voorbeelden van.
Nu zijn die glazen niet lukraak gekozen: de vorm heeft ontegenzeggelijk invloed op de smaakbeleving. Bier met veel aroma’s schenk je in een breed uitlopend glas, en bier met minder aroma én een hoge doordrinkbaarheid schenk je liever in een smaller, recht glas. Eigenlijk verdient elk bier zijn eigen glas, maar geen opslag is van elastiek.
Hét ideale bierglas, een glas waarin we elk biertype optimaal tot zijn recht kunnen laten komen, bestaat niet. Schenk je bier aan tafel, dan kun je natuurlijk een wijnglas gebruiken: ideaal om de geuren waar te nemen, het drinkt fijn én je schenkt meteen de juiste hoeveelheid. Maar om te drinken kun je beter kiezen voor een TEKU-glas: vrijwel elk aroma neem je waar, het ziet er goed uit en drinkt prima.
*De tekst gaat verder onder het groene kader.
Bier&cO is dé perfecte partner voor de horeca, retail en slijterij met onbegrensde bierkennis, meer dan duizend speciale bieren en frisdranken in het pakket. Met meer dan 35 jaar bierervaring en een aantal biersommeliers in huis helpen we horecaondernemers met het samenstellen en optimaliseren van de bierkaart, unieke “Bier aan tafel”-kennis om je rendement te verhogen en zelfs het training van je personeel.
Je kunt eenvoudig online bestellen wanneer het jou uitkomt, en bijvoorbeeld kiezen voor Weihenstephan, BrewDog, De Molen, fritz kola en Sint Bernardus.
Zie je glaswerk als gereedschap: dat moet piekfijn verzorgd zijn. Sterker nog: ‘vies’ glaswerk kan, op het laatste moment, het mooiste bier volledig om zeep helpen. De schuimkraag stort in, het ziet er dood uit: daar wordt niemand blij van.
Je glas dient altijd bierschoon te zijn, dat wil zeggen vet- en stofvrij. Hoe bereikt, en behoudt u dat? Spoel bierglazen na gebruik zo snel mogelijk om met koud water, en droog af met een niet-pluizende theedoek. Zijn je glazen vies geworden? Elk glas komt weer in tip-top conditie met deze reanimatie stappen!
*De tekst gaat verder onder de foto.
Was bierglazen nooit in de vaatwasser of met afwasmiddel: dat geeft zeepresten die dodelijk zijn voor uw bier. Een speciale osmose vaatwasser is daarentegen perfect. Bewaar bierglazen rechtopstaand op een plank, nooit op de kop, want dan gaat de lucht in het glas bederven en dat proef je. Glazen spoelen voor het inschenken of tappen mag, maar hoeft niet: het is toch al schoon? Voor pils doen we het vaak wel, maar dan vooral om het glas verder af te koelen.