Peter Rouwen van Brouwerij Noordt in Rotterdam: 'De horeca bestelt nu geen risicobieren'

Brouwer Peter Rouwen
Tags: bier

Peter Rouwen van Brouwerij Noordt in Rotterdam: 'De horeca bestelt nu geen risicobieren'

"We zijn ons terug aan het terugvechten in de markt na corona", zegt Peter Rouwen, hoofd brouwzaken bij de Rotterdamse brouwerij Noordt. "Prijsstijgingen berekenen we niet door en onze marges zijn nihil. Dat is op dit moment nodig om iedereen aan boord te houden.”

Tekst: Gerard Molenaar
Foto's: Pim Ras

Wie Peter Rouwen kent, weet dat hij verhalen niet mooier maakt dan ze zijn. "Natuurlijk hebben veel horecaondernemers het moeilijk. De grote brouwers hebben ze geholpen tijdens de lockdowns en die willen nu afrekenen. Horecaondernemers zijn op dit moment vooral met prijzen bezig en ze kijken wat craftbier kost in verhouding tot bier van grotere brouwerijen. Maar dat is een heel ondoorzichtig speelveld omdat er natuurlijk met kortingen wordt gewerkt, dus je weet nooit wat iemand echt betaalt voor zijn bier."

Distributie op orde

Rouwen verbaasde enkele jaren geleden vriend en vijand door een samenwerking met Heineken, die de wenkbrauwen van veel mensen in de bierwereld deed fronsen. “Dat moet een overname zijn”, werd door velen gedacht maar niets is minder waar, benadrukt Rouwen nog eens. “Ik was onlangs in Londen en ging ook op bezoek bij twee bekende craftbrouwers die door Heineken zijn overgenomen en ook zij keken zeer verbaasd toen ik mijn verhaal vertelde. De afspraak is dat ik Heineken met een aantal dingen zou helpen, zoals het bouwen van de brouwerij onder het hoofdkantoor. Zij distribueren als tegenprestatie landelijk mijn bieren en dat is voor mij nu een heel groot voordeel."

'Door nu de prijzen niet te verhogen blijf ik overal op de kaart staan'
"Maar ik zie wel een verschuiving. De horeca gaat op dit moment voor de wat minder avontuurlijke bieren en ik zie dat bijvoorbeeld onze Noordt Single en de tripel het heel goed doen, terwijl ook onze Pomelo, een echte instap IPA, een hardloper is. Andere bieren lopen nu wat minder hard. De horeca bestelt geen risicobieren.”

Goed doordrinkbaar

Rouwen ziet dat er wel met prijzen wordt gestunt, bijvoorbeeld door sommige huurbrouwers. “Het is een survival en de extreem grote prijsstijgingen van grondstoffen, energie en personeel zijn natuurlijk een probleem. Je kan als brouwer niet meer met goed fatsoen je geld verdienen. Toch ben ik niet negatief want we zijn met Noordt op de weg terug."

"Natuurlijk is er een heel groot aanbod In de overvolle markt en de consumptie loopt wat terug door de inflatie. Daarnaast zijn de prijzen in de horeca torenhoog. Maar wij maken goed doordrinkbare bieren en dat zijn bieren die de horeca graag verkoopt omdat mensen een tweede glas bestellen. Een groot voordeel is ook dat de brouwerij 100% ons eigendom is en dat Heineken voor distributie zorgt. Door mijn horecaverleden in Rotterdam heb ik bovendien een fantastisch netwerk, wat helpt om Noordt op de tap te krijgen in Rotterdam. Reden genoeg dus om optimistisch te zijn."

*Tekst gaat verder onder de foto's

Brouwer_Peter_Rouwen
Brouwer Peter Rouwen

Craftbier blijft

Hoe lastig de situatie ook is, Rouwen verwacht niet dat craftbier zal verdwijnen. “Maar alles draait om lokaal. Toeristen die naar Rotterdam komen, vragen om lokaal bier en dat is wat wij hier maken. Rotterdams bier, gemaakt door Rotterdammers. Als je dan ook zorgt dat je overal op de tap staat en dat het kwalitatieve en goed doordrinkbare bieren zijn, dan kun je daarop verder bouwen. Ik ga iedere dag nog fluitend naar mijn werk,  maar ik besef dat veel kleine brouwers het moeilijk hebben. Voor veel middelgrote brouwerijen komt het wel goed, voor kleinere wordt het lastig. Goed afvullen is essentieel, maar het is erg duur. Dat kan een pijnpunt worden voor de kleinste brouwerijen.”

Artikel delen