De Bloody Mary: dit moet je weten over de ijzersterke brunchcocktail

Bloody mary

De Bloody Mary: dit moet je weten over de ijzersterke brunchcocktail

De Bloody Mary is de bekende mix van wodka en tomatensap, gepimpt met pittige kruiden en citroen. De populairste hartige cocktail ter wereld, dé brunchcocktail pur sang en een perfecte umami-bom waarmee je eindeloos achter de bar (of in je keuken) kunt variëren.

Tekst: Ingmar Voerman
Headerfoto: Saskia Lelieveld

Bloeddorstig

Over de uitvinding van de Bloody Mary valt zoals bij iedere cocktail genoeg te speculeren. Althans, over de tijd en plek. De uitvinder staat nagenoeg vast: bartender Fernand Petiot. De bar waar Petiot de Bloody Mary bedacht was waarschijnlijk Harry’s New York Bar in Parijs begin jaren 1920 en de naam is afgeleid van de bloeddorstige Engelse vorstin Queen Mary 1 (Maria Tudor), die halverwege de zestiende eeuw nogal wat protestanten vervolgde.

Dat is één (mooie) theorie, maar de naam kan ook refereren aan de roodharige serveerster Mary uit The Bucket of Blood saloon in Chicago, stamkroeg van een van Petiot’s vaste gasten Roy Barton. Ook de oorsprong van de cocktail zou een sprong van twintig jaar kunnen maken, naar het St. Ridges hotel in New York in de jaren 40 waar Petiot later werkte. Daar ontwikkelde hij samen met de hotelmanager een pittige mix van wodka en tomatensap, die Petiot in eerste instantie Red Snapper noemde, een naam die vrijwel gelijk werd vervangen door de meer swingende naam Bloody Mary. De naam Red Snapper heeft inmiddels de succesvolle transfer gemaakt naar mijn persoonlijke favoriete Bloody Mary-variatie met gin.

Natuurlijk maakt het geen klap uit hoe de cocktail precies aan zijn naam komt, uiteindelijk is het gewoon een ijzersterk drankje. De cocktail werd de tweede helft van de vorige eeuw mateloos populair in de Verenigde Staten, een Amerikaans icoon dat zich via popcultuur over de wereld verspreidde.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Bloody Mary

Bloody Mary

Dé klassieke wodka-tomatensapcocktail wordt gemaakt met een goede slok wodka, iets ingedikt tomatensap en op smaak gebracht met citroen, tabasco, Worcestershiresaus, een snuf (selderij)zout en een wuif peper. Klassiek gegarneerd met een joekel van een selderijstengel, eventueel een citroenpartje en geserveerd in een highballglas gevuld met ijsblokken.

Dit recept maakt een Bloody Mary die mooi op smaak, aangenaam pittig en goed in balans is. Uiteraard kun je spelen met de verhoudingen als je hem lichter, sterker, zuurder of pittiger wil. Let wel, overdrijven met de pittige sauzen pakt nooit goed uit.

Ingrediënten:

  • 50 ml wodka
  • 120 ml tomatensap
  • 10 ml citroensap
  • 4 drupjes tabasco
  • 4 scheutjes Worcestershiresaus
  • Snufje (of draai) zwarte peper en zeezout/selderijzout

Werkwijze:

Schenk de ingrediënten in een shaker gevuld met ijs. Shake, roll of throw de cocktail. Schenk uit en zeef in een highballglas gevuld met ijsblokken. Garneer met een stengel bleekselderij en een citroenpartje. Maal zwarte peper en (selderij)zout naar smaak over het glas.

Rollen (rustig over gieten tussen twee shakers, waarvan 1 gevuld met ijs) zorgt volgens velen voor de beste vermenging, verwatering en luchtigheid.

De tekst gaat verder onder het kader. 

Variaties 

Met de Bloody Mary kun je eindeloos variëren, dit zijn een paar suggesties

  • Spirit:
    Gin, tequila, mezcal, witte rum, whisky, shōchū
  • Tomatensap:
    (deels) vervangen voor tomaten-groentesapbietensap, wortelsap, clamato, v8, passata
  • Tabasco en Worcestershiresaus:
    Andere hot sauces als Sriracha, zelfgemaakte hot sauces, mierikswortel, verse of gedroogde pepers, wasabi, Koreaanse gochujang-saus of kimchi
  • Citroen:
    Nooit weglaten, maar dit kun je wel versterken met azijnen, shrubs, balsamico, augurken of olijvenvocht

    Extra modifier: Port, sherry, vermouth, rode wijn.
    Extra smaken: runder-, kippen-, groenten- of paddenstoelenbouillon.
    Sojasaus, vissaus, gember, miso, oestervocht, überhaupt gewoon een hele oester.

  • Peper en zout:
    Van selderijzout tot rookzout tot Mexicaans zout met gemalen wormen, alles kan.

    Dat geldt ook voor peper, wat gemalen chipotlepeper of doodgewone roze peper geeft al een nieuwe dimensie aan je cocktail.

De favoriete variatie van cocktailondernemer Tess Posthumus

Cocktailondernemer en cocktailauteur Tess Posthumus bracht haar boek Cocktailbijbel uit. Uiteraard ontbreekt ook de Bloody Mary niet in haar boek: "De Bloody Mary is één van de weinige hartige cocktails en dat maakt hem zo leuk. Je kan er heel goed mee variëren, door bijvoorbeeld de basisdrank aan te passen, of uit te pakken met garnering.”

In het boek beschrijft ze de klassieke versie, hier geeft ze het recept van een haar favoriete variaties. “Deze Bloody Bremer is een eerbetoon aan mijn goede vriendin Marije Bremer." Bremer was mede-eigenaar van restaurant Auberge Jean & Marie in Amsterdam, dat in 2023 failliet ging en nu onder de naam Auberge Cuisine Française een doorstart heeft gemaakt, alleen zonder Marije. Tess Posthumus: "Met de toevoeging van port en runderbouillon werkt de cocktail mooi samen met de heerlijke gerechten die ze in haar restaurant serveerde.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

throw-1 throw-4

Cocktailbijbel_3D

Ingrediënten:

  • 45 ml citroenvodka (bijv. Ketel One Citroen)
  • 15 ml port
  • 20 ml runderbouillon
  • 10 ml citroensap
  • 4 druppels tabasco
  • 2 dash selderijbitters
  • 120 ml tomaten-groentesap

Werkwijze:

Schenk de ingrediënten in een shaker en vul met ijsblokjes. Rol de inhoud heen en weer van shaker naar shaker en strain in een highballglas gevuld met ijsblokjes. Garneer met een draai zwarte peper boven op het glas, een citroenpartje en een tak rozemarijn.

Artikel delen