Horecaondernemer Herman Hell: 'Accijnsverhoging alcohol stimuleert drugsgebruik'

Herman Hell - Headerfoto - Entreemagazine

Horecaondernemer Herman Hell: 'Accijnsverhoging alcohol stimuleert drugsgebruik'

Herman Hell is eigenaar van de Hells Kitchen Horeca Groep, met zaken in en rond Rotterdam (o.a. Grace, café Sijf, NRC en Zalmhuis), en hij is mede-eigenaar van pizzaketen Sugo. Daarnaast is hij columnist voor Entree Magazine. Zijn nieuwste column gaat over de verhoging van de accijnzen op alcohol. "Een avondje dansen op een pilletje van een paar euro en drie watertjes is veel goedkoper dan een paar biertjes of twee cocktails in de bar."

Ordinaire cashcow 

Om de staatskas te spekken, verhoogt de overheid volgend jaar de accijnzen op alcohol. Door de verandering van het accijnssysteem die per 1 januari op stapel staat, kan de stijging oplopen tot wel 50% of meer. Accijnzen zijn ooit in het leven geroepen om ons te helpen met het maken van gezonde(re) keuzes. Of eigenlijk: om ons te behoeden voor onwenselijke keuzes zoals roken, drinken en autorijden. Een soort boete voor slecht gedrag dus.

Tot zover de theorie. De praktijk is dat die hele accijnsverhoging een ordinaire cashcow aan het worden is voor Den Haag. Een manier om extra geld in het laatje te brengen en de financiële tekorten te compenseren. Het hele gezondheidsargument is inmiddels ver te zoeken. Bijzonder, toch?

Drugs krijgen concurrentievoordeel

Maar het kan nog gekker. Want met nog hogere alcoholprijzen stimuleert de overheid indirect het drugsgebruik. Tel maar na: een avondje dansen op een pilletje van een paar euro en drie watertjes is veel goedkoper dan een paar biertjes of twee cocktails in de bar. Drugs krijgen een concurrentievoordeel op drank. En de maatregel die dus oorspronkelijk bedoeld was om gezonder gedrag te stimuleren, werkt in de praktijk ongezond gedrag in de hand. Een pijnlijke paradox. 

Legaliseren is reguleren 

De oplossing? Simpel: legaliseren, die boel. Daarmee sla je een hele vliegenfamilie in één klap. Omdat wetgeving nu ontbreekt, kunnen we geen kant op. Maar legaliseren is reguleren. Met wetten en regels over drugshandel kun je net als bij drank en tabak de kwaliteit ervan beïnvloeden en eisen stellen aan de werkbare stoffen. Bovendien maak je meteen de drugscriminaliteit een kopje kleiner, én – voel je ‘m aankomen? – kun je accijnzen heffen. Zo ontmoedig je ongezond gedrag en vul je de staatskas. Tel uit je winst!

'De maatregel werkt ongezond gedrag in de hand'
Wat mij betreft halen we over een paar jaar onze pilletjes bij een legaal loket in plaats van op een louche straathoek. En voor de goede orde: ik pleit niet voor het legaliseren van álle drugs. Begin met softdrugs en synthetische middelen zoals xtc. Drugs waarvan breed bekend is dat ze tóch wel gebruikt worden, illegaal of niet. Politiek, politie en justitie weten dondersgoed dat er en masse wordt gebruikt in ons land. Een drugsvrij Nederland is nu eenmaal een utopie. Dus laten we die politici met hun kop uit het Haagse zand trekken. Het is tijd voor onorthodoxe maatregelen.
Artikel delen