Bier en eten: sushi

Tags: bier

Bier en eten: sushi

De beste smaakpartner van sushi (en sashimi) is ongetwijfeld groene thee, op de voet gevolgd door een licht, verfrissend bier. Geen sake? Nee, dat zou een Japanner niet snel adviseren. Lees waarom.

Tekst: Puck Kerkhoven

Bittere, groene thee (sencha) wordt in sushibars en -restaurants vaak gratis geschonken. De warme drank contrasteert mooi met de koude, lichtzure rijst en rauwe vis. Daarnaast is hij ideaal om de smaakpapillen tussen de verschillende hapjes door te neutraliseren. Bovendien verhoogt theedrinken in de Japanse traditie het saamhorigheidsgevoel en dat is ook precies de opzet van gezamenlijk sushi eten.

Op 1 in de lijst van sushi-begeleidende dranken staat dus groene thee. Maar bier is een goede tweede. Een licht, sprankelend, helder bier vervult diezelfde rol van tussentijds de mond schoonmaken. De milde bitters en koolzuurbelletjes werken hiervoor goed samen. Na een frisse slok bier smaakt iedere sushi, wat de topping ook is, weer even puur en verrassend als de eerste. Op 3 in de lijst staat, in Japan, waarschijnlijk cola-light.

Sake
En sake dan, toch Japans nationale drank? In Nederland hebben we vaak het idee dat sake, warm of koud, om die reden het beste kan worden geschonken bij sushi. Maar: sake wordt gestookt van gefermenteerde rijst, sushi bestaat voor het belangrijkste deel uit lichtzure rijst, en rijst op rijst is voor een Japanner te veel van het goede, dus not done.

Voor sashimi ligt het anders. Dit bestaat in feite uit niet meer dan dungesneden plakjes topkwaliteit rauwe vis of schelpdier. Dat kan tonijn, zalm, coquille of octopus zijn. Soms zelfs rood vlees of kip. Begeleiders zijn daikon (radijs), wasabi (mierikswortel), ingelegde gember en sojasaus. Géén rijst. Sake past om die reden wel bij sashimi. Ook geldt hier dat een licht bier een perfect alternatief is.

De bieren
Maar om welke bieren gaat het dan? Denk aan onze klassieke witbieren, een niet te bitter pilsje van de tap, een bruisende saison of champagnebier. En wie geen bezwaar heeft tegen een vleugje zoet kan ook best een kleurrijk fruitbier nemen. Zeker bij sushi met omelet, garnalen, krab of coquilles die van zichzelf al wat zoet zijn. Heel goed inzetbaar zijn ook de Japans getinte bieren op basis van groene thee. Die van iKi bijvoorbeeld, met yuzu en gember. In Nederland ontwikkeld, in België gebrouwen.

Echt Japans
Echt sfeerverhogend is het als je authentiek Japans bier kunt aanbieden, in fles of in een (spectaculair) blik. In ons land zijn de 3 grootste merken goed verkrijgbaar: Asahi, Kirin en Sapporo. Laatstgenoemde is de grootste én oudste bierbrouwer van Japan. Gesticht in 1876 en werkend volgens de Duitse brouwtradities. Het bier van Sapporo past bij krachtige, uitgesproken sushisoorten, bijvoorbeeld met gelakte paling, makreel, gefermenteerde paddenstoelen en gedroogde pompoen. Bij delicate typetjes met rauwe vis, komkommer en lente-ui, passen de bieren van de eerste 2 merken beter. Die zijn vederlicht en verfrissend. Kampai (proost)!

Kijk overigens voor een erg mooie, lange sushi-bierreclame op Bit.ly/Sushi032016 (let op hoofd- en kleine letters)).

Japan pilsland
Twee derde van alle gedronken alcoholische dranken in Japan is bier. Lees: pils. Bier hoort hier nog steeds lichtgeel en transparant te zijn. Grote brouwers met enorme marketingbudgetten domineren de markt, net als bij ons 20 jaar geleden. Speciaalbieren komen mondjesmaat van de grond en blijven vaak hangen in het toeristische, streekgebonden circuit. Ambachtelijke microbrouwerijen krijgen hier niet voor niets de typering roman (van romantisch).

Biervrienden
Japan
* Asahi Superdry (5%): lichtgele pilsener, fris, tikje zoet.
* Kirin Ichiban (5%): heel licht pils, met vleugje citroen en lichtbittere afdronk.
* Sapporo (4,7%): pittige lager, naar Duits recept gebrouwen (vaak in blik verkocht).

Nederland/België
* Iki Yuzu: fris blond bier met citrus en groene thee.
* Iki Ginger: pittig amberbier met gember en groene thee.
* Lichte pilseners met weinig bitter: Chateau Neubourg (5,5%), Jupiler (5,2%), Dortmunder Lager (5%).
* Klassieke witbieren en fruitbieren (ook de alcoholvrije): Hoegaarden Witbier (4,9%), Vedett White (5,2%), La Trappe Witte Trappist (5,5%), Wieckse Rosé (4%), Hoegaarden Citron (3%).
* Saisons: Saison Dupont (6,5%), Maximus Saison (5%), Mannenliefde van Oedipus (6%, met limoengras en peper), En Garde! van Oersoep (6,5%, verfrissende citrus met licht bittertje).
* Champagnebieren: Malheur Cuvée Royale (9%, sprankelend, droog, nergens bitter), Lindemans Gueuze Cuvée René (5%, sprankelend, op basis van lichtzuur lambiekbier).

Artikel delen