Bier: bewaren of vers drinken?

Bier: bewaren of vers drinken?

Hoe zit dat nu met vers bier? Soms hoor je een brouwer roepen dat hij eigenlijk vindt dat je zijn bier vers moet drinken, dan zie je weer een brouwer trots door zijn kelder lopen met eindeloze jaargangen rijpend bier. Moet bier per sé vers gedronken worden, of kun je het inderdaad jaren laten rijpen? Het antwoord: beide kan! Brewfinder legt uit hoe dat zit.

Bier is een levensmiddel en daarom onderhevig aan smaakachteruitgang. Gemaakt van natuurlijke ingrediënten (water, graan, hop en gist) is het bijna eindeloos houdbaar, alleen op een gegeven moment niet lekker meer. Tijdens het brouwen koken we het wort – de vloeistof die de basis vormt voor bier - waarmee alle bacteriën worden gedood. De toegevoegde hop maakt dat ziektekiemen zich er niet in nestelen. Stokoud bier kun je dus drinken zonder ziek te worden – ook al smaakt het niet lekker meer. Het biertype maakt daarbij niet uit, ze ondergaan allemaal dezelfde bereiding.

Verschillende functies
Wel verschilt de functie van de ingrediënten soms. Bij bieren met een aromatisch hopkarakter, zoals een IPA, schuilt een groot deel van het smaaksucces in ‘vluchtige’ stoffen. Die vervliegen al snel, en daarom wordt aangeraden deze bieren zo vers mogelijk te drinken en niet ouder te laten worden dan een maand of vier tot zes. Om deze bieren nog beter hun smaak te laten behouden bewaar je ze donker en gekoeld: een lage temperatuur vertraagt smaakachteruitgang en licht heeft juist een versnellend effect op die processen.

Gerijpt bier
Hoe zit dat dan met gerijpt bier? In aanmerking genomen dat bier een levensmiddel is, en dus vatbaar voor smaakachteruitgang, doet zich een grappig fenomeen voor. Sommige smaken die bij achteruitgang horen vinden we prettiger dan het verse origineel. Neem rijpende wijn: die mag soms jaren liggen en is dan pas ‘op dronk’. Of oude kaas, dat verschilt wezenlijk van jonge Goudse. IJslanders gaan nog verder: delen van de haai worden maanden begraven en rotten weg. Eenmaal opgegraven laten ze het vlees drogen, waarna het zingend en jubelend wordt genoten – door IJslanders, dan.

Smaakevolutie
Ook bier kan een smaakevolutie ondergaan: als vuistregel geldt dat donkere bieren met een alcoholpercentage boven de 7% zich daar het best voor lenen. De donkerder mout en het hogere alcoholgehalte maakt dat ze ‘portoficeren’ – inderdaad, een smaak verkrijgen die aan portwijn doet denken. Let op: ook tijdens dit rijpen bewaar je het bier het beste koel en donker!

Geen marketingpraat
Vers bier is dus belangrijk en geen marketingpraat, maar het is afhankelijk van je smaakvoorkeur en het biertype wat de beste keuze is. Wil je altijd op de hoogte zijn van de nieuwste unieke speciaalbieren op fust - vers of juist gerijpt? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse update en mis nooit meer iets bijzonders. Proost!

​Meer info? Klik dan hier.

Artikel delen