Bruisend het jaar uit? Verras met deze 3 klassieke champagnecocktails

Champagnecocktails

Bruisend het jaar uit? Verras met deze 3 klassieke champagnecocktails

Champagne en champagnecocktails horen bij de decembermaand als oliebollen bij oud en nieuw. Cocktails met mousserende wijnen zijn van alle tijden, en worden ook al eeuwenlang gedronken. Daarnaast zijn ze ontstaan in letterlijk alle hoeken van de wereld, van Londen tot New York, van Venetië tot Parijs. Een historische wereldreis die eindigt in het Amsterdam van nu, met drie verrassende nieuwe recepten!

Tekst: Ingmar Voerman
Foto's: Ming Chao, Roku Gin

Champagnecocktails hebben, zoals iedere cocktailfamilie, een geschiedenis. In de zeventiende eeuw ontstonden de eerste ‘punch houses’ in Londen en werden punches ook al stevig gedronken door Britse kolonisten overzee in India. In punches werden regelmatig bier en ale vervangen door wijn, al dan niet bruisend. De vader aller champagnecocktails heet zeer toepasselijk Champagne Cocktail en verscheen voor het eerst in ‘How to mix drinks’ van de Amerikaanse cocktailgrondlegger Jerry Thomas in 1862. De New Yorkse barman bedacht een decadente mix van een klein maatje V.S.O.P.-cognac en brut champagne, met een bruisend suikerklontje geweekt in Angostura Bitters op de bodem van het glas.

Kir Royale

De Kir Royale is de bruisende versie van de Kir, een mix van crème de cassis en droge witte wijn. In 1904 uitgevonden door een ober genaamd Faivre in het toenmalige Café George in Dijon, Frankrijk. Het drankje stond toen bekend onder de naam Cassis Blanc. De naam Kir staat voor Canon Félix Kir, die als burgermeester van Dijon het streekproduct crème de cassis fanatiek promootte in de mix met witte wijn. De Kir Royale volgde in de decennia daarop en kreeg ook een categorienaam, ‘Kir pétillant’, die staat voor de mix van crème de cassis en iedere willekeurige bruisende wijn als crèmant of champagne. Voor een geslaagde Kir Royale schenk je 10-15 ml Crème de Cassis de Dijon in een champagnefl ûte en top je dit af met een brut champagne. Een tikje zoet, maar een tijdloze klassieker.

Spritz

De populairste cocktail met mousserende wijn is in Nederland al jaren de spritz, en dan vooral de Aperol Spritz. De spritz ontstond in de negentiende eeuw in prosecco-bakermat Venetië, waar Oostenrijkse gasten een spritz (Duits voor spetter) sodawater toevoegde aan hun Italiaanse wijnen. Dat maakte de wijnen lichter en beter verteerbaar. De Italianen begonnen hier zelf aan het begin van de twintigste eeuw hun lokale, bitterzoete aperitiefl ikeuren aan toe te voegen. Dit gebruik verspreidde zich al snel over heel Italië.

Aperol Spritz is de mix van prosecco, de bitterzoete aperitiefl ikeur Aperol en bruiswater. De verhoudingen zijn hiervoor essentieel: 3 delen prosecco, 2 delen Aperol, 1 deel bruiswater. Zin in een sterkere spritz met meer bitters? Vervang de Aperol dan voor Campari. Wil je qua smaak tussen Aperol en Campari in blijven? Probeer eens het Venetiaanse Select Aperitivo.

French 75

In 1925 creëerde Harry MacElhone, eigenaar en barman van Harry’s Bar in Parijs de frisse champagnecocktail French 75, vernoemd naar het 75 mm veldkanon dat het Franse leger tijdens WOI (1914-1918) gebruikte. Harry bekende later dat de cocktail eigenlijk uitgevonden is in de Buck’s Club in Londen. Hoe dan ook, de French 75 is een onweerstaanbare mix van gin, suikersiroop, citroensap en brut champagne.

Negroni Sbagliato

Fast forward naar 1972, naar Bar Basso in Milaan. Een bartender genaamd Mirko Stocchetto verwisselde per ongeluk de gin in het klassieke negroni-recept voor mousserende wijn. Deze vergissing leidde tot een nieuwe, wereldwijde klassieker: Negroni Sbagliato. Dit betekent letterlijk ‘negroni vergissing’ in het Italiaans, en je maakt hem doodeenvoudig door 1 deel Campari, 1 deel rode vermouth en 1 deel prosecco in een glas gevuld met ijs te schenken. Omdat klassiekers ook maar klassiekers zijn, vroegen we enkele bartoppers uit de vaderlandse cocktailscene naar hun ultieme, eigen champagnecocktail. We kwamen uit op een verrassende champagne-twist op een Naked & Famous, het Japanse huwelijk tussen een Sgroppino en een French 75 met sparkling saké en een knaller van een alcoholvrije cocktail met de alcoholvrije, mousserende wijn van Rotkäppchen. Laat je inspireren!

Summer Ice

Laura Brady – Roku Gin -2022

“Deze cocktail is geïnspireerd door de Sgroppino en French 75, en heeft als beginpunt Gyokuru thee, een van de botanicals van de Japanse Roku gin. In plaats van prosecco of champagne gebruiken we sparkling saké. Het resultaat is een dorstlessende cocktail vol umamitonen, een hart van citrusfruit en een droge, noterige afdronk.”

Ingrediënten: 
  • 1 ijsbolletje (60 ml) huisgemaakte Gyokuru & Yuzu-sherbet (incl. 20 ml Roku Gin) 
  • Sparkling sake (100 ml) 
Werkwijze:

Plaats een bolletje van de huisgemaakte sherbet in een voorgekoeld coupeglas. Top met sparkling sake.

First Light

Sebastian Cichowlas (Flavour Network) voor A Bar, Amstel Hotel Amsterdam - 2022 “De inspiratie voor deze aperitivo-cocktail komt van een van mijn favorieten, de Naked & Famous. De verschillen met het origineel zijn tequila in plaats van mezcal, lavendelsiroop en natuurlijk champagne. De lavendel speelt mooi samen met de groene noten van de tequila, en champagne voegt smaakvolle bubbels toe. En tsja, wie houdt er niet van champagne?”

Ingrediënten:
  • 30 ml Tequila Ocho
  • 10 ml Aperol
  • 10 ml Chartreuse Jaune (geel)
  • 10 ml limoensap
  • 5 ml lavendelsiroop
  • 50 ml Champagne Brut 
Werkwijze:

Shake alle ingrediënten (behalve de champagne) in een shaker gevuld met ijs. Fine strain en schenk in een wijnglas gevuld met ijsblokken. Top met champagne, roer kort en garneer met een sinaasappelpartje en een munttopje.

Royal Gramma (Alcoholvrij)

Rachel Bonnewell – Rosalia’s Menagerie, Amsterdam - 2017 “De alcoholvrije, bruisende wijn van het Duitse Rotkäppchen is gewoon heel lekker. De wijn is niet te zoet en heeft een mooie, filmende moutigheid. De wijn mixen we met de zoete blauwe bessenjam, de gebalanceerde zuren van het ongezoete cranberrysap en de warme pepers in de afdronk.”

Ingrediënten:
  • 40 ml ongezoet cranberrysap
  • 20 ml honingwater (1:1)
  • 1 kleine theelepel blauwe bessenjam geïnfuseerd met habañero -en jalapeñopepers
  • Rotkäppchen Désalcoolisé Blanc
Werkwijze:

Schenk alle ingrediënten (behalve de wijn) in een shaker gevuld met ijs. Shake met ijs, schenk uit en zeef in een gekoeld coupeglas. Top met de bruisende Rotkäppchen.

Artikel delen