Melkkoffies: een kwestie van smaak
Meer dan de helft van de koffies die Nederlanders in de horeca bestellen, is een koffie met melk. Welke soort melk werkt het beste in jouw zaak? Entree maakt een overzicht van de meest gangbare soorten. De plantaardige melken worden wel zo genoemd, maar zijn feitelijk geen melkproduct. Op de verpakking staat meestal ‘drink’.
Koemelk
Het hoge vetpercentage van houdbare en verse koemelk zorgt voor een romige smaak, lobbige structuur en een mooie glans: ideaal voor latte art. Vooral houdbare koemelk is makkelijk op te schuimen. De smaak van deze melk wordt bepaald door het koeienras, de voeding die de koe krijgt en de bewerking van de melk.
Opschuimmelk
Er zijn twee soorten opschuimmelk: een plantaardige (houdbaar) en een dierlijke (houdbaar en vers). Opschuimmelk is specifiek bedoeld voor toepassing in koffie. Deze melk bevat de juiste verhouding tussen eiwitten en vetten die nodig is om snel en makkelijk op te schuimen. Die eiwit-vetverhouding is ontstaan door kortstondige hoge verhitting. Dat geeft opschuimmelk wel een iets andere smaak dan koemelk.
Sojamelk
Van alle plantaardige varianten is sojamelk de meest voedzame. Ook bevat sojamelk minder suikers dan de andere ‘smaakneutrale’ variant, haver. De smaak is ietwat notig en gaat goed samen met koffie. Sojamelk is makkelijk op te schuimen dankzij de verhouding tussen eiwitten en vetten. Dit plantaardige alternatief wordt gemaakt door gedroogde sojabonen in water onder te dompelen en ze te vermalen in het water.
Havermelk
Plantaardige havermelk schuimt goed op en je kunt er latte art mee maken. De grote hoeveelheid plantaardige vezels maken havermelk beter en makkelijker verteerbaar dan koemelk. Het voorkomt bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel. De smaak van havermelk doet denken aan die van koemelk.
Amandelmelk
Net als sojamelk is amandelmelk koolhydraatarm. Vooral de ongezoete variant van deze plantaardige melk bevat weinig calorieën. Amandelmelk bestaat vooral uit water en is daarom lastig op te schuimen (met name de ongezoete variant). Je kunt er niet of nauwelijks latte art mee maken.
Kokosmelk
De ondoorzichtige, melkwitte vloeistof die uit de geraspte binnenkant van een bruine kokosnoot wordt gewonnen, noemen we kokosmelk. De plantaardige melkvariant heeft een hoog vetpercentage en dat zorgt voor een wat dikker en romig product. Kokosmelk bevat dan ook veel calorieën en verzadigde vetten. Er zijn ook light-varianten verkrijgbaar. Deze zijn echter wel lastiger op te schuimen omdat ze, te weinig eiwitten bevatten. Uitzondering is de ‘For Professionals’-variant van Alpro. De smaak van kokosmelk is zoet en heel kenmerkend.
Op de hoogte blijven van nieuws uit de horeca? Meld je aan voor de Entree nieuwsbrief!
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen